+420 511 444 369

Po-Pá 8:30 - 16:00

Doprava zdarma

k vybraným produktům

Doručení do

24 hodin
15 000 produktů

skladem

Výrobci

Odběr novinek

Blog

Jak zastavit průjem u psa

138885 Shlédnutí 14 Líbí se
1 Komentář
Hodnocení
5.0

Má váš pes řídkou, páchnoucí stolici a vy potřebujete zjistit co dělat, když má pes průjem? Ať už vašeho psa postihl průjem akutní nebo trpí dlouhodobými chronickými průjmy, tak jste tu správně! Máme pro vás přesný návod jak zastavit průjem u psa a také jak průjmovým onemocněním do budoucna předcházet.

Co dělat, když má pes průjem? 

Okamžitá hladovka a podání přípravku Attapectin na rychlé zastavení průjmu. Podávání čerstvé vody s iontovým nápojem Nutrisal. Vodu musí mít pejsek stále k dispozici a vždy kontrolujte zda pravidelně tekutiny přijímá. Pokud pes nepřijímá vodu z misky, podávejte mu ji stříkačkou přímo do tlamy. Hlídejte zdravotní stav pejska a sledujte možné nové příznaky. Pokud se objeví i další příznaky (krev ve stolici, zvracení, nadměrné slinění, malátnost ...), vždy kontaktujte veterinárního lékaře.

Po několika hodinách hladovky můžete psovi podat vařenou rýži, která by měla mít pokojovou teplotu, aby se zbytečně nedráždil žaludek. U větších psů by měl průjem po nasazení hladovky odeznít do 36 hodin, u menších do 24 hodin. Pokud se tak nestane, kontaktujte veterinárního lékaře.

Při průjmu hrozí u psa dehydratace. To je stav, kdy tělu chybí tekutiny z důvodů malého příjmu vody. Průjem je velmi náročný na výdej vody z těla, proto pravidelně podávejte psovi pití! Pokud nechce pes pít sám z misky, můžete použít stříkačku a vodu mu vpravit přímo do tlamy. 

Nemáte připravenou psí lékárničku? Co dát psovi na průjem?

Když má pes průjem, tak stejně jako u lidí je nejdůležitější průjem co nejrychleji zastavit a hlídat dostatečný příjem tekutin. Co ale dělat, když v lékárničce nemáte připravený zmíněný speciální prostředek na zastavení průjmu u psů? Možná vás napadne, použít léky na průjem u psa určené pro lidi. I profesionální chovatelé říkají, že ve výjimečných situacích při akutním průjmu po tomto ne úplně vhodném řešení museli sáhnout. Podělili se s námi o jejich "babské rady" co a jak na průjem u psa používají z lidské lékárničky. 

Co na průjem u psa?

Průjem u psa a Smecta

Při průjmu se nabízí možnost použití přípravku, který běžně seženete v lékárně a dnes i na každé lepší benzínce. Jedná se o Smectu. Poměrné množství sypkého prášku stačí rozmíchat ve vodě a připravený roztok nechat psa vypít. Pokud pes nechce pít, je možné mu připravenou směs vpravit stříkačkou přímo do tlamy. V případě akutní potřeby může velký pes užít až 3 celé sáčky denně, u menších psů je třeba dávkování snížit dle jejich váhy. Smecta je čistý, přírodní jíl.

Živočišné uhlí pro psa

Živočišné uhlí je také běžný volně prodejný přípravek. Dávkování je třeba upravit stejně jako u Smecty dle váhy mazlíčka. V obou případech je třeba se řídit návodem na obalu. Po podání černého uhlí u psa by mělo dojít ke zklidnění zažívání. 

POZOR: Stolice se po požití živočišného uhlí zbarví do velmi tmavé, až černé barvy. Proto není vhodné černé uhlí podávat psovi v okamžiku, kdy se ve stolici vyskytuje krev. 

Může pes Endiaron?

