+420 511 444 369

Po-Pá 8:30 - 16:00

Doprava zdarma

k vybraným produktům

Doručení do

24 hodin
15 000 produktů

skladem

Výrobci

Odběr novinek

Blog

10 věcí, které vám nesmí chybět ve výbavě pro štěně

21185 Shlédnutí 2 Líbí se

Čtyřnohý přírůstek do rodiny vás spolehlivě zahltí spoustou lásky, mazlení a vlhkých pusinek. Samozřejmě vás téměř jistě od malého chlupáče čeká i pár nechtěných loužiček, okousaných bot a dalších drobných „radostí“. 

Brzy se ale péče o štěně stane běžnou součástí každého dne. Zvyknete si na psí denní režim. Zjistíte, jaké má štěně nároky na výživu. Kolik váš pes potřebuje pohybu. A také jaké potřeby pro psy je důležité mít vždy po ruce.

Abyste nemuseli zkoušet metodou pokus-omyl, co je pro vašeho nového psího kamaráda nejlepší, připravili jsme kompletní přehled základní výbavy pro štěně.

10 věcí, bez kterých se neobejde žádné štěňátko

1)    Krmivo

2)    Misky na krmivo a vodu

3)    Pelech

4)    Obojek 

5)    Vodítko

6)    Hračky

7)    Pamlsky    

8)    Přípravky proti parazitům

9)    Potřeby pro péči o zdraví

10) Výbava na cestování se psem

Krmivo

 Krmivo pro štěně musí nutričně zajistit veškeré požadavky na zdravý vývoj ve štěněčím období. Velmi se doporučuje krmit štěňata a mladé psy granulemi. 

Granule pro štěňata mají mnoho výhod:

  • Krmná dávka je vždy kompletní,

  • vydrží dlouho čerstvé,

  • jednoduše se vypočítá krmná dávka,

  • stačí je nasypat do misky. 

Kvalitní granule jsou navíc plné masa, hypoalergenní a velmi chutné. Pro zpestření jídelníčku a doplnění tekutin je možné granule doplnit i konzervou nebo kapsičkou. Není to však nezbytné, protože v granulích bývá obsaženo vše co štěně potřebuje. 

Vše o výživě, jak štěně správně krmit, jak často a kdy se dočtete v článku: VÝŽIVA ŠTĚNĚTE

Misky na krmivo a vodu pro štěně

Při výběru ideální misky na krmivo a vodu, je třeba zvážit velikost a temperament vašeho psího miminka. Mnoho štěňat má opravdu velký apetit a na misky se hladově vrhají. Někteří jsou vodomilci, kterým jakmile naplníte misku, vycákají vodu ven nebo jí rovnou vylijí. 

Nerezové misky

Misky z nerezu jsou snad nejoblíbenější variantou. Jsou velmi odolné a lehce se udržují v čistotě. 

Jednoduchá nerezová miska - nebude vyhovovat psům, kteří při jídle do misky tlačí čumákem a ta jim pak cestuje pod nosem a také nesedí psům, kteří krmivo či vodu rádi vyklápějí. Tahle miska je totiž lehká a překlopí se opravdu snadno!

Nerezová miska s gumou - většina psů jí nepřeklopí ani nevylije, ale zase se najdou psí špekulanti, kteří gumu rádi okousávají na místo hraček. Miska s gumou je trošku náročnější na údržbu - za gumou se občas hromadí zbytky a je třeba ji občas sundat a důkladně omýt. 

Plastové misky

Misky z plastu jsou méně odolné, velmi snadné na údržbu. Bývají levné a lehké a krásně barevné. Plastová miska se může stát designovým doplňkem vaší domácnosti. Ovšem nemusí vyhovovat hltavému pejskovi, který tlačí na misku. 

Právě proto se vyrábí plastové misky s protiskluzovou gumou. 

Keramické misky

Keramické misky jsou těžší, takže krásně drží na místě a necestují. Vyhovují většině pejsků. Jsou křehké a snadno se rozbijí. Naštěstí existuje jenom pár psích expertů, kteří jsou schopni misku zvednout do vzduchu a rozbít.

Protihltací misky

Hltání je pro psy nebezpečné, obzvlášť pro štěňata. Může vést až k přetočení žaludku. Pokud potřebujete odnaučit pejska hltat, pak jsou protihltací misky vhodný pomocník.

Misky jsou speciálně tvarované tak, aby zpomalily stravování vašeho psího kamaráda. Vyrábí se v různých tvarech a velikostech. Většinou jsou vyrobeny z plastu.

