+420 511 444 369

Po-Pá 8:30 - 16:00

Doprava zdarma

k vybraným produktům

Doručení do

24 hodin
15 000 produktů

skladem

Výrobci

Odběr novinek

Blog

Povinné čipování psů

4807 Shlédnutí 1 Líbí se

Páníčkové všech pejsků by měli zbystřit, protože od roku 2020 bude platit novela zákona, která má v první řadě pomoci bojovat proti množírnám. A o co, že se jedná? Každý pes bude muset být označen čipem pro jednoduchou identifikaci. Co z toho pro vás plyne? Pojďte se na to společně s námi podívat.

K čemu čip slouží?

Čipování psů není žádná novinka, ale běžně se používá, je to metoda, která slouží k identifikaci zvířat. Do podkoží je zvířeti, v našem případě psovi, zaveden mikročip, jež má unikátní číslo. To přečte speciální čtečka, jakmile se k němu přiblíží. Z toho důvodu se psi vždy čipují na levou stranu krku, aby každý veděl, kde čip hledat. Čip musí splňovat určité normy ISO.

Vakcinace

V první řadě slouží čip k prokázání platné vakcinace proti vzteklině. Běžně odcházejí štěňata načipovaná již od chovatele, zároveň s čipem dostanete do rukou i modrý průkaz, tzv. Pet pas, do kterého se zaznamenají údaje o psovi, číslo čipu, majitel a hlavně slouží pro zápis očkování a případně dalších zdravotních informací.

Očkování proti vzteklině je u psů povinné a právě čip (nebo tetování) jsou jediným způsobem, jak prokázat, že daný jedinec je opravdu proti vzteklině očkovaný. Od 1. 1. 2020 je tedy povinné čipování a veterináři by neměli naočkovat proti vzteklině psa, který není očipován.

S čipováním a očkováním proti vzteklině souvisí i cestování, pokud chcete se svým psem vyjet za hranice, tak pro tyto účely je čipování povinné již nyní a bez čipu nemůžete vycestovat a stejně tak bez platného očkování proti vzteklině.

Čipování psů

Ztráta psa

Dalším využitím čipu je identifikace mazlíčka při ztrátě. V ideálním případě se u nalezeného psa může jednoduše dohledat páníček. Čtečka čipu přečtě pouze číselnou řadu, ale ta musí být někde zaregistrovaná, aby to k něčemu bylo. Nejrozšířenější pro tyto účely je Národní registr majitelů zvířat. Ale pozor! Po čipování si musíte čip sami zaregistrovat, protože jinak to bude k ničemu.

Povinné čipování

Jak už jsme zmínili, povinné čipování je platné od 1. 1. 2020, takže na to myslete, a pokud váš pes není očipovaný, navštivte svého veterinárního lékaře a domluvte se s ním. Výjimkou jsou psi, kteří byli tetováni před 3. 7. 2011.

Povinnost čipování má pomoci v boji proti množírnám, které jsou velkým problémem dnešní doby. Tato změna se týká nejen chovatelů, ale všech majitelů psů. Očipován musí být i pes, který se v chovu nevyužívá. Pokud má váš pes čip již nyní, tak se pro vás ni nemění, ale jestli očipován není, navštivte svého veterinárního lékaře a informujte se.

Publikováno v: Poradna

Zanechte komentář

Bezpečnostní kód

Komentáře

  • Od:Tóthová Na 02.03.2020

    Ti co vymysleli čipování psů.aŤ se sami načipují,je to buzerace,diskriminizace.Pravidelně chodíme pejska očkovat a nyní bez čipu to nejde Máme starého pejska a to co mu může putovat v těle mu nedáme.Máme ho jen na naší zahradě.