Ano, ale pouze při výjimečných okolnostech. Pokud nemáte doma Smectu nebo živočišné uhlí, lze psovi podat Endiaron. Nicméně dávkování je ošemetné. Dle výrobního postupu, nemůže výrobce zaručit, že při dělení prášku na menší části, budou obsahovat stejné množství účinné látky. Endiaron se tak může výjimečně podat pouze u velkých psů s váhou vyšší než 40 kilogramů. 

Jak vybavit lékárničku speciálními léky na průjem u psa 

Už jsme výše zmínili, že vždy je lepší mít připravené přípravky na zastavení průjmu určené speciálně pro psy. K nouzovým řešením ve formě lidských léků se obracejte pouze v nouzi nejvyšší a pro jistotu se vždy předem spojte s veterinárním lékařem alespoň telefonicky a potvrďte si s ním správný postup. 

Co patří do psí lékárničky proti průjmu?

  • Vždy je třeba mít připravený přípravek na rychlé zastavení průjmu u psa. První volbou veterinářů je Attapectin nebo pro malé psy pasta na průjem u psa Aptobalance.
  • Druhý nezbytný doplněk léčby průjmu je iontový rehydratační roztok, díky kterému ochráníte psa před nadměrnou ztrátou vody. Skvělý je například prášek Nutrisal pro přípravu elektrolytického nápoje. 
  • Po odeznění průjmu je důležité obnovit průjmem poškozenou střevní mikroflóru a podpořit imunitu vašeho psa. Jakmile začne pes přijímat krmivo, začněte mu do každé krmné dávky po dobu několika dní či týdnů dávat probiotika. 

Náš tip: Ideální je zvolit komplex probiotik s prebiotiky, případně dalšími imunostimulanty. Velmi rychlou obnovu střevní mikroflóry zajistíAptobalance Pet, pro malá plemena psů vyberte variantu Aptobalance pasta

  • Aby se u vašeho psa průjem neopakoval je vhodné mu posílit obranyschopnost a to obzvláště v rizikových situacích - změna krmiva, příchod štěněte do nového domova, návštěvy cvičáku či výstav atp. Velmi účinný je například komplexní imunostimulant Canvit Probio, vitamínová pasta Probican nebo probiotický prášek Fortiflora

Náš tip: Do každé psí lékárničky doporučujeme (a to nejen proti průjmům) multifunkční detoxikační absorbent Entero ZOO nebo Zoosorb. Absorbenty na sebe vážou toxické látky, patogenní bakterie a alergeny. Škodlivé látky pak účinně odvádějí z organismu a tím zabraňují jejich vstřebávání do těla. Detoxikanty zmírňují průběh infekčních průjmů, otrav a urychlují hojení poranění ve střevech nebo konečníku. 

Vybírejte z nejlepších léků na průjem

Proč má pes průjem? 

Příčin proč pes prdí a má průjem může být mnoho. Zjistili jsme pro vás ty nejčastější důvody vzniku průjmu, bolestí břicha, nadýmání a měkké stolice u psa a také jak těmto nepříjemným střevním potížím předcházet.

1. Nevhodná strava nebo dietní chyba 

Jakmile se u vašeho psa objeví střevní potíže, měkká stolice nebo dokonce průjem, zkuste v první řadě zapátrat, co všechno váš pejsek jedl v minulých hodinách. 

Úplně nejčastější příčinou průjmu totiž bývá dietní chyba. Jednoduše řečeno - pes sežral něco co neměl.

Kromě granulí může pejsek samozřejmě dostávat pamlsky a nutriční doplňky, ale jen ty speciálně určené pro psy a jen v přiměřeném množství - nezapomínejte, že se jedná vždy pouze o doplněk krmné dávky. Pokud vám pes sežere větší množství pamlsků, sušeného masa, nebo dostal jako pochoutku sušené vnitřnosti, vepřové či hovězí uši, oháňky atp., může na toto jeho zažívací aparát reagovat průjmem. 

