+420 511 444 369

Po-Pá 8:30 - 16:00

Doprava zdarma

k vybraným produktům

Doručení do

24 hodin
15 000 produktů

skladem

Výrobci

Odběr novinek

Blog

Jak na odčervení psů?

905 Shlédnutí 1 Líbí se

Na parazity může váš mazlíček narazit na mnoha místech, při venčení ve městech, procházce v lese nebo při potkávání psích kamarádů. Nejvíce ohroženi jsou psi krmeni syrovým masem, lovečtí psi, a psi, kteří jedí trus ostatních zvířat. Dalším rizikem může být výskyt blech, které mohou přenášet tasemnici. Víte proč a jak se věnovat prevenci? Jak poprvé odčervit štěně a jak často odčervovat dospělého psa? Znáte přírodní produkty proti červíkům? A na co si dát pozor? Pojďme si společně na tato témata posvítit!

Proč je vlastně důležité psa odčervovat? 

Výskyt parazitů u psů je poměrně běžnou záležitostí. Problém nastává ve chvíli, když se nachází v trávicím traktu příliš dlouho a přemnoží se. Začervený pes může začít trpět příznaky jako:

  • plynatost

  • nafouklé břicho 

  • zažívací potíže

Následkem těchto obtíží může docházet k úbytku hmotnosti a nekontrolovatelnému hubnutí.

Velkým rizikem je také možnost přenosu některých parazitů na člověka, což může být velmi nepříjemné až nebezpečné, a to zejména pro děti. Nejčastějším parazitem, kterého můžete od vašeho mazlíčka chytit, je škrkavka.

Jak a kdy provést první odčervení štěněte?

Parazité si na vašeho chlupáče brousí zuby již od jeho narození, kdy hrozí riziko přenosu mlékem matky, proto se odčervení u štěňat provádí preventivně, bez potřeby vyšetření trusu. Silná nákaza parazity je bez potřebné léčby pro štěňata velmi riziková, může dojít nejen k zažívacím problémům, ale i k úhynu zvířete.

První odčervení je doporučeno provádět 8. až 14. den po narození, následně pak mezi 2 týdny a 3 měsíci věku odčervit každé dva týdny a od 3 měsíců do 1 roku odčervovat v intervalu každé 3 měsíce.

Pro snadnější podávání doporučujeme použít pro štěně pastu, nicméně existují i tablety a spot-on pipety vhodná pro štěňata.

Mám psa odčervovat pravidelně?

Vzhledem k tomu, že nákaza parazity se nemusí nijak projevovat a snadno může dojít k zanedbání situace, je důležité věnovat se prevenci. Existují dva způsoby, jak se přemnožení nežádoucích návštěvníků vyvarovat. 

První možností je pravidelné preventivní vyšetření trusu. Aby bylo vyšetření účinné, je nutné ho nechat provést z trusu sbíraného po dobu alespoň 3 dnů. Kvůli nepravidelnosti vylučování vajíček nemusí být totiž vyšetření vždy spolehlivé. Doporučuje se provádět 2x až 4x ročně, nebo v případě, že máme na napadení mazlíčka parazitem podezření. Odčervení se v tomto případě podá za účelem konkrétní léčby. 

Další možností je pravidelné podání odčervovacích léčiv. V praxi spoustu majitelů psů upřednostňuje právě podání léčiv bez předcházejícího vyšetření, což může být jednodušší a rychlejší. Tyto přípravky nepředstavují riziko, vedlejší účinky se projevují zřídkakdy. Výjimečně se může objevit ztráta chuti k jídlu, apatie, průjmy nebo zvracení. Právě průjmy nebo zvracení může způsobit to, že se tělo psa snaží vyloučit usmrcené parazity. Nežádoucí účinky obvykle vymizí do 24 hodin. 

Preventivní odčervování se doporučuje provádět 2x až 4x ročně.

Rozhodnutí, zda zvolíte pravidelné vyšetření, nebo rovnou odčervení, je jen na vás. Odčervovat pravidelně se doporučuje zejména v rizikových domácnostech, kde pes sdílí domov s malými dětmi, či s lidmi s oslabenou imunitou, pro které může být nákaza parazity závažnějším problémem. Také v případě, že je pes krmen syrovým masem, nebo loví, je lepší podávat odčervovací přípravky preventivně.

Na co si dát pozor

  • Březí feny by neměly být odčervovány během prvních 4 týdnů březosti, a jindy během březosti by mělo odčervení proběhnout pod dohledem veterináře. Doporučuje se fenu odčervit před plánovanou březostí a při kojení.