  • Od:Petr Na 27.01.2020

    Nevím, kdo tuto kravinu vymyslel. Ale očipovat by potřeboval sám. Jak proboha zjistí policajt, že pes je naočkovaný. Pochybuji, že se na ten čip bude nahrávat uveterináře údaj o každém přeočkování. Když byl pes dříve naočkován, což je povinnost, byla majiteli vydána známka na níž ten údaj byl. A pes měl i psí známku s registrací. Jak může veterinář odmítnout očkování proti vzteklině. To asi jde o výdělěk z čipů a ne o zamezení šíření vztekliny. A už vidím, až se budou "lidi" zbavovat psů vyhazováním z aut a nebo přivazováním ke sloupům, jak jim budou nožem tyhle čipy odstraňovat. Je to ubohý hnusný nápad tupých mozků.

  • Od:Franta Na 21.01.2020

    souhlasí s paní Martinou a ještě bych navrhoval nejen psi,ale i nás ,králíky,morčata a jiné domácí mazlíčky a co důležité do každého bytu a domu umístit kamery a mají to pod kontrolou všechno,čest jejich práci.

  • Od:Petr Na 16.01.2020

    Zajímalo by mne jaký je rozdíl mezi nečipovaným psem a psem který je čipovaný,ale čip není zaregistrovaný neboť toto již povinné není Myslím si že toto celé je pouze tahání peněz z lidí podobně jako to před pár lety bylo s autolékárničkami

  • Od:Kristina Na 15.01.2020

    Čipovat geriatrického psa je normální buzerace. Zase někdo jednal, než se zamyslel. Ano, čip pro psy, kteří mají život před sebou, ale psa, který ujde jen pár kroků kolem baráku, nemá zuby a vrcholí mu 16.rok, ke všemu většinu času už jen prospí, je normální týrání zvířat. Takovému psovi prostě nedám ten kus kovu do zkřehlého tělíčka, vyjímky se musí zavést, toto je skandál. Koupím čip a nalepím na obojek, u takovýho seniora to má úplně stejný význam jak psa bodat a stresovat. Kdo to uzákonil, nechť se očipuje zrovna tak.

  • Od:Urbánek Na 14.01.2020

    Také jsem psa registroval přes web https://najdicip.cz/ a vše bylo rychlé, doporučuji.

  • Od:Lásková Na 13.01.2020

    Psa jsem registrovala přes web najdicip.cz
    Máte někdo zkušenost? Děkuji

  • Od:Robert Na 04.01.2020

    Pokud zvažujete následnou registraci čipu, díky které bude pejsek dohledatelný narozdíl od neregistrovaných doporučuji Dogplanet.cz

  • Od:Tom jark Na 01.01.2020

    Musím zde narážet na majitele pejsků kteří se obávají zjištění údajů o majiteli z čipu. Čip obsahuje pouze číslo žádné údaje člověk který by se o vás chtěl něco dozvěďět by musel mýt přístup k databázi do které je čip zaregistrovanej
    PS: toto už ve článku zmíněné bylo

  • Od:Libuše Na 29.11.2019

    Mám patnáctiletou čivavu. Nikdy nechodí ven sama, bez vodítka. Už nemá zuby, má nádor u struku a ven chodíme 2x denně na půl hodiny v blízkosti domova. Myslím, že čipování by ji ublížil. Klidně zaplatím, ale čipová ji nenechám. Nemyslíte, že čipování starých psů je hloupost?
    Libuše.