A pozor, pes může mít průjem i po granulích, pochoutkách či doplňcích stravy, které nebyly vhodně skladované! Pokud se vám cokoliv z krmné dávky zdá příliš mastné, nevábně vonící nebo zvláštně zbarvené, neriskujte a psovi takové věci nedávejte. 

Také pokud psovi nabídnete vy nebo někdo jiný jídlo od stolu, vařené kosti, čokoládu, sladkosti, kořeněné nebo pálivé jídlo, zaděláváte mu problémy. Psí zažívání není uzpůsobeno lidskému jídlu a mnohdy "lahůdka" od stolu způsobí v trávicím traktu pejska pěknou neplechu. 

Nehoda se také může stát bez vašeho přičinění třeba na procházce, kde pes nenápadně slupne něco v trávě. Zvracení, průjem, malátnost, nechutenství to vše může být příznak, že váš pes pozřel něco co neměl.

Léčba akutního průjmu, který vyvolalo podráždění žaludku a střev:

Okamžitě nasaďte hladovku a podejte přípravek Attapectin na zastavení průjmu. Pejskovi podávejte čerstvou vodu s iontovým nápojem Nutrisal. Pokud se bříško psa zklidní, můžete po několika hodinách podat vařenou rýži. Pokud průjem neustoupí do 24 hodin, vyhledejte veterináře. U akutního průjmu vždy kontrolujte, zda pes přijímá tekutiny, abyste předešli dehydrataci. 

Náš tip: Pro malé psy vyzkoušejte Aptobalance Pet ve formě chutné pasty, který zastavuje průjem a zároveň dodává střevu prospěšné probiotické bakterie.

Víte, že … Tepelně upravované kosti mění svou strukturu a pozření může být pro psa nebezpečné? Tepelnou úpravou ztrácí své vlastnosti a výrazně více se štěpí. Takový kousek se může zapíchnout kdekoliv v trávicím traktu psa a způsobit tak masivní průjmy s příměsí krve, jak se tělo snaží kost vypudit. V takovém případě je návštěva veterinární ordinace nezbytná. Lékař provede ultrazvuk nebo rentgen, aby kost našel a ve většině případů, je nutné přistoupit k operaci. A jedno pečené kuřecí křidélko za to nestojí, že ne? 

Další velmi častou příčinou zejména chronických průjmů bývá nevhodně zvolené krmivo. V takovém případě nemusí mít pes konzistenci výkalů úplně tekutou, ale spíše jen měkčí hovínko než obvykle. Hlavním znakem je tedy, spíše než klasický průjem, velké množství měkké stolice, častější potřeba venčení a silný zápach výkalů. Toto vše je navíc ve většině případů doprovázeno nadýmáním, které rovněž hodně zapáchá a výjimečně i bolestivostí střev či křečemi. Pokud má váš nevhodné krmivo, budou se mu průjmy často vracet a opakovat. Řešením je výběr vhodnějšího krmiva - nejlépe takového, které je speciálně určeno pro psy s citlivým zažíváním.

 ➡Přehled krmiv pro psy s citlivým zažíváním

2. Změna krmiva 

Přecházíte z jedněch granulí na jiné? Postupujte opatrně! Vždy nejdříve přimíchávejte nové granule do starých, aby si pejsek zvykl na nové složení, chuť, vůni i tvar nových granulí. Citlivější pejskové potřebují postupný přechod v řádech několika dnů. Pokud jim nasypete plnou misku nových granulí bez pozvolné změny, je možné, že se dostaví průjem nebo naopak zácpa a pejska bude bolet břicho.

