+420 511 444 369

Po-Pá 8:30 - 16:00

Doprava zdarma

k vybraným produktům

Doručení do

24 hodin
15 000 produktů

skladem

Výrobci

Odběr novinek

Blog

Nástrahy procházek v zimním období

1065 Shlédnutí 1 Líbí se

Ať už venku svítí sluníčko, prší, fouká nebo mrzne, tak pejsek se prostě vyvenčit musí. Bez ohledu na roční období, musíte v pravidelných intervalech vyrážet na procházku. Na podzim a v zimě se zkazí počasí, také se brzy stmívá, a proto byste se měli vybavit vším, co vám může při procházce pomoci. Svítící obojek není žádná zbytečnost, ale užitečný pomocník, kterého teďka oceníte nejvíce.

Na co dalšího se zaměřit? Pojďte se na to společně s námi podívat.

Počasí: jak vybavit psa do deště, sněhu nebo mrazu?

Na podzim se pochopitelně ochlazuje a začínají se objevovat přízemní mrazíky a v zimě pak stupnice na teploměru nepřeskočí do plusových hodnot ani přes den. Pro majitele psů to znamená jediné – přizpůsobit tomu výbavu mazlíčků.

Krátkosrstá plemena, která žijí uvnitř a mohla by prochladnout, je nutné oblékat. Zaměřte se na funkční oblečky, které ochrání potřebné partie a nijak psa neomezují v pohybu. Pro psy, kterým se srst upravuje, se vám bude hodit pláštěnka, abyste je ochránili před deštěm. Nebudou tak po každém venčení promočení na kost. Na promoknutí dávejte pozor u všech psů, je potřeba aby pak byli v teple a nenastydli. Je to stejné jako u lidí a na podzim i zvířata mohou postihnout různé virózy. Do extrémně nízkých teplot už sáhněte po větším kalibru – extra teplých oblečcích nebo kombinézkách.

Tipům, jak správně vybrat obleček pro psa, jsme věnovali celý článek.

U některých psů je na místě zvážit i botičky, a to hlavně v případě, že mají citlivé packy, dlouhé chlupy nebo nějaké zranění, které byste měli chránit. Botičky jsou dobrým pomocníkem, jakmile napadne sníh. Pokud máte pejska s dlouhou srstí, tak jistě znáte situaci, kdy přijdete z procházky a na tlapkách jsou kouličky sněhu, které velmi znepříjemňují chůzi a navíc nejdou vůbec sundat, jak jsou do srsti zapletené. Proti obalení srsti sněhovými koulemi vám pomohou i overaly, které chrání celé tělo vašeho psa včetně nohou.

Oblečky Hurtta

V zimě je také důležité myslet na povrch, po kterém procházku plánujete. Vyrážíte na posolené chodníky do města, nebo na procházku do hor? Botičky před solí psí tlapky ochrání a jsou dobrým pomocníkem i na delší horské túry, kde často narazíte na nepříznivý povrch, jako jsou ostré kameny nebo zmrzlý sníh.

Celkově je dobré, při zimních procházkách, mít boty pro psa připravené v batohu, kdyby nastala situace, která nebude pro psí tlapky příznivá. Vybírat můžete z velmi pevných a bytelných botiček, ale pro citlivější pejsky, kteří nejsou na obuv zvyklí, nebo pro méně náročné podmínky, jsou k dispozici i lehčí botičky.

Tma: jak bezpečně venčit?

V podzimním a zimním období je nepříjemné, že se velmi brzy stmívá. Psa tedy špatně vidíte i na druhém konci vodítka. Mnoho pejskařů ani kvůli tomu nepustí psa na volno, aby se někde nezatoulal. Nevíte, jestli pes něco očmuchává, nebo do sebe láduje, co právě našel na zemi. A to vůbec nemluvíme o sbírání hromádek do sáčku, ve tmě a spadaném listí něco najít, je opravdový oříšek.