  • Od:Iveta Nogolová Na 18.11.2019

    Dobrý den souhlasím stím že čipování je byznys a je nedořešený za prvé si ho zaregistrujte veterinář do svého registru za druhé není povine aby jste si ho zaregistrovali vy a za třetí není žádný národní registr. A hlavně že vymyslely pokuty ???? a za další kdo mi bude kontrolovat psa který si běhá po zahradě a na procházky chodí na vodítku popřípadě má nahubek a někteří policajti nemají ani čtečky pro čipy a zadalsi když jedu ze psem autobusem do města mám jo na vodítku tak kdo mi ho bude kontrolovat jestli má čip a souhlasím s ostatníma pro nechávat cipivat pejsky kteří jsou staří a nemocní když už tu dlouho nebudou staří pejsci a nemocní to nepotřebuju nemocný pejsek přeci se přeci nemůže strážit a už vůbec ne když má například nemocnou packu. A ještě jedna věc pro vysvětlení pejsci kteří mají čitelné tetování čipování se jich netýká. Z těchto pejsků je to výjimka. S pozdravem Iveta ???????????? a ještě jedna věc když není zaregistrovaný pes tak čip je nanic když ten čip není zaregistrovaný a je registrovaný pouze ve veterinárním registru a když se strati a není zaregistrovaný tak se vám pes nevrátí protože při načtení není zobrazeno na ctece u jakého veterináře je registrovaný a nikdo nebude hledat k jakému veterináři chodíte ať nejdřív zavedou veřejný registr a pak čipování a o veřejném registru se debatuje ale to může trvat hodně dlouho kdysyk stačili známky pes byl registrován na obci a stačilo to měla jsem prvního psa a žádný čip mít nemusel vystacil si celý život se znamkou. Iveta

  • Od:Martina Na 02.11.2019

    Také se mi nelíbí povinné očkování.Bohužel je to povinné.Že je to jen kšeft je víc než jasné.Už jenom proto,že mi to někdo nařídí a já to ze svých vydělaných a zdaněných peněz musím platit.Ale co mi vadí úplně nejvíc je to,že to do těla zvířete prostě nepatří.Co bude,když to psovi bude vadit?Zaplatím přečipování a léčbu zánětu.Super.A ještě jedna drobnost.Kdy začnou čipovat nás?

  • Od:Němcová Na 22.10.2019

    Dobry den. Veterinar dal nasi fence dva cipy,protoze prvni pry vypadl. Druhy pak nemohl nacist. Sli jsme k nemu po mesici,ze mu ten skener blbne. Ani druhy cip nenacetl. Oba cipy jsem po hmatu pod kuzi nasla. Nechci ji nechat dat dalsi cip. Je mozne,aby veterinar proste napsal nejake prohlaseni,ze cip ma,ale nejde nacist?

  • Od:Alena Soukupová Na 18.10.2019

    Velmi ráda bych věděla kdo tuto blbost vymyslel?Myslím si že každý majitel by se měl rozhodnout sám a ne aby mu to někdo nařizoval.A pokud si Ti co to vymysleli ře zabrání psím množírnám tak jsou na velikém omylu protože ty budou pokračovat dál a ni se nestane protože na ně nikdo nemá.Psí útulky budou víc plné protože někteří lidé raději psíka někde vyhodí a bude to Taky se tu provozují psí zápasy ať mi nikdo neříká že to není pravda.Jen se o tom nemluví.Svého pejska načipovat nedám.Není to povinné.A naše vláda si myslím že má jiné starosti než řešit toto.spíše by si měla snížit svoje platy a senát by se měl úplně zrušit protože je k ničemu.Lidé ve fabrikách by měli brát více peněz.Matky samoživitelky a i rodiče co mají postižené dětí a potřebují nějaké pomůcky pro své dítě by měla pojišťovna hradit v plné výši.Je to smutné.

  • Od:Pethome Na 08.10.2019

    Hezký den, všem, článek je pouze informativní a popisuje novelu zákona, která vejde v platnost od 1. 1. 2020 a týká se všech pejskařů. Dotazy typu, proč musí být čipován pes, který má tetování, byste tak měli směřovat na autory novely. My vám na to odpověď dát nemůžeme, takto zní zákon. Co se týká následné registrace čipu, tak to je dobrovolné a na zvážení každého majitele, ale pokud se pes ztratí, tak je v registru dohledatelný. Pethome

  • Od:Miroslav Na 07.10.2019

    Dobrý den, registr není povinný a co vím a řekl mi můj veterinář. Aby bylo co platné čipování tak aspoň náš doktor si vede záznamy o čipovaných pejscích,to znamená jméno adresu rasu pohlaví a jméno pejska. Čip který pejsek dostane je registrován na lekaře. Chápu to tak,že ředa nebo čipy které lékař pořídil jsou evidované na něj a tím pádem každý kdou čip přečte dozví se že ho vydal ten a ten veterinář a tento veterinář pak informace které se k čipi vztahují zdělí kontrolnímu orgánu a hned se ví kam pejska zařadit,nebo chceteli komu patří.