Léčba průjmu u psa vyvolaného náhlou změnou krmiva:
Pes prdí a má průjem při změně granulí? Odeberte psovi nové granule. Na pár hodin nasaďte hladovku nebo vařenou rýži, dokud se zažívání psa nezklidní. Při akutním stavu můžete podat Attapectin v kombinaci s Nutrisalem.  Pro malé psy je vhodná probiotická pasta Aptobalance Pet pro zastavení průjmu a rychlé osídlení střevní mikroflóry, kterou průjem narušil

3. Potravinová alergie

Stále častěji se i u psů setkáváme se skrytým nepřítelem jménem potravinová alergie nebo intolerance. Ta se může objevit prakticky kdykoliv a nelze ji brát na lehkou váhu. Nejčastější alergeny jsou pro pejska soja a obiloviny. Někdy alergizují i různé druhy bílkovin jako je kuřecí protein, ryby, vajíčka či mléčná bílkovina.

Potravinová intolerance je často spojená s kožními obtížemi. Pes se drbe, svědí ho kůže, vylínává nebo se mu objeví boláky, strupy či začervenalá místa po těle. Dalším hlavním příznakem bývá chronický průjem.

V každém případě při alergii na krmivo je vždy dobré vyhledat veterináře, který doporučí psovi hypoalergenní veterinární dietu nebo krmivo.

Léčba chronického průjmu vyvolaného potravinovou alergií nebo intolerancí:
Navštivte veterinárního lékaře a společně prověřte možné zdroje alergenů (krmivo, pamlsky ...). Veterinář vybere vašemu psovi vhodnou hypoalergenní veterinární dietu nebospeciální krmivo pro citlivou kůži a zažívání. Na pár týdnů se zcela vyhněte pochoutkám a teprve až bude pejsek zcela bez obtíží zkuste v menším množství speciální hypoalergenní pamlsky (vždy ale pečlivě studujte složení!).

Víte, že … pokud má váš pes alergii například na kuřecí maso, znamená to, že je alergický na bílkovinu a vy se musíte ve složení vyhýbat označení kuřecí protein nebo kuřecí bílkovina? Prosím, nepleťte si s kuřecím tukem! Tuky mohou být také označeny jako mastné kyseliny nebo oleje. Tuky alergii nezpůsobují a pes je tak může přijímat. 

4. Paraziti

Škrkavky, měchovci, tasemnice nebo giardie. Stačí, aby pes olízl venku něco co nemá a může se nakazit střevními parazity, kteří bývají původci chronických i akutních průjmů.

Jak jsme zmínili, tak pes se může vnitřními parazity nakazit velmi jednoduše v podstatě na každé procházce a proto je důležité psa pravidelně odčervovat v intervalech nepřesahujících 3 měsíce

Odčervovací přípravky střídejte, abyste postihli co nejširší spektrum vnitřních parazitů a také aby si paraziti ve střevech vašeho psa nevybudovali rezistenci. 

Léčba chronického průjmu vyvolaného vnitřními parazity:
Navštivte veterináře a domluvte s ním odčervovací plán pro vašeho psa. Podejte odčervovací prášek nebo pastu podle velikosti vašeho psa. Mezi jednotlivými dávkami antiparazitik můžete podávat přírodní pochoutky nebo funkční pamlsky, jako jsou například pochoutky Canvit Anti-Parasitic.

5. Bakteriální a virové infekce

Infekční nákazy způsobují nejen různé druhy průjmů, ale mohou propuknout v závažné onemocnění. Především před cestováním do cizích zemí se důkladně informujte o nákazových oblastech. Psa je možné před určitými typy onemocnění očkovat. Dalším, už ne vždy realizovatelným řešením, je vyhýbat se místům s možným zdrojem nákazy. S virovou i bakteriální nákazou se setkáte nejen v cizině, ale také u nás.

Virózy bývají většinou neškodné a samovolně odeznívají v řádech několika hodin či dnů, podobně jako u lidí. Nejčastěji se s nimi setkáváme na jaře nebo na podzim a snáze se nakazí pes s oslabenou imunitou. Řešením je preventivní podávání probiotik a kvalitního krmiva. Důležité je psa nevyčerpávat a vyvarovat se ostatních psů, které mají virózu nebo je postihla v nedávné době. 