Skvělým pomocníkem jsou světýlka, která se dají upevnit na obojek nebo postroj, jsou malinká, takže nepřekáží a zároveň jsou univerzální, v případě potřeby je můžete připnout třeba na svůj batoh.

Vybavit se můžete přímo i svítícím obojkem, díky kterému nepřehlédnete vašeho psa vy, ani nikdo v okolí. Většina svítících obojků se dá nabíjet a mají nastavitelnou velikost, vyrábí se také v různých barvách a nabízí několik možností svícení a blikání. Pořídit můžete obojek silikonový nebo nylonový. Výhodou svítících obojků je, že psa vidíte i na opravdu velkou vzdálenost a můžete si užívat procházky po tmě i na volno!

Další variantou pro bezpečné pozdní procházky je pořízení oblečků, vest nebo šátků s reflexními prvky, díky kterým bude pes dobře vidět, když vás třeba osvítí světla projíždějícího auta. Na procházky doporučujeme brát malou baterku a nebo vám postačí i mobil. Pokud potřebuje sebrat hromádku, nebo zkontrolovat, co se válí na zemi, tak si můžete posvítit.

Svítícím a reflexním vychytávkám jsme věnovali celý článek, který si můžete přečíst zde.

Reflexní prvky pro mazlíčky

Svátky: pozor na petardy a ohňostroje

Nebezpečí v podobě ohňostrojů a potřeba zvýšené obezřetnosti nepatří pouze k silvestru a oslavám nového roku. Petardy často lítají již od začátku prosince a ještě několik dní po novém roce. Jestli má váš pejsek z ohňostrojů strach, je dobré provést preventivní opatření, jak na procházky, tak na doma. Pokud má váš pes tendence panikařit a utíkat, když slyší hlasité rány, vybavte se na procházky dlouhým vodítkem. Psovi poskytnete potřebnou volnost, ale zároveň ho máte stále pod kontrolou pro případ, že se ozve nepředvídatelná rána. Jestli pes zůstává sám na zahradě, nezapomeňte zabezpečit pozemek, aby nemohl utéct nebo se v panice poranit. Pro ten nejhorší případ, kdyby pes utekl a zatoulal se, ho vybavte GPS lokátorem, známkou či adresářem s vašimi kontaktními údaji, protože nikdy nevíte, co se může stát a preventivním opatřením nic nezkazíte.

Dobrým pomocníkem pro psí nerváčky jsou také vitamíny a doplňky stravy proti stresu. Další vychytávky, jak pomoci psovi od strachu a nepříjemných stavů jsme pro vás rozepsali v samostatném článku, kde najdete i podrobnější informace o antistresových produktech.

Na závěr jsme pro vás připravili seznam všech vychytávek na zimu:

  • obleček (druh záleží na tom, jakého máte psa)

  • botičky

  • svítící obojek

  • světýlko pro vás (např. na batoh)

  • vybavení s reflexními prvky 

  • dlouhé vodítko na procházky při ohňostroji

  • adresář

  • uklidňující doplňky stravy pro případ nouze

Můžete si odšrktnout a podělit se s námi do komentáře, co už máte doma, nebo si naopak poznamenat, co pořídit.

Vždy je důležité přihlédnout ke stavu vašeho pejska. Obzvlášť, pokud máte doma seniora, štěňátko, nebo nemocného psa, buďte obezřetní, přizpůsobte procházky a veškeré aktivity jeho schopnostem. Nezapomeňte ani na stresaře a spouštěče strachu, které se k zimě vážou. Pokud budete svého pejska respektovat a dbát na jeho potřeby, zimu si užije na maximum!

Jaké vychytávky používáte při venčení za tmy nebo v zimě vy? Na co v zimních měsících nezapomenout? Podělte se o ně s námi do komentáře.



Publikováno v: Poradna

Zanechte komentář

Bezpečnostní kód