+420 511 444 369

Po-Pá 8:30 - 16:00

Doprava zdarma

k vybraným produktům

Doručení do

24 hodin
15 000 produktů

skladem

Výrobci

Odběr novinek

Blog

Pořizujeme si štěňátko: Jedinečné rady od veterináře

44238 Shlédnutí 3 Líbí se

Pořizujeme si štěně! 

Zde je nejobsáhlejší přehled na co nezapomenout i s praktickým checklistem ✔

Nový chlupatý kamarád přinese vždy spoustu radosti. Těšíme se na společné procházky, lumpačení s tenisákem a také pořádnou dávku mazlení. Pejsek je také ale velký závazek do budoucna, vyžaduje stálou péči a každého napadá s pořízením psa spousta otázek.

Co předem zvážit? Jak štěňátko vybrat? Co mu všechno koupit a jak připravit domácnost na jeho příchod? Jak a čím začít krmit? A jak na první společné krůčky ve výchově?

Ve spolupráci s veterinárním lékařem a specialistou na výživu psů - panem MVDr. Ing. MARTINEM ČECHEM jsme pro vás připravili odpovědi na všechny otázky, které se týkají pořízení štěňátka - jiný článek už nepotřebujete číst. Zde je vše. Komplet a pohromadě!

Jaké věci pro štěně pořídit? 

Předtím, než si štěně přivezete domů, je vhodné nakoupit základní věci jako misku na žrádlo a na pití, pelech, nějakou hračku do začátku a pamlsky na upoutání pozornosti. Dobrý chovatel vám nejen poradí, ale vybaví vás věcmi, které štěně zná. Do začátku společného soužití by vám měl přibalit určitě granule přímo pro štěňata, kterým byl váš nový mazlíček u chovatele krmen.

NÁŠ TIP: Vezměte si s sebou k chovateli dečku, která se důkladně otře o matčinu srst a vy tak přinesete domů věc, která je opatřena její pachovou stopou. Štěně bude o něco klidnější. 

Pokud jste na dečku zapomněli, v prvních dnech v novém domově může štěňátku pomoci i obyčejný termofor zabalený do plyšáka. Teplý chlupatý kamarád do pelíšku pomůže štěněti lépe snášet odloučení od maminky a sourozenců.

5 nejdůležitějších věcí do výbavy pro štěně 

  • Kvalitní krmivo vhodné pro velikost i věk psa.

  • Misky na krmení a vodu.

  • Pelíšek.

  • Obojek a vodítko.

  • Antiparazitní produkty na sezónní období (jaro až podzim).

Přečtěte si článek: 10 věcí, které nesmí chybět ve výbavě pro štěně.

Jak je to s očkováním štěňat? 

Je-li štěně od dobrého chovatele, má již za sebou minimálně jednu vakcinaci (zpravidla se dělá při zohlednění plemene a infekčního tlaku od cca 6. týdne). Ve vakcinačním programu je potřeba pokračovat. 

U nás je ze zákona povinné pouze očkování proti vzteklině, ale reálně nejdůležitější je pro štěně očkování proti parvoviróze, a v pozdějším věku také leptospiróze a případně dalším nemocem. 

Největším problémem štěňat je parvoviróza, kterou štěně bez protilátek lehce dostane z prostředí. Bývá velmi často smrtelná i při zahájení správné terapie a tak je potřeba si uvědomit, že štěně není plně chráněno po prvním očkování, ale až po ukončení tzv. základního schématu

Proto je dobré štěně jistou dobu více méně izolovat od ostatních psů a míst s jejich koncentrací - tedy místa, kde se štěně může setkat s větším množstvím exkrementů - například cvičiště, oblíbené venčící plochy na sídlištích, psí hřiště atp.

Se štěnětem k veterináři jen na očkování?

Ne. K veterináři se určitě vydejte v každém případě co nejdříve po pořízení štěňátka.

Domluvíte se společně nejen na očkovacím schématu, ale také na vhodném odčervení a dalších podstatných záležitostech, které souvisejí s péčí o váš nový přírůstek.

Například pokud plánujete s pejskem cestovat, je potřeba provést čipování a vystavení pasu. Na výlet do krajin typu Anglie (bližší informace vám dá veterinář) je speciálně nutné dodržovat přesné termíny a splnit všechny aktuální požadavky, jinak se vystavíte problémům a finančně náročným karanténám při cestách.

Odčervování štěňat - o co se jedná a kdy s odčervením u štěněte začít? 