  • Od:Zuzana Na 04.10.2019

    Všechny komentáře dalších pisatelů sdílím. Je to k ničemu a nic to nevyřeší. Jako dbalá zákona jsem přesto nechala svého psa očipovat a nyní jsem začala hledat informace o registraci čipu, aby to aspoň v případě zaběhnutí psa k něčemu bylo. Jaké bylo mé překvapení, když na stránkách online registru, na který je odkaz výše v článku, požadují za registraci poplatek dalších 198 Kč. To už si z nás fakt dělají legraci?!

  • Od:Renata Na 03.10.2019

    Jasně,proti množírnám,tak to určitě. Jde jen o kšeft,s množírnou to vůbec nesouvisí.
    Proč se mají čipovat starší a i nemocní pejskové? Proč i vykastrovaní? Jo,aby se nemnožili,už to chápu. Pokud má někdo množírnu,tak se třeba narodí 5 štěnátek,dvě si vezmou zodpovědní majitelé a nechají je očipovat,co bude s těmi zbývajícími pejsky?
    Určitě je nechají očipovat,naočkovat,budou za ně platit,když chtějí hlavně vydělávat?
    Myslím,že to bude ještě horší než je to nyní,protože množírenský šmejdi je raději nechají zemřít,než,aby šli s pejsky k veterináři. Strašně mě štve,co si panáci vymýšlí,tady vůbec nejde o pejsky!!!! Hlavně čip ani není povinné zaregistrovat,no, to
    už je jedno,hlavně,aby byly kšefty z čipama.

  • Od:Dvořák Na 03.10.2019

    Je to jen zlodějina a co šmelej tak budou šmelit vesele dál

  • Od:Soník Na 30.09.2019

    Můj 15,5 roční pes špatně vidí a slyší a bez vodítka nechodíme.To nemohli dát hranici např od 14let, že pak už čip mít nemusí?To si zas někdo namastí kapsu :/

  • Od:Dominika Na 23.09.2019

    Dobrý den, máme doma 13ti letého Australského teriéra. Vzali jsme si ho od lidí kteří ho týrali. Věk, týrání, kronova nemoc a epilepsie to vše se na něj podepsalo. Vidí špatně, neslyší... proto bez vodítka ani ránu. Vzhledem k jeho zdravotnímu stavu a stáří nevidím důvod proč psa nechávat čipovat. Množit se určitě nebude, má rád svůj klid v pelíšku. Jaký je tedy logický důvod pro čipování pejsků kteří jsou staří? Pokud mi zaručíte že tu s námi bude ještě minimálně 5 let tak fajn ale jinak? Děkuji

  • Od:BeBoJa Na 21.09.2019

    Mám kastrovanou fenu s průkazem původu, má zcela čitelné tetování, dávám ji pravidelně očkovat, odčervuji ji a řádně platím daň ze psa, a když s ní jdu ven, tak ji mám na vodítku. Jo, a případné výkaly sbírám. Nechápu, proč by měla být čipovaná, když má tetování ČITELNÉ a má řádný průkaz původu. Odpoví mi na tohle někdo? Navíc psi tetovaní před 3.7.2011 být čipovaní nemusí. To přece postrádá logiku. Jaký je v tom tetování rozdíl? Navíc zaregistrování čipu není povinné, takže se ptám, k čemu je to dobré? Nebylo by rozumné to konečně vysvětlit? Podobných dotazů je zde víc, ale odpověď žádná. Ono to zřejmě nikoho kompetentního nezajímá. Takže jediné vysvětlení, které se nabízí, je, že jde JEN A JEN O PENÍZE!!! Nic jiného v tom nehledejme. Hlavní jsou peníze. Na obyčejné lidi musí být přísnost ???? Prý je to v zájmu ochrany psů, ale nevím, spíš očekávám, že se zase o něco víc naplní útulky a přibude odložených pejsků