Cestovní misky a lahve na vodu

Celodenní výlety, nebo jenom delší procházky? U štěňat je třeba dodržovat pravidelný příjem tekutin i potravy. Cestovní misky jsou speciálně upravené tak, aby zabíraly minimum místa, zároveň jsou lehké a snadno skladné. 

Podložky pod misky

Skvělý pomocník při úklidu. Díky podložkám zůstane vše, co vypadne z misky, na jednom místě, otřete podložku a podlaha zůstane čistá.

Napáječky a fontány

Chcete-li zajistit vašemu štěňátku tu nejčerstvější vodu, podívejte se na napáječky a fontány. Napáječky jsou skvělé pro neustále doplňování vody. Fontány zajistí cirkulaci vody a tak je vždy čerstvá.

Pelíšky pro štěňata

Pelech pro štěně, to je základ výbavy do nového domova. 

Každý pejsek potřebuje nějaké své místo, kde bude mít naprostý klid. Ať už v pelíšku spí, nebo dává přednost posteli nebo podlaze, pořád je dobré, aby měl své vlastní místo, kde se bude cítit v bezpečí, kam se může schovat, kde bude mít své soukromí.

Polštáře - jsou super měkkoučké, polstrované, nemají zvýšené okraje, takže jsou vhodné pro pejsky, kteří se rádi “natáhnou”

Pelechy - mají zvýšené okraje, což poskytuje pejskovi větší pocit bezpečí než polštář nebo matrace. Ideální na schoulení se do klubíčka.

Matrace - k dispozici je velký výběr - obyčejné matrace, ortopedické matrace. Matrace jsou skvělý doplněk například do klece nebo boudy.

Spací pytle - pokud si váš pejsek ne a ne vybrat oblíbenou polohu na spaní, zkuste se poohlédnout po spacím pytli. Může si ho uzpůsobit a “vyležet” dle své momentální nálady.

Domečky poskytnou vašemu pejskovi maximální soukromí. 

Křesílka jsou vyvýšená, takže váš pejsek díky nim dostane dokonalý přehled o dění v domácnosti. Ideální pro malé zvědavce.

Klece

Klece jsou skvělým pomocníkem. Máte-li psa ničitele, zachrání váš byt. Dále jsou vhodné pro extrémně aktivní psy. Pokud si váš pejsek nedokáže lehnout a odpočívat, klec je pro vás dobrá volba. Klec, stejně jako domeček, poskytuje pejskovi maximální soukromí a vlastní bezpečný prostor. 

Chladící podložky

Speciální podložky, které pomohou vašeho pejska ochladit v teplých letních dnech. Chladící podložky jsou vyplněny speciálním gelem nebo tekutinou a dokáží snížít teplotu až o deset stupňů. Vydrží ochlazovat až čtyři hodiny v kuse. Můžete je snadno sbalit a využít jako společníka na cesty. Chladí se v ledničce a začínají ochlazovat až při kontaktu těla zvířete s podložkou.

Obojek

Obojek pro štěně si s největší pravděpodobností přivezete už od chovatele v základní výbavě.

Pokud ne, tak si vyberete podle sebe. Štěně by mezi obojkem a krkem mělo mít místo na 2 prsty. Obojků pro štěňata je na trhu velké množství, můžete si vybrat podle barvy i podle materiálu. Myslete na to, že ze začátku nebude vaše štěňátko umět chodit na vodítku a bude tahat, takže je lepší koupit nějaký kvalitní polstrovaný obojek.

Určitě není jako první obojek vhodné zvolit stahovací nebo polostahovací obojek.

Obojky jsou z látky nebo nylonu, kůže, speciálního plastu nebo silikonu, velmi populární jsou obojky z materiálu zvaný Biothane nebo z lana. 

Pro štěně, které se zatím učí netahat, jsou vhodné obojky, nylonové, látkové nebo kožené, ideálně s polstrováním, aby zbytečně neškrtil.

Svítící obojky jsou skvělý doplněk ke klasickému obojku. Ochrání vašeho pejska za tmy, zvýší jeho viditelnost.

Postroje

Kromě obojku můžete zvolit i postroj. Ideální je takový, který na hrudníku psa tvoří písmeno “Y”. Tento střih neomezuje pohyb opatek a předních nohou. 

Obecně jsou lepší postroje kratší na břiše a zádech, štěňata se díky nim zbytečně nehrbí. 