Červi jsou vnitřní parazité, které osidlují střeva psa a v případě jejich přemnožení mohou štěně ohrozit dokonce na životě. Je důležité si uvědomit, že prakticky každé štěně červy má a to i přesto, že již bylo u chovatele odčervováno. Odčervení neznamená absolutní likvidaci kompletně všech parazitů, ale pouze vybití jistých vývojových stádií. Proto je nutné odčervení pravidelně opakovat

První sérii odčervení by mělo mít štěně za sebou již u chovatele. Nový páníček by měl v odčervování pokračovat co nejdříve po dovezení štěněte domů. Vhodné přípravky a četnost odčervení štěněte vám doporučí veterinární lékař. Odčervení pro štěně pak koupíte přímo na klinice nebo v lékárně.

Názory na frekvenci odčervování štěňat se různí. V prvním půlroce života je obecně doporučováno odčervovat štěně jednou za měsíc. Dospělého psa s rozvinutou imunitou pak stačí odčervovat 4x ročně. Opět doporučujeme přizpůsobit se situaci v rodině. Pokud má být váš pejsek denně s malými dětmi, je lepší jej odčervovat každý měsíc. 

Biologické způsoby boje proti parazitům (různé bylinné přípravky) je možné používat pouze doplňkově, ale rozhodně ne jako základ. Na trhu jsou již i speciální pamlsky s přírodními účinnými látkami proti parazitům, které pejskům chutnají a tak jsou vhodné pro pravidelné podávání.

Jak na blechy u štěněte? 

Nejen vnitřní parazité mohou napadnout vaše štěňátko, ale také ti vnější. 

Blechy jsou nejčastěji problémem u chovatelů, kteří mají velké množství psů ve venkovních kotcích nebo u již zmíněných “množitelů”.

Máte-li podezření na napadení štěněte blechami, je vhodné jej co nejdříve ošetřit vhodným přípravkem určeným pro štěňata. Pokud možno dříve než se blechy zabydlí naší domácnosti.

Blechy u štěněte poznáte tak, že se opakovaně škrábe, je nevózní a snaží se blechy ze srsti vykusovat.

Doporučené přípravky proti blechám naleznete tady.

Může mít štěně klíště?

Klášťata můžeme najít na dospělých psech i na štěňatech. Většinou se objevují v tzv. klíšťové sezóně, která trvá od března do října. Určitě je vhodné chránit své štěně před klíšťaty vhodnými přípravky. Více se dočtete zde.


Jak krmit štěně? 

Ze začátku je určitě dobré nechat minimálně prvních pár dní štěněti granule, na které je zvyklé. V případě, že mu viditelně nesedí nebo mu chcete vybrat jiné, je možné je opatrně změnit.

Nejlepším postupem u malého štěněte je přimíchávání nových granulí k těm současným. Nejdříve přidávejte po troškách, když bude vše v pořádku, postupně přidávejte větší poměr nových granulí, až nakonec podáváte pouze nové krmivo. Přechod by měl trvat přibližně 5-7 dnů.

Výběr nových granulí je důležitý a ne úplně snadný. Vycházejte z toho, že v období růstu a vývoje vašeho štěňátka je vhodné investovat do té nejlepší stravy, která může zmírnit a opozdit projevy geneticky získaných zdravotních problémů, zejména ortopedických.

V dnešní době je na trhu velké množství krmiv. Liší se kvalitou a samozřejmě cenou. Bohužel běžný spotřebitel často těžko rozliší, zdali používané krmivo patří k těm lepším. Nicméně velmi těžko koupíte za 300 Kč 10 kg kvalitních granulí. 

Kolikrát denně krmit štěně?

Období, kdy štěně roste a vyvíjí se, je velmi důležité. Pokud něco pokazíte, je těžké pak v budoucnu tyto chyby napravovat a někdy to již ani není možné. Nejdůležitější je uspokojit všechny nároky rostoucího organismu.

Neméně důležitou věcí je vytvořit u štěněte správný návyk příjmu potravy a tak předejít zlozvykům do budoucna s tím souvisejícím. Pejska již od malička učte, že krmení dostane jen na 5-10 minut. Pokud v této době nesní vše, misku schovejte mimo jeho dosah a další dejte až v obvyklou dobu. Tím zabráníte tomu, aby se v budoucnu v krmení vrtal nebo si vybíral. 

Po jídle nechte štěně vždy v klidu trávit. Nenechejte ho běhat, skákat a ani s ním po dobu trávení nehrajte.