Bakteriální infekce, které jsou provázeny průjmy, je například leptospiróza nebo salmonelóza. Leptospirózou se může pes nakazit pouhým vypití nakažené vody z kaluže či rybníku. Bakterie salmonely se mohou nacházet v syrovém mase nebo ve slepičích výkalech. Zatímco na leptospirózu můžete nechat svého psa očkovat, proti salmonelóze pomůže jen silná imunita a vyhýbání se zdrojům nákazy. 

Pokud máte podezření na infekční průjem, konzultujte situaci ještě před zahájením léčby s veterinárním lékařem.

Produkty na posílení psí imunity za nejlepší ceny

6. Otrava

Velký strašák nejednoho majitele je otrava jeho milovaného parťáka. Jak ji poznáte? Krvavý průjem, zvracení, samovolný výtok tekutiny z nosu, očí, nadměrné slinění, malátnost nebo apatie, bušení srdce, zrychlený dech, rozšířené nebo naopak zúžené zorničky, teplota nebo jiné netypické projevy vašeho psa bývají znakem akutní otravy. 

Při podezření na otravu okamžitě volejte veterinárního lékaře a psa dostaňte co nejrychleji do péče odborníka. 

7. Nedostatek trávicích enzymů a pozitivních střevních bakterií

Při nedostatku trávicích enzymů se objevuje řídká kašovitá stolice a celkové vyčerpání psa. Pokud pes nemá dobře osídlená střeva "pozitivními" bakteriemi, pak mívá větší množství řidších výkalů, bývá hubený a může mít i matnou srst nebo nadměrně líná. Trávicí enzymy a kvalitní střevní mikroflóra napomáhají pohodovému trávení, zlepšují imunitu, odolnost a celkovou kondici vašeho psa.

Zvláště po podávání antibiotik, akutním průjmu, prodělané viróze či vážnějším chronickém onemocnění je nutné obnovit přirozenou obranyschopnost vašeho psa. 

Léčba chronického průjmu:
Po dobu několika dnů či týdnů podávejte psovi speciální probiotické přípravky. Pasta nebo prášek, který přidáte do krmiva dokáže zázraky již po prvních dávkách. Pes bude mít menší výkaly, pevnější stolici a celkově se zlepší jeho fyzický stav. Dobrou volbou může být Aptobalance pet.

8. Stres

Cestování, změna prostředí, závody, výstava, návštěva veterináře a další stresové situace můžou být u citlivějších jedinců spouštěčem zažívacích obtíží. Průjem ze stresu je velmi častým projevem a trápí mnoho psů a to v každém věku. Takového pejska je třeba zklidnit. Ulehčit mu stresové situace a případně nasadit protistresovou léčbu

Velmi osvědčené jsou feromony v přípravcích Adaptil. Na zcela přírodní bázi pomáhají psa zklidnit a pomáhají mu zvládat i velmi nepříjemné stresující situace. 

Typy psích průjmů

Vašeho psa potkal průjem, ale ani po přečtení našeho seznamu nejčastějších příčin si nejste jistí proč váš pes průjem má? I když to zní nevábně, tak bude třeba průjem vašeho psa detailně konzultovat s veterinárním lékařem. A pokud pouze telefonujete nebo nemáte při osobní návštěvě vzorek stolice sebou, bude nutné zvěrolékaři vše dobře popsat, aby mohl zvolit správný postup léčby! 