Postroj je lepší než obojek v případě nadměrného tahání štěněte. Chrání křehký krk před nechtěnými nárazy.

Štěňata nesmí v postroji tahat. Na tahání buďte opatrní, dokud nebude plně vyvinut pohybový aparát psa (do 12 - 18 měsíců věku).

Skvělým pomocníkem pro vás může být i známka nebo adresář, kam si napíšete své jméno a telefonní číslo.

Vodítko

Vodítka pro štěňata jsou také na trhu dostupná ve všech možných provedeních.

Můžete koupit vodítko v sadě s obojkem, takže vám bude ladit materiál i barva.

Kromě klasických vodítek jsou velmi oblíbená i přepínací vodítka a samonavíjecí vodítka.

Klasické vodítko je ideální společník na dlouhé procházky, obzvlášť za předpokladu, že jde pejsek "na volno". Snadno si ho připnete kolem hrudníku a nikde nevyčnívá.

Přepínací vodítka jsou skvělé v tom, že si sami určíte délku, kterou potřebujete.

Samonavíjecí vodítko oceníte na kratších procházkách, jeho výhoda spočívá ve volnosti pejska, kterého zároveň máte pod kontrolou.

Stopovací vodítka jsou dlouhé šňůry od 4 do 10 a více metrů, které slouží k nácviku přivolání. U štěňat velmi ocenitelné.

Ideální je si společně s vodítkem pořídit i sáčky na psí výkaly a to takové, které na vodítko jednoduše připevníte. Díky tomu je tak před venčením nezapomenete doma. Pokud jste fanoušci do ekologie, můžeme vám doporučit značku Earth Rated. Sáčky jsou vyrobeny se speciální přísadou a narozdíl od obyčejných igelitových sáčků se po určitém čase zcela rozloží. Obaly na sáčky jsou z recyklovaného materiálu a samozřejmě mají úchytku pro připevnění na vodítko.

Hračky

Vyberte nejlepší hračky pro štěňata. Hračky, to je kapitola sama o sobě, tak alespoň ve zkratce… Hraček pro psy je opravdu nepřeberné množství, jsou různých tvarů, z různých materiálů, za různým účelem, interaktivní, chytré, dentální hračky, hračky vyrobené z ekologických materiálů.

Do začátku je dobré pořídit kvalitní hračky, které něco vydrží, štěňátka ráda koušou a kvalitní kousací hračka odvede jejich pozornost od vašeho nábytku nebo voňavoučkých bot. Při výběru hraček také myslete na to, že v případě, že je váš malý mazlík rozkouše, tak pravděpodobně velkou část i spořádá. Velmi kvalitní jsou hračky značky Kong Company.

Mezi štěňaty i dospělými psy jsou populární hračky pískací a hračky plyšové.

Pamlsky

Pamlsky jsou povinná výbava každého pejskaře. Vždy pejska odměňujte za žádoucí chování, aby si vytvořil dobré zvyky. Čím dříve s výchovou začnete tím lépe. Proto je dobré být připravený.

Ze všeho nejdříve je dobré upozornit, že nějací pejsci jsou tzv. "nežravci", vždy je dobré vybírat pamlsek podle toho, co vašemu pejskovi chutná, aby to pro něj byla opravdu motivační odměna.

Další bod, který je potřeba zmínit je, že se neobejdete bez kvalitního pamlskovníku. Nosit pochoutky pro štěňata po kapsách je sice dobrý nápad, ale věřte, že zbytky masa a piškotů se z vnitřku kapes opravdu špatně perou.

Pro štěně zvolte pamlsky, které jsou menší, aby nemělo problém s jejich kousáním. Tedy alespoň při tréninku. Na doma je skvělé sušené maso. Různé salámky. Zdravé pamlsky. Ale myslete i na dentální pamlsky a jiné funkční pamlsky. K dostání je i speciální čokoláda pro psy.

Zajímá vás, jak vybrat pamlsek pro štěně, který mu bude opravdu chutnat?

Jednoduchý návod je ochutnávka. Připravte si pamlsky, které máte doma, vždy si vezměte do každé ruky od každého druhu kousek. Například kousek piškotu, do druhé ruky kousek párku. Zavřete v pěst a dejte štěněti přičichnout. Kterou ruku vybere, na tu má větší chuť. Poté opakujte s jinými druhy.

V druhém kole zvolte ty pamlsky, které v prvním kole vyhrály. A opakujte a opakujte, dokud vám nezbyde jeden poslední.

Pomůcky pro hygienu

Hygiena pejska i jeho okolí je dalším důležitým bodem v péči.

