+420 511 444 369

Po-Pá 8:30 - 16:00

Doprava zdarma

k vybraným produktům

Doručení do

24 hodin
15 000 produktů

skladem

Výrobci

Odběr novinek

Blog

Veterinární diety pro psy = krmivo, které léčí

4443 Shlédnutí 1 Líbí se

Říká se, že nemoci nechodí po horách, ale po lidech. A bohužel se nevyhýbají ani psům!

Pes podobně jako člověk může trpět různými nemocemi nebo mít zdravotní komplikace po úrazu či zranění. A stejně jako člověk i váš pejsek potřebuje odbornou pomoc. Veterinárního lékaře navštěvujte nejen na preventivní prohlídky, a když je pes zraněný či nemocný. Přijďte za ním i v na první pohled méně závažných situacích. Ty totiž mohou vést k rozvoji závažnějších zdravotních obtíží.

Pokud k veterináři přijdete včas, dají se některé zdravotní obtíže vyřešit velmi jednoduše. A to pouhou změnou jídelníčku!

Veterinární dieta je krmivo, které vyvinuli veterináři na míru nemocným psům. Klinická dieta pomůže vyléčit nejčastější zdravotní obtíže vašeho psa často bez nutnosti podávání dalších léků. Ve vážnějších případech podporuje veterinární dieta léčbu a předepsané léky vhodně doplňuje.

 

Například když váš pes:

  • >> Má nadváhu nebo sklony k obezitě
  • >> Špatně vstává či ulehá, kulhá nebo má jiný pohybový problém
  • >> Nadměrně líná, má lupy, trpí na vyrážky, hodně se drbe nebo má časté záněty uší
  • >> Má zubní kámen či mu páchne z tlamičky
  • >> Je unavený, nemá radost z pohybu, nemá chuť k jídlu

Veterinární diety pro psy

 

5 nejčastějších zdravotních obtíží, které se dají řešit krmením

Zjistili jsme, v jakých případech pes nejčastěji dostane od veterináře klinickou dietu. Přečtěte si, jak zdravotní problém poznáte a jakým krmivem jej můžete řešit.

 

BONUS pro vás: Pod článkem najdete klíč k oblíbeným veterinárním dietám pro psy Hill´s

 

1)      Nadváha, obezita, redukce hmotnosti

 

Pes je tlustý? Trpí nadváhou nebo má dokonce sklony k obezitě? Problémy s hmotností jsou nejčastější diagnózou pro podávání veterinární diety pro psy. Tloušťkou trpí psi malí, střední i velcí. Některá plemena mají k tloustnutí genetické predispozice a v ohrožení jsou i kastrovaní jedinci a psi, kteří nemají dostatek pohybové aktivity.

 

U psích tlouštíků platí, že čím dřív se problém řeší, tím je větší šance na úspěch! Doktor psa zváží, vypočítá ideální hmotnost a poté doporučí správné krmivo, které pomůže vašemu psovi zhubnout. Veterinární dieta na snížení hmotnosti vašeho pejska zasytí, aby neměl hlad, ale krmná dávka není tak „nabušená“ a navíc obsahuje L-karnitin pro rychlejší spalování a hodně vlákniny.

 

I u psů je při hubnutí důležitý také zdravý pohyb. Časté procházky ve svižném tempu, případně i v kombinaci s vhodnými sportovní aktivitami – aportování, plavání. Fyzickou zátěž psa s nadváhou je třeba zvyšovat postupně a také berte ohled na zdravotní stav jeho kloubů. Tloušťka je totiž na klouby velkou zátěží a tak je nezbytné vybrat buď speciální dietu s přídavkem kloubní výživy jako je receptura Hill´s Can. R/D Dry. Pokud jste zvolili jinou dietu na redukci hmotnosti bez obsahu chondroprotektiv, doporučujeme přidávat navíc nutriční doplňky na klouby.

Jak pohledem poznáte, že je váš pes tlustý

 

2)      Kloubní obtíže

 

Problémy s pohybovým aparátem mohou být různé. Od úrazů až po degenerativní onemocnění. Klouby trápí psy všech velikostí a v každém věku. Rizikovou skupinou jsou již zmiňovaní psi s nadváhou. Dále pak plemena, která mají vrozené predispozice k onemocnění kloubů. Ale i bez genetického předpokladu může mít pes růstové vady či problémy díky špatné výživě nebo nevhodnému managementu pohybu ve štěněčím věku. A velmi často zlobí klouby psí seniory a dokonce i sportovce.

 

Jak nemocné klouby poznáme? Pejsek ztěžka a pomalu vstává, často polehává, špatně chodí, nechce chodit do schodů ani ze schodů, pokulhává a celkově se neraduje z pohybu. Pokud zpozorujete první příznaky nebo má váš pes za sebou nějaký úraz, raději se rovnou vydejte k veterináři. Do kloubů bohužel nevidíme a tak je na prohlídce často nezbytné klouby vyšetřit pomocí rentgenu.

 

Ať už váš pes potřebuje speciální výživu na klouby jako prevenci nebo léčbu, tak jistě neuděláte chybu podáváním speciální veterinární diety. Klinické diety pro psy s obsahem kloubní výživy jsou vynikajícím způsobem jak zmírnit bolesti kloubů a rychle navrátit vašemu psovi radost z pohybu. Nejčastěji je najdete podle názvu, který obsahuje slova JOINT, MOBILITY nebo u diet Hill´s J/D.