▶️ Barva stolice může mnohé o původu průjmu napovědět a pro vás je dobré alespoň tušit, co které barva v případě průjmu u psa může znamenat:

Zelený průjem u psa Může upozorňovat na zvýšený příjem trávy, například z důvodu překyselení žaludku vašeho pejska. 
Náš tip: Pokud váš pes žere trávu často, je vhodné mu pořídit alkalické krmivo Canine Caviar, díky kterému se sníží kyselost v zažívacím aparátu
Černý průjem u psa Většinou ukazuje na přítomnost krve ve stolici. Stejně tak i červené kousky či proužky ve stolici bývají znakem krvácení, jehož původ bude pravděpodobně v tlustém střevě
Žlutý průjem u psa Bývá varovným signálem naznačujícím komplikace s játry, slinivkou nebo žlučníkem
Drobné bílé tečky, či kousky Ukazují s nejvyšší pravděpodobností na přítomnost cizopasníků ve střevech a je třeba psa neprodleně odčervit

▶️ Konzistence vyloučeného obsahu střev:

Vodnatý průjem u psa Velmi často souvisí s možnou infekcí. Infekční průjem nastupuje velmi rychle a vodnatá konzistence může být i s příměsí krve. V takovém případě určitě co nejrychleji vyhledejte veterinárního lékaře.
Kašovitý průjem Tento průjem se u psů vyskytuje nejčastěji po pozření něčeho nežádoucího - jídlem u stolu počínaje a čímkoliv zkaženým konče. Řídká kaše místo pěkného hovínka se může objevit také po vyzkoušení nové konzervy, pochoutek či krmiva.
Řídká měkká stolice u psa Je velmi podobná konzistenci, kterou váš pes běžně mívá a je jen o trošku řidší. Většinou má ale mnohem větší objem a výraznější zápach než je u vašeho psa obvyklé. Takto většinou vypadají výkaly u opakovaných chronických průjmů, které je třeba řešit speciální dietou.
Hlenovitý průjem u psa Může ukazovat na zánět tlustého střeva. Pokud se hlen ve stolici objevuje častěji nebo průjem u psa s hlenem trvá déle než 24 hodin, obraťte se na veterinárního lékaře, který nasadí vhodnou léčbu. 

▶️ Četnost vykonávání potřeby. Průjmem označujeme stav, kdy pes vykonává velkou potřebu častěji než obvykle a stolice je řidší konzistence. Zatímco zdravý pes potřebuje na velkou maximálně 1-2x za den, v případě chronického průjmu to bývá 3-5x denně a při akutním průjmu i častěji.

▶️ Další příznaky. Všímejte si všeho co není u vašeho psa obvyklé. Může se jednat například o polehávání, kručení v břiše, nadměrné slinění, olizování konečníku atp. 

Dva základní typy průjmu u psa a jaký je mezi nimi rozdíl? 

Akutní průjem u psa
  • VZNIKÁ NÁHLE (viroza, bakterie, otrava, stres, dietní chyba (i ve smyslu pozření něčeho zkaženého, zdechliny na procházce, vypití vody z kaluže) atp.) 
  • Může trvat jeden den, ale i dní několik!
  • Může se objevit krev či poškození konečníku!
  • Hrozí dehydratace mnohem víc než u průjmu chronického!
  • Je potřeba mít předem dobře vybavenou lékárničku, protože nejlepším řešením je co nejrychleji průjem zastavit a dodat tekutiny!
Chronický průjem u psa
  • OPAKUJE SE!
  • Opakovaný průjem u psa je nejčastěji způsoben alergií nebo potravinovou intolerancí, nevhodně zvoleným krmivem, extrémně citlivým zažíváním, jiným chronickým onemocněním, stářím psa, dlouhodobým stresem (pes sám doma, pes z útulku, pes po přechodu do nového domova), oslabenou imunitou nebo parazity
  • Chronické průjmy u psů nebývají tak kruté jako akutní (někdy má pes pouze řidší stolici než obvykle, ale ne úplně tekutou - hlavním znakem spíše bývá VELKÉ MNOŽSTVÍ STOLICE, SILNÝ ZÁPACH VÝKALŮ, ČASTĚJŠÍ POTŘEBA NA STOLICI a toto vše bývá velmi často doprovázeno extrémním nadýmáním, které rovněž hodně zapáchá)
  • Nápravou je zastavení průjmu, nasazení diety, dlouhodobé podávání probiotik a případně i nějakých imunostimulantů (glukany apod.), dlouhodobý dietní režim (veterinární dieta či krmivo pro citlivé zažívání, nepodávání pamlsků nebo omezené množství pochoutek speciálně určených pro psy s citlivým zažíváním).