  • Od:Radmila Na 19.09.2019

    Musela jsem na očkování, tak jsem psa dala hned očipovat- abych respektovala zákon. Ale moc se mi to nezdá. Mému psovi je 8 let, je doma, na zahradě a pokud s ním jdu na vycházku tak zásadně na vodítku. Beru čipování u všech nových štěňat - to chápu. Můj pes je prakticky z množírny ....... Tak co si teď v jeho 8 letech ....????. V té době ještě nebyla info o množírnách. Byla jsem u paní "chovatelky" osobně ( nikdy bych psa nekoupila na ulici), vyběhlo jí z bytu asi 10 pudlů... Pes má zažívací potíže, měl ušní svrab- ale to při koupi jsem nevěděla- i když jsem ho prohlížela. Za čip jsem dala 530 Kč, vím některá města - velké výjímky - čipování proplácí, ale zde rozhodně ne. Řekne se no to je nic v poměru co pes stojí běžně- ale jak pro koho... . Mně se ale hlavně nelíbí dávat 8 letému psovi (ne rozhodně zdravotně v pořádku ) do těla nějaké cizí tělísko. A s tím myslím bude souhlasit většina zodpovědných chovatelů. Teď po očipování mám velký strach jaké další zdravotní problémy u něj nastanou. Zatím to odneslo jen větší krvácení z místa čipu. ( Upozorňuji, že veterinář, který čipování prováděl je velice dobrý a zkušený, ale to neznamená, že nemohou s čipem nastat potíže ). Může to hnisat, může mu "cestovat" v tělíčku. Jiné je to u mladého zdravého psa!!!!

  • Od:Bebo Na 18.09.2019

    Tak stále čekám na vysvětlení, proč tetovaný pes s PP musí být čipovaný, když pes tetovaný před červencem roku 2011 být čipovaný nemusí. Tohle mi fakt hlava nebere. A souhlasím s předcházejícími, množírny to nevyřeší. Jde jen o peníze ;-)

  • Od:Pospíšilová Na 17.09.2019

    Tady je jasně vidět, že jde zase jen o kšeft pro veterináře. Pokud mám čtrnáctiletou, dvoukolovou jorkšírku, která žije doma a na zahrádce, vedenou na úřadě, řádně za ní platím, není ŽÁDNÝ rozumný důvod, krom zmíněného kšeftů veterinářů, abych ji v tomto věku musela stresován cizím tělesem v těle.

  • Od:Vladyková Na 17.09.2019

    Dobrý den, zaráží mě ČIP - proti boji s množírnami? Štěně proti vzteklině se přeci očkujeme v 6ti měsících :-).. množírna Vám klidně prodá štěně v 5ti týdnech.. tak stejně je to na majiteli..? Jaký BOJ:-) spíše jde o to jak stát opět potřebuje vydělat nějakou kačku :-)..

  • Od:Ivana Zoubková Na 16.09.2019

    Jak chcete zabránit množírnám, když se pes čipuje v pul roce při očkování na vzteklinu. Štěnata by měla být očipována už při prodeji. Zoubková

  • Od:Bebo Na 15.09.2019

    Přeji hezký den. Nechápu, proč pes, který byl tetovaný před 3.7.2011 být čipovaný nemusí a pes po tomto datu musí. Vždyť to tetování je stejně čitelné. Mám psa, který byl tetovaný v roce 2015 a má průkaz původu. Takže jestli jsem to dobře pochopila, musím ho dát očipovat. Nějak to nechápu. Vysvětlíte to jak?