Štěně je ze začátku vhodné krmit vícekrát denně. Do věku 3-4 měsíců se doporučuje krmit štěně 4krát denně. Od 4 do 6 měsíců můžete dávku snížit na 3krát denně. Od 6 měsíců do 1 roku podávejte stravu 2krát denně. Ve věku 1 roku psa je možné krmit psa již jen 1krát denně nebo nechat porci rozdělenou na 2 – ranní a večerní.

Z hlediska prevence dilatace (roztažení, torze, přetočení) žaludku velkých a gigantických plemen je lepší krmit taky dospělého pejska 2krát denně, např. ráno a večer. I zde existují studie, diskutující vliv kvality krmiva na tyto život ohrožující stavy. Lehce kvasící krmivo, založené majoritně na obilninách typu pšenice, má zřejmě vliv. 

Nezapomeňte také, že pes musí mít vždy dostatek čerstvé pitné vody!

Jak často venčit štěně, aby se co nejdříve naučilo potřebu vykonávat venku? 

Učení hygieny ve většině případů nebývá zrovna rychlé. Každý pes je individuální. Záleží také jak chovatel, od kterého si štěně berete, dbal na základní hygienické návyky štěněte. 

Někteří mají to štěstí a dovezou si domů psa, který je již naučený vykonávat potřebu pouze venku. Ti, kteří to štěstí nemají, těm zbývá jen trpělivost.

Štěně se již netrestá máčením čumáku nebo mlácením novinami. Velmi funkční je ignorace. Ignorujte jej a jen po něm ukliďte. Pokud s vámi vykoná potřebu venku, hned ho odměňte. Brzy pochopí, že z toho bude mít ještě něco víc – odměna. 

U menších ras se dají využít i „čůrací podložky“. Postupně se posouvá podložka ke dveřím, až se zdárně dostanete k vašemu cíli – vykonání potřeby venku.

Jak připravit štěně na pobyt o samotě?

Při nácviku samoty nic neuspěchejte. 

Může trvat klidně i několik týdnů, než štěně vydrží samo doma několik hodin. Ale pocit klidu, když jste v práci či ve škole, je k nezaplacení. Navíc tak zmenšíte šance, aby si pes z vaší nepřítomnosti vytvořil tzv. separační úzkost, která se pak napravuje mnohem hůře a zdlouhavě.

Při nácviku odloučení vám mohou pomoci například produkty značky Adaptil, které pomáhají zmírnit strach a obavy a uklidnit pejsky i štěňata ve stresu. Například Adaptil Junior feromonový obojek, který pomáhá štěňatům při výchově a adaptaci v novém prostředí.

Jak a kdy začít štěně vychovávat a cvičit?

Každý pes by měl umět alespoň základní povely. Pokud chcete s pejskem chodit venku na volno, měl by mít stoprocentní přivolání.

Nejvíce rozšířenou metodou, jak jej cvičit, je pozitivní motivace. Můžete použít pamlsky, hračky nebo hru. Většina štěňat jídlo miluje a místo pochoutek jim postačí za odměnu granule z jejich krmné dávky. Za každý správně provedený cvik dostane svojí granulku a tím, že dostává odměnu, si velmi rychle osvojí plnění daného cviku.

Pamatujte, že pes dělá jen to, co mu je dovoleno. Přirozeně respektuje pravidla a vaše důslednost a jistý řád ho dělá spokojeným a jistým. Pokud bude každý člen rodiny jiného názoru nebo dovolíte-li psovi vše co ho napadne, stane se z něj spíše otravný než příjemný společník. 

Na trhu je spousta dobré literatury k výcviku psa a na internetu mnoho praktických videí. Porada s odborníkem se taky vyplatí.

Jaké pamlsky pro štěně jsou nejvhodnější?

S vhodnými pamlsky je to podobné, jako s krmivem. Měly by být kvalitní, lehce rozkousatelné a hlavně musí vašemu psovi chutnat.

Dobré je dávat od začátku štěněti také dentální pamlsky, které masírují dásně a uspokujují potřebu štěněte kousat věci. 

Používání pamlsků musí být v souladu s kondicí a zdravotním stavem psa. Pokud má pes sklony k nadváze, případně se veterinář snaží o diagnostiku potravní alergie, je potřeba respektovat jeho pokyny a dobrotám se vyhnout.






Publikováno v: Poradna

Zanechte komentář

Bezpečnostní kód