Jak předcházet průjmu u psů? 

Každý pes může mít občas průjem, i ten zdravý. Ale stejně jako jiným nemocem, i průjmům se dá předcházet

  • Hlavní zbraní proti průjmu je silná imunita. Obranyschopnost vašeho psa podpoříte pravidelným podáváním imunostimulantů s obsahem probiotik. Velmi účinný je například komplexní imunostimulant Canvit Probio, vitamínová pasta Probican nebo probiotický prášek Fortiflora
  • Pravidelně vašeho psa odčervujte a odčervovací přípravky střídejte. Mezi jednotlivými dávkami odčervení podávejte vašemu psovi pamlsky pro zdravou střevní mikroflóru Canvit Snacks Anti-Parasitic
  • Zahradu či psí výběh udržujte čistý a bez výkalů. Nenechávejte svého psa na procházkách očichávat či olizovat výkaly od jiných zvířat. A nenechávejte ho pít z kaluží a stojatých vod.
  • Na novou stravu přecházejte pomalu a vybírejte pro vašeho psa pouze kvalitní krmivo - s vysokým obsahem masa, bez alergenů, bez barviv a dochucovadel. 
  • Nikdy svému psovi nedávejte lidské jídlo.
  • Snižte stres vašeho miláčka.

Štěně a průjem 

Řídká stolice u štěněte bývá běžná při změně krmiva a také v okamžiku, kdy si nového pejska dovezete domů. Právě přechod do nového domova je v životě psa velmi stresující událostí a pokud se k tomu přidají i další změny - nové krmivo, nové pochoutky, jiný režim dne, první očkování a odčervení - na to vše může malé štěňátko reagovat průjmem.

U všech štěňátek je třeba v případě průjmu dbát zvýšené pozornosti. Štěňata se velmi rychle odvodní a i na první pohled lehký průjem může vyústit k větším komplikacím. V případě, že má vaše štěně průjem, sdělte tuto informaci vždy vašemu veterinárnímu lékaři. Na veterině vám nejen poradí, jak postupovat při průjmu u štěňat, ale také dle toho uzpůsobí očkovací i odčervovací schéma a v závažnějších případech nasadí štěňátku i vhodná probiotika či jinou medikaci. 

Jak zastavit průjem u štěněte? Postupujte stejně jako u dospělého psa!

  • Co nejrychleji zastavte průjem vhodným přípravkem. Speciálně na zastavení průjmu u štěňat je určený Aptus Attapectin nebo pasta na průjem Aptobalance
  • Dbejte na dostatečný přísun tekutin! Abyste se vyhnuli dehydrataci podávejte štěněti speciální iontový nápoj Nutrisal.
  • Okamžitě nasaďte štěňátku na několik hodin hladovku a až se střeva trošku zklidní, můžete mu po malých dávkách zkusit podat vařenou rýži. 
  • Zároveň s rýžovou dietou podávejte štěněti speciální probiotickou pastu Aptobalance Dog.
  • Po tom co štěňátko dobře reaguje na rýžovou dietu, můžete mu do rýže začít postupně přimíchávat granule určené speciálně pro štěňata s citlivým zažíváním.
  • I po přechodu na granule pokračujte v podávání probiotik nebo jiných imunostimulantů pro posílení obranyschopnosti a osídlení střevní mikroflóry. Velmi účinný je například komplexní imunostimulant Canvit Probio, vitamínová pastaProbican nebo probiotický prášek Fortiflora.
  • POZOR! Pokud průjem i po podání přípravku na zastavení průjmu nabývá na intenzitě a sám neodezní do několika málo hodin, kontaktujte veterinárního lékaře! 

