+420 511 444 369

Po-Pá 8:30 - 16:00

Doprava zdarma

k vybraným produktům

Doručení do

24 hodin
15 000 produktů

skladem

Výrobci

Odběr novinek

Blog

Jak pečovat o zuby mazlíčků

1708 Shlédnutí 1 Líbí se

V dnešní době mnoho lidí chodí nejen pravidelně dvakrát do roka na preventivní prohlídku k zubaři, ale stále častěji navštěvujeme i dentální hygienu. Navíc si zuby čistíme několikrát každý den a od útlého věku k tomu vedeme i naše děti.

U mazlíčků by to nemělo být jinak, jen s tím rozdílem, že o jejich chrup se musíme starat my, páníčci. Víte, jak zajistit, aby váš pes i kočka měli zdravé zuby a z tlamičky se jim nelinul nepříjemný zápach? Podívejte na tři jednoduché kroky, které když budete dodržovat, tak máte vyhráno.

Jak vznikají problémy se zuby?

Trable se zuby trápí především menší psy a kočky. Pokud nebudete svým mazlíčkům o zoubky pečovat, tak si brzy budete moc všimnout, že se na zubech začne tvořit zubní plak. Ten ještě není tvrdý a dá se odstranit vyčištěním zubů. Ale pokud jej necháte bez povšimnutí, začne se postupně měnit na zubní kámen. Navíc bude v dutiné ústní plno bakterií, které budou narušovat přirozené prostředí. Navenek se to nejčastěji projevuje nepříjemným zápachem z tlamičky vašeho mazlíčka.

Pokud péči o zuby zanedbáte, může váš pes nebo kočka skončit i se zánětem dásní nebo zubním kazem. Když necháte zubní kámen nahromadit, povede se vám ho jen těžko odstranit doma. V takovém případě je to na návštěvu veterinárního lékaře a vyčištění zubů ultrazvukem v narkóze. Pravidelnou péčí o ústní dutinu můžete takovému konci předejít. A co tedy můžete pro zoubky udělat?

zuby.jpg

1. Mechanické čistění

Zuby byste měli pravidelně minimálně dvakrát týdně čistit. Existují speciální kartáčky pro mazlíčky, které se dají i nasadit na prst a lépe se s nimi zachází. Nezapomeňte použít společně s kartáčkem také zubní pastu, ale ne tu lidskou! Vyrábí se speciální enzymatické pasty pro psy a kočky, k dispozici jsou v různých příchutích, aby mazlíčkům chutnaly. K nanášení přímo na zuby je určený i oblíbený bylinný olejíček na zuby od Dokonalé lásky.

2. Podávání doplňků stravy

Kromě pravidelného čištění se doporučuje podávat i doplňky stravy, které příznivě ovlivňují stav dutiny ústní. Nejoblíbenější je mořská řasa kelpa. Existují také ústní vody pro mazlíčky, které se přidávají do pití, a tak se pohodlně dostanou tam, kam mají.

3. Hračky a pamlsky na okus

Doporučujeme vyzkoušet funkční pamlsky, které pečují o zuby, často v jejich složení mimo jiné narazíte právě na již zmiňovanou kelpu. Další kapitolou jsou sušené pamlsky, když je pes žvýká, dochází ke zvýšené produkci slin a ty napomáhají k hygieně. Navíc se takto zuby přirozeně mechanicky čistí. Ke žvýkání slouží i různé hračky, záleží, co bude vašeho psa více bavit.

I když se o zuby svého mazlíčka staráte, poproste vždy při pravidelné prohlídce (očkování) veterinárního lékaře, ať dutinu ústní zkontroluje a případně vám ukáže, kde je problém. Je možné, že zoubky stejně bude muset vyčistit v narkóze, ale minimálně to oddálíte. A jak o zoubky pečujete vy? Osvědčilo se vám něco? Napište nám do komentáře.

Publikováno v: Poradna

Zanechte komentář

Bezpečnostní kód