  • Od:Veronika Horká Na 11.09.2019

    Mám 7 letého psa z útulku a vůbec netuším zda má či nemá čip. Když jsem si ho brala, byly mu 4 roky. Jak toto zjistím, aby opětovně nepodstoupil čipování?

  • Od:Pethome Na 06.09.2019

    Hezký den, všem,

    očipováni musí být dle zákona všichni psi bez rozdílu věku, pohlaví, s i bez pp, chovní i nechovní... Výjimkou jsou pouze psi, kteří byli tetováni před 3. 7. 2011 a jejich tetování je čitelné.

    Pethome

  • Od:JAN NOVOTNÝ Na 04.09.2019

    DOBRÝ DEN,PROSÍM CHCI SE VÁS ZEPTAT JESTLI JE NUTNÉ ČIPOVAT STARÉ PSI NAD 10 LET.CO VELKÝCH PLEMEN SE TÝKÁ,JSME UŽ VE VĚKU,KDY TEN PES TU JE A ZA CHVÍLI TU BÝT NEMUSÍ,JE RÁD,ŽE MÁ KLID TAK MI PŘÍJDE U TĚHLECH PSŮ JAKO HLOUPOST TO ČIPOVÁNÍ.NAVÍC ŘADA TĚCH PSŮ JE NEMOCNÝCH A NETŘEBA JE ZATĚŽOVAT CIZÍM TĚLESEM.TOHLE VYMYSLEL NĚKDO MOC CHYTRÝ,ALE VIDÍ TO JEDNOSTRANĚ.KDO PODPOROVAL MNOŽÍRNY,BUDE JE PODPOROVAT DÁL A NE KAŽDÝ MÁ TŘEBA 20 TISÍC NA TO,ABY SI KOUPIL PAPÍROVÉHO PSA.NE KAŽDÝ S ČIPOVÁNÍM SOUHLASÍ A BA NAOPAK SI MYSLÍM,ŽE TOHLE ZPŮSOBÍ,ŽE LIDÉ PŘESTANOU DÁVAT PSI OČKOVAT A BUDOU SE NESMYSLNĚ ŠÍŘIT NEMOCE.ŽIVOT JE BAREVNÝ,NIKOLIV ČERNOBÍLÝ,PAK JE TŘEBA PROMYSLET VĚCI DŮKLADNĚ,ABY TO NEODNÁŠELI JEN PSI A LIDI CO SE V ZÁJMU SVÝCH MAZLÍČKŮ O NĚ STARAJ S LÁSKOU A I TŘEBA JE VZÍT V ÚVAHU FINANČNÍ HODNOTY.VIZ.MAMINKY SAMOŽIVITELKY...CHTĚJÍ DĚTEM KOUPIT PSA,ALE NEMOHOU SI DOVOLIT VYSOKÉ VÝDAJE A PŘESTO SE O TOHO PSA STARAJ JAK NEJLÉPE DOVEDOU.DĚKUJI ZA ODPOVĚDˇ S POZDRAVEM JAN NOVOTNÝ

  • Od:Petra Na 03.09.2019

    Nedubu.zatezova.psal.cizim.telesem.co.ted

  • Od:Tomáš Na 02.09.2019

    Očipován musí být každý pes bez ohledu na pohlaví, rasu, věk, zdravotní stav nebo schopnost se rozmnožovat. Tetování nestačí.

  • Od:Starostka Na 31.08.2019

    mám psastetováním a PP musí se čípovat?

  • Od:Cajthamlová Na 29.08.2019

    Musím dát ocipovat fenu 9 let ktera je kastrovana.ta se preci nebude rozmnožovat.

  • Od:Romana Ducháčková Na 27.08.2019

    Dobrý den,
    mám pár jorkšírů pes 15 let a fena 13.Musí být očipovaný?
    Děkuji s pozdravem Ducháčková

  • Od:Ždárská Na 27.08.2019

    Dobrý den,
    chci se zeptat jestli musím očipovat 10 letou rotwajlérku,která má před sebou ještě tak 2 roky života.
    Děkuji za odpověď.