 

 

3)      Potravní alergie a hypersensitivita

 

Drbe se váš pes podezřele často a vnější parazity jste vyloučili? Má začervenalou kůži nebo se mu dokonce tvoří strupy a boláky? Má svědivou, suchou kůži nebo časté záněty v uších? Pokud odpovídáte ano, tak je dost pravděpodobné, že vás pes trpí nesnášenlivostí na nějakou složku potravy, kterou mu aktuálně podáváte.

 

Intolerance a potravinové alergie se nejčastěji projevují právě záněty kůže. Veterinární lékař hypersensitivitu u psa dokáže spolehlivě odhalit a doporučí vám okamžitou změnu krmiva. Hypoalergenní veterinární diety pro psy neobsahují složky, na které je váš pes přecitlivělý nebo alergický. Kožní obtíže se většinou začnou sami rychle upravovat. Někdy je ale třeba zánět kůže zaléčit antibiotiky a takového psa koupat ve speciálním šamponu, který podpoří léčbu povrchově.

 

4)      Dentální obtíže

 

Více jak 80 % psů starších dvou let má problémy se zuby a dutinou ústní. Proto musíte předcházet těmto problémům čistěním zubů a masírováním dásní už od štěňátka a tím eliminovat zubní plak, zápach z tlamy, zubní kámen, záněty dásní a paradentozu ve starším věku.

 

Jestliže se již zápach z tlamičky vašeho pejska vyskytuje, nebo máte podezření na zvýšení tvorby zubního plaku, vyhledejte veterináře. Ten vám v prvním kroku doporučí speciální krmivo pro kompletní péči o tlamu vašeho psa. Veterinární dieta na zuby obsahuje účinné látky, které pečují o zdraví dutiny ústní a eliminuje tvorbu plaku, zápach z tlamy a záněty dásní. Veterinární dietu pro psy na zuby poznáte podla slova DENTAL a u Hill´s označení T/D.

 

Léčbu dentálních obtíží je dobré podpořit i vhodnými pochoutkami na žvýkání nebo dentálními pamlsky. Velmi pozitivní účinky na zdraví ústní dutiny má také přidávání mořské řasy Kelp do krmiva a samozřejmě mechanické čištění zubů pastou a kartáčkem. Existují také ústní vody pro pejsky a další doplňky pro zdravé zoubky vašeho psa. Trendem jsou také dentální hračky pro psy, které pomáhají mechanicky obrušovat zubní plak.

 Zubní kámen u psa

5)      Rekonvalescence

 

Operace, nemoc, vyčerpání a podvýživa jsou nejčastější důvody pro výběr veterinární diety určené k celkové rekonvalescenci organismu. Tyto stavy bývají často kritické a je třeba, aby dieta zabrala co nejrychleji. Pokud pes trpí zároveň nechutenstvím, kupte mu chutnější konzervu nebo speciální extra výživnou pastu.

 

Pro rychlé hojení a nabuzení imunitního systému volte pouze konzervy a granule přesně k tomu určené. Veterinář nám poradí takové, aby obsahovali maximálně vstřebatelné živiny z hydrolyzovaného masa s komplexem vitamínů, minerálů, stopových prvků, antioxidantů a mnoho dalších potřebných živin. Veterinární dietou usnadníte vašemu psovi návrat do normálního běhu života a zrychlíte tím proces uzdravení.

 

Problémů a nemocí je bohužel mnohem více a některé nelze řešit pouze speciální výživou. Například závažná onemocnění srdce, jater, ledvin a jiných vnitřních orgánů, je schopen diagnostikovat a léčit pouze veterinární lékař. Zde slouží veterinární diety jako doplněk a podpora léčby. O podávání veterinární diety by měl v každém případě rozhodnout veterinář.

 

Klíč k veterinárním dietám Hill´s pro psy

Onemocnění

 

Diagnóza a řešení na základě doporučení veterinárního lékaře

Upřesnění diagnózy

Veterinární dieta Hill´s

Nadváha

Kontrola váhy, prevence

W/D

Metabolic

Snižování hmotnosti

R/D

Metabolic

Nadváha + kloubní obtíže

Metabolic + Mobility

Problémy s klouby

 

Podpora kloubů

J/D

Metabolic + Mobility

Kloubní obtíže + nadváha

J/D Reduced Calorie

Kožní problémy

 

Nealergické i alergické případy

D/D

Dieta s hydrolyzovaným proteinem pro alergické případy

Z/D

Dentální obtíže

Zubní kámen, Zápach z tlamy, gingivitida

T/D

Rekonvalescence

 

Rakovina, nádorové onemocnění

A/D

Oslabení, rekonvalescence, pooperační stavy, podvýživa

A/D

I/D

I/D Sensitive

Gastrointestinální potíže

 

Upřesnění stanoví lékař na základě odborného vyšetření

I/D, I/D SensitiveI/D Low Fat

W/D

Z/D

D/D

T/D

R/D

Onemocnění ledvin

 

Upřesnění stanoví lékař na základě odborného vyšetření

K/D

U/D

Močové kameny

 

Upřesnění stanoví lékař na základě odborného vyšetření

W/D

S/D

U/D

C/D

Jaterní potíže

 

Upřesnění stanoví lékař na základě odborného vyšetření

I/D

U/D

A/D

H/D

Srdeční potíže

 

Upřesnění stanoví lékař na základě odborného vyšetření

H/D

K/D

W/D

Diabetes

 

Upřesnění stanoví lékař na základě odborného vyšetření

W/D

R/D

T/D

I/D Sensitive

Veterinární dieta pro psa

Publikováno v: Jak vybrat

Zanechte komentář

Bezpečnostní kód