+420 511 444 369

Po-Pá 8:30 - 16:00

Doprava zdarma

k vybraným produktům

Doručení do

24 hodin
15 000 produktů

skladem

Výrobci

Odběr novinek

Blog

Jak vybrat antiparazitika: nejčastější dotazy

2105 Shlédnutí 0 Líbí se

Parazité se skrývají všude, a i z obyčejné procházky do blízkého parku si může váš pejsek přinést v kožíšku nezvané hosty v podobě klíšťat či blech. Antiparazitika pro psy vám pomohou vašeho chlupáče ochránit a je důležité jejich výběru věnovat dostatečnou pozornost. Jak ale poznat, které přípravky proti klíšťatům a blechám jsou pro vás nejvhodnější? Mrkněte na nejčastější otázky, které jsou s výběrem spojené.

Jak správně bojovat proti vnějším parazitům?

Mezi nejznámější vnější parazity patří klíšťata a blechy, naštěstí můžete své čtyřnohé mazlíčky před těmito krvelačnými breberkami chránit pomocí antiparazitních přípravků v podobě pipet, obojků, sprejů či šamponů. Nejlepší ochranou je prevence a používání antiparazitik.

I přes správnou prevenci se v sezóně může v kožíšku nějaké klíště objevit, pak je důležité jej správně vytáhnout, k čemuž vám může posloužit háček na klíšťata, který umožní bezpečně klíště vytočit. Nezapomeňte po jeho odstranění napadnuté místo vydezinfikovat.

Pokud se u vás náhodou vyskytnou blechy, je nejlepší rychle zasáhnout a zvolit antiparazitní sprej či šampon, které fungují hned. Ale nesmíte zapomenout ošetřit také okolí vašeho mazlíčka, ju nutné aplikovat antiparazitikum také na pelíšky či do boudy, kde se mohou vyskytovat larvy blech. Pro toto použití je vhodný Clean Kill.

Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými druhy antiparazitik?

Každý z přípravků má jiné účinné látky, formu aplikace a účinkuje po různě dlouhou dobu. Liší se také v určení pro kočky a psy.

>> Antiparazitní obojky: jsou vyhledávané pro svou celosezónní dobu ochrany, ale ne všem vyhovují.

>> Antiparazitní pipety: působí po dobu 1 měsíce a pak je nutné aplikaci zopakovat. Hodí se pro mazlíčky, kteří nemohou nosit obojek.

>> Antiparazitní spreje a šampony: vhodné pro rychlé jednání a boj s již nalezenými blechami.

>> Přírodní antiparazitika: pokud je váš mazlíček citlivý na účinné látky, pak můžete vyzkoušet toto, ve složení najdete různé byliny s repelentními účinky.

Antiparazitika pro psy

Jak se liší délka ochrany a účinnost antiparazitik?

Nejdelší dobu ochrany obecně poskytují obojky, až 8 měsíců ochrání vašeho mazlíčka obojek Foresto, který je vhodný i pro kočky.

Jako další prevence proti napadení parazity slouží pipety, které se aplikují za krk přímo ke kůži, jejich účinnost bývá kolem 1 měsíce a pak je nutné aplikaci opakovat.

Šampony slouží většinou k rychlému zásahu např. v případě zablešení. Snadněji se aplikují spreje, které mohou účinkovat i několik měsíců.

Má koupání vliv na účinnost antiparazitik?

Záleží na druhu antiparazitika, výhodou obojků je, že pejsek se může během sezóny bez problémů koupat a nijak to nesnižuje jeho účinnost. Ale je důležité dodržet pravidlo nekoupání psa těsně před a po aplikaci. Správně byste neměli pejska koupat 2 dny před nasazením obojku a týden po, aby mohly látky začít správně působit. U sprejů i pipet je to podobné. Vždy si před použitím přečtěte příbalový leták kokrétního výrobku.

Je možné používat stejný přípravek pro kočku i psa?

Pro psy i kočky se vyrábějí různá antiparazitika, některé účinné látky ve psích přípravích mohou být pro kočky toxické, proto nikdy pro kočky napoužívejte antiparazitka, která pro ně nejsou určena. Foresto je k dispozci pro malá pejsky a kočky a pak pro velké psy. Ale obojek Scalibor mohou mít nasazen jenom psi, kteří nežijí s kočkami ve společné domácnosti.

Antiparazitika pro kočky

Je možné rozdělit větší obojek či pipetu určenou pro větší plemena na dvě dávky pro dva různé pejsky?

Rozhodně tento krok nedoporučujeme, pipeta i obojek obsahují určité množství aktivní látky, které je přesně vytvořeno na míru předepsanému mazlíčkovi. Obojky tedy nikdy nestříhejte na dva, ale kupte raději dva menší. Pipety nerozdělujte na dvě dávky, ale aplikujte každému členovi vaší smečky jeho vlastní pipetu, která je vhodná pro jeho váhovou kategorii.

Bude účinkovat antiparazitní obojek, kterému končí exspirace?

Ano, datum exspirace označuje den, kdy nejpozději má být obojek pesjkovi nasazen, od té doby jej bude chánit většinou po celou sezónu – období 7 až 8 měsíců.

Chraňte své mazlíčky před vnějšími parazity, kteří mohou přenášet nebezpečné choroby, prevence je lepší, jak následná léčba. Více o nebezpečích spojených s klíšťaty a blechami si můžete přečíst v našem článku: Nejčastější vnější parazité: klíšťata a blechy.

Publikováno v: Jak vybrat, Poradna

Zanechte komentář

Bezpečnostní kód