Koupání štěněte

Štěně a psy obecně koupeme co možná nejméně, pouze v případě nutnosti. Častým koupáním můžete porušit přirozené pH pokožky.

Kdy poprvé koupat štěně?

Ideální je vykoupat poprvé pejska v jeho 6 měsících věku, dříve pejsek nemá vyvinutou termoregulaci a může prochladnout.

Při výběru šamponu volte jemnější varianty určené přímo pro štěňata.

Péče o srst

Zdravá lesklá a měkká srst a zdravá pokožka jsou známkou toho, že své štěně krmíte správně. Proto je v péči o srst v první řadě zvolit správnou výživu a případně vhodné doplňky, například lososový olej. Dalším krokem je pravidelné kartáčování, díky kterému odstraníte mrtvé chlupy a zkontrolujete stav srsti.

Krátká srst

Nevyžaduje pravidelné kartáčování, přesto je dobré je kartáčovat alespoň jednou týdně - kartáčujte proti srsti gumovým kartáčkem, tak odstraníte mrtvou pokožku a chlupy, pomocí štětinového kartáče ve směru po srsti pak vyčešete zbytky.

Krátká - střední srst

Štěňátka s krátkou až střední srstí jako jsou například border kolie nebo němečtí ovčáci je vhodné kartáčovat každý druhý den. Jemný kartáč použijte proti srsti, tím se uvolní nejvíce odumřelých chlupů a setře se podsada, pokračujte štětinovým kartáčem ve směru po srsti. Ocas a tlapky můžete pročesat rozčesávacím hřebenem.

Dlouhá srst

Dlouhosrstá plemena vyžadují každodenní kartáčování. Nejdříve zvolíme jemný kartáč a pracujeme po směru srsti, tak se uvolní uzly a spleti, kartáčujte jemně, ať netaháte pokožku. Lesk srsti dodáte pomocí štětinového kartáče. U psů s hustou podsadou můžete použít drátěný kartáč. Na rozmotání chlupů lze použít rozčesávací hřeben.

Hrubá srst

Štěňata s hrubou srstí stačí vyčesávat jednou za 2 - 3 měsíce. Vyčesávání hrubosrstých psů jako jsou například knírači, je vhodné probrat s profesionálem, nebo svěřit profesionálovi.

Kudrnatá srst

Pejsky s kudrnatou srstí je potřeba kartáčovat denně. Pomocí jemného kartáče odstraníte veškeré nečistoty a rozčešete spletené chlupy. Dbejte zvýšené pozornosti srsti na nohou, tlapkách a spodní části těla.

Přípravek proti parazitům

Na jaře, kdy nám začíná období klíšťat, je vhodné zvážit použití přípravku, který vaše štěně bude chránit. Velice oblíbeným je Foresto obojek proti klíšťatům. Často jsou používány i spot-on pipety nebo různé antiparazitní spreje.

Antiparazitikům pro štěňata se podrobněji věnujeme v článku: ANTIPARAZITIKA PRO ŠTĚŇATA

Výbava na cestování se psem

Ať už plánujete cestovat, nebo chodit na delší procházky, vždy je dobré mít u sebe cestovní misku a láhev na vodu pro psy.

Do auta klec nebo cestovní pás, váš pejsek ocení i kvalitní deku do auta.

Na menší pejsky si můžete pořídit tašku nebo batoh.

 

Jaké granule a pelíšek pro psa? Antiparazitní obojek nebo pipeta?

Také vás napadly podobné otázky při přečtení výše uvedeného seznamu nezbytností pro štěňátko? Troufáme si říci, že ano. Nabídka chovatelských potřeb pro psy je totiž velmi široká. Krmení psů a péče o ně je žhavé téma v různých časopisech i na internetu, ale kdo se v tom má vyznat když jsou na různých místech prezentovány různé názory?

Na našem blogu se již brzy můžete těšit na poutavý seriál o výběru vhodných pomůcek nejen pro štěňátko. První díl, který pro vás připravujeme ve spolupráci s profesionálním chovatelem, veterinářem a trenérem, bude na téma "výživa a krmení psů". Pro nedočkavce jsme níže popsali základy o granulovaném krmivu pro štěňata, které se v dnešní době řadí mezi nejčastěji užívanou formu krmení štěňat.

Publikováno v: Poradna

Zanechte komentář

Bezpečnostní kód

Komentáře

  • Od:Sára Na 25.02.2020

    Mohlo to být víc rozepsané.