  • Před cestou do zahraničí je vhodné si zjistit, zda se v zemi nachází nějací nebezpeční parazité a psa před nimi ošetřit (například srdeční červi). Poradí vám veterinární lékař, u které jsou přípravky obvykle dostupné k zakoupení.

  • V případě, že váš pes podezřele hubne, nebo trpí zažívacími problémy, může být důvodem právě začervení. Navštivte veterináře, který vám poradí a v případě začervení podá potřebné léky.

  • Při podávání přípravků proti červům ohlídejte, zda pes tabletu nebo jiný lék opravdu snědl. Může se stát, že tabletu vyplivne až po nějaké době, co ji dostal.

Přírodní produkty proti parazitům

Pro prevenci proti vnitřním parazitům můžete využít také přírodních doplňků stravy, které jsou volně prodejné. 

Canvit Garlic je vhodný jak pro psy, tak pro kočky. Poskytuje přírodní ochranu proti parazitům a všeljakým záškodníkům. Pozitivní účinky česneku, kurkumy a heřmánku nejen, že chrání vašeho psa před nevítanými hosty, ale k tomu pečují o zdravé trávení a silnou imunitu vašich chlupáčů.

Proč podávat Canvit Garlic?

  • Přírodní ochrana: antiparazitární a repelentní vlastnosti česneku posilují ochranu proti nevítaným hostům.

  • Silná imunita: kurkuma a heřmánek díky známým protizánětlivým a antioxidačním vlastnostem přispívají k celkovému zdraví a vitalitě.

  • Podpora trávení a detoxifikace: česnek přirozeně podporuje trávení a jaterní funkce, zejména u psů a koček s citlivým trávicím systémem.

  • Skvěle chutná! A proto je jeho podávání snadné a bez starostí.

Podobně funguje i pro psy. Je k dostání ve formě granulí nebo tekutiny. Jedná se o přírodní produkt proti střevním parazitům, který zároveň napomáhá ke správné funkci střev. Zachovává ve střevech v trávicí soustavě prostředí, díky kterému se předchází různým onemocněním a střevním parazitům a vytváří tak neustálou ochranu. Verm-X působí šetrněji než běžné farmaceutické přípravky, které bývají často příliš agresivní. Navíc obsahuje kousky kuřete, lososa, prebiotika, vitamíny, minerály a byliny. Granule Verm-X jsou neodolatelně chutné, proto je možné podávat samostatně nebo současně s krmivem.

Proč doporučujeme Verm-X?

  • Vyroben z nejlepších přírodních ingrediencí.

  • Granule jsou neodolatelně chutné a mohou být použity jako odměna.

  • Je šetrnější než obvyklá farmaceutická antiparazitika.

  • Je hypoalergenní a grain free.

  • Vhodný pro dospělé psy i štěňata

Dalším přírodní ochranou před parazity je masový pamlsek Canvit Snacks Anti-Parasitic

Jedná se o měkké dobroty bez obilovin, s jehněčím masem, které slouží jako přirozená ochrana proti parazitům, a zároveň podporují citlivé zažívání u psů každého věku. Canvit Anti-Parasitic se podávají při akutních i chronických průjmech, po medikaci antibiotiky, po podání odčervení, při přechodu na nové krmivo a v dalších stresových situacích. 

Pozitivní vlastnosti pamlsků Canvit Snacks Anti-Parasitic:

  • Komplex přírodních látek a prebiotik obnovuje střevní mikroflóru, rychle navrací pevnost trusu při průjmech a snižuje nadýmání.

  • Obsahují osvědčené přírodní antiparazitikum – medvědí česnek.

  • Grain free složení s vysokým obsahem jehněčího masa vhodné i pro psy s citlivým zažíváním.

  • Obohaceno o omega 3 nenasycené mastné kyseliny s protizánětlivým účinkem.

  • Vyvinuto a testováno veterinárními lékaři.

Odčervovací přípravky od veterináře

Přípravky proti červům a jiným parazitům seženete u veterináře, který vám mimo jiné poradí, jaké zvolit a kdy a jak je psovi podat.

K dostání jsou tablety, například:

  • Drontal Dog 

  • Cestal Plus

  • Dehinel Plus

  • Pratel

Nebo pasty, které jsou díky snadnému podání ideální pro štěňata:

  • Bioveta Caniverm

Další možností je suspenze:

  • Drontal Junior

Máte doma kočičku a nevíte si rady s jejím odčervením? Mrkněte na náš článek, který je tentokrát zaměřen na odčervení kočky. 

Publikováno v: Poradna

Zanechte komentář

Bezpečnostní kód