Protože jsou psí miminka stejně zranitelná jako ta lidská, je potřeba je před průjmovým onemocněním chránit vhodnou prevencí. Jakmile si přinesete nového člena rodiny domů, začněte mu společně s krmivem, na které je štěně zvyklé od chovatele, podávat probiotika Canvit Junior. Pokud jste pro svého mazlíčka vybrali jiné krmivo, než které dostávalo u chovatele, začněte mu vámi vybrané nové krmivo přidávat do původního postupně a až po několika dnech co máte štěňátko doma. 

 ➡Nejlepší krmiva pro štěňata s dopravou ZDARMA

Pes a průjem - časté dotazy 

1️⃣ Je měkká stolice u psa problém?

Pokud se měkká stolice u psa vyskytuje opakovaně, určitě to svědčí o střevních potížích. Pokud váš pes navíc prdí a nebo má dokonce častý průjem, bude třeba mu pomoci vhodnou léčbou. 

2️⃣ Co dělat, když pes zvrací a má průjem?

V případě, že pes zvrací a má průjem, je třeba neprodleně navštívit veterinárního lékaře. 

3️⃣ Pes má průjem - je nutná dieta?

Ano, a i když to bude znít drsně, tak při samotném průjmu je třeba psovi nejdříve nasadit hladovku a až po několika hodinách přejít na dietu. Prvním jídlem při průjmu je tzv. rýžová dieta, kdy psovi po malých dávkách zkusíte podat vařenou rýži, která má pokojovou teplotu. 

4️⃣ Může pes piškoty, když má průjem?

Při samotném průjmu nikoliv, ale po jeho odeznění ano. Psí piškoty můžete psovi podat až po ukončení hladovky a diety, ale i tak pouze v malém množství, aby nedošlo k opětovnému podráždění střev.

Publikováno v: Poradna

Zanechte komentář

Bezpečnostní kód

Komentáře

  • Průjem, žízeň
    Od:Jana Na 19.09.2023
    Hodnocení
    5.0

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pes má už asi 2 týdny přetrvávající průjem. Včera hodně pil, večer se mi začal klepat a dýchat jako by měl teplotu. Po venčení měl jen dlouhé čůrání ale žádný průjem. Dnes je zatím relativně dobrý ale nechce moc pít. Mohu dát jako dietu rozvarenou rýži s kuřecím masem a trochou mrkví a dát mu na pití heřmánkový čaj? Děkuji za odpověď

    Odpověď od: Jana Nekolná Na 16.10.2023 Dobrý den, v případě přetrvávajícího průjmu několik dní doporučujeme navštívit veterináře.

  • Od:Marketka Na 14.01.2021

    Na průjem u psa a u kočky taky, nám funguje dobře EnteroZOO, zabere ihned. Někdy dáváme preventivně pro lepší trávení :)

  • Od:Karolína Na 10.08.2020

    na průjmy u psů máme vyzkoušený gel ENTEROZOO. geniální věc! zabere za pár hodin!

  • Od:Tereza Na 13.09.2019

    Může Vám pomoci chvilku krmit jen granulemi, je ale potřeba kupovat velice kvalitní granule, my bereme jen granule brit, který jsou čistě přírodní.

  • Od:Martina Na 13.09.2019

    Je to staford, a je mu už 9 let. Vařím mu často maso, a když nestíhám, tak má v misce granule.

  • Od:Tereza Na 12.09.2019

    Jaké je to plemeno? a čím ho krmíte teď, když má špatné zažívání.

  • Od:Martina Na 11.09.2019

    Dobrý den, prosím dokážete mi tu někdo relevantně poradit s krmením staršího psa, který má horší zažívání?

  • Od:Doubrava Na 26.07.2019

    Já léčím průjem u našeho "borderkoliáka" bílým jogurtem, nejen že ho s chutí zblajzne, ale hlavně rychle a velmi účinně !! zastaví průjem !