+420 511 444 369

Po-Pá 8:30 - 16:00

Doprava zdarma

k vybraným produktům

Doručení do

24 hodin
15 000 produktů

skladem

Výrobci

Odběr novinek

Blog

Stop parazitům: velký průvodce antiparazitiky

1901 Shlédnutí 0 Líbí se

Jakmile se začne oteplovat a zima se postupně loučí, je potřeba vybrat mazlíčkům antiparazitika, která je ochrání proti vnějším parazitům, ke kterým patří klíšťata, blechy i další havěť. Chránit naše čtyřnohé kamarády je důležité, protože blechy i klíšťata jsou přenašeči různých nebezpečných nemocí, které vám dokáží zkomplikovat život. Lepší je přisátí klíštěte nebo napadnutí blechami preventivně předcházet.

Druhy antiparazitik

Antiparazitika rozdělujeme do několika skupin, a to podle toho jakou mají formu, k dispozici jsou antiparazitní obojky, pipety (spot-on), spreje a šampony. Každý z nich má svoje plusy i mínusy, a proto každému páníčkovi vyhovuje použití jiné ochrany.

Antiparazitní obojky

Obojky jsou zejména mezi majiteli psů velmi rozšířené. Jejich hlavní plusem je dlouhá doba účinnosti, obvykle to bývá 6 až 8 měsíců, tedy celou sezónu a nemusíte každý měsíc znovu řešit, jak mazlíčka ochránit. Obojek na jaře jednoduše nasadíte a na podzim sundáte. Pes se s ním může bez problémů koupat a nesnižuje to jeho účinnost.

K nejoblíbenějším obojkům patří Foresto, které se vyrábí ve dvou velikostech: pro malé psy a kočky a poté pro větší psy. Klíšťata odpuzuje po dobu 8 měsíců a blechy hubí 7 až 8 měsíců. Zajímají vás zkušenosti s Forestem? Přečtěte si recenzi na celosezónní používání.

Pouze ve verzi pro psy se vyrábí obojek Kiltix, ten se rozděluje podle hmotnosti, pro malá, střední a větší plemena. Má rychlý nástup účinku a proti breberkám chrání po dobu 7 měsíců.

Dalším výhradně psím obojkem je Scalibor, ten chrání proti klíšťatům, komárům a pakomárům po dobu půl roku. Pozor, tento obojek je vysoce toxický pro kočky a neměly by ani se psem žít ve společné domácnosti. Navíc neochrání vašeho pejska proti blechám.

Na trhu jsou také levnější obojky jako je Beaphar, který efektivně chrání po dobu půl roku jak proti blechám tak i klíšťatům. Dalším takovým je obojek Bolfo, který účinkuje 10 týdnů proti klíšťatům a až 5 měsíců proti blechám. Oba jsou k dispozici pro psy i kočky.

Antiparazitika pro psy

Pipety (spot-on)

Pipety často používají majitelé psů a koček, s nimiž mazlíčci sdílejí třeba postel a vadí jim, že mají neustále nasazený obojek. Pipety se také hodí pro dlouhosrsté čtyřnohé miláčky. Doba účinnosti je většinou 1 měsíc a pak je nutné aplikaci zopakovat.

Spot-ony jsou k se vyrábějí pro psy i kočky a aplikují se podle hmotnosti mazlíčků. Kočičí Advantage je možné použít i pro králíky, ale pozor, chrání pouze proti blechám. Psí Advantix účinkuje proti blechám i klíšťatům. Recenzi na oba druhy si můžete přečíst tady.

Oblíbené jsou pipety Frontline pro psy i kočky, Top Spot On pro psy i Fipron či Effipro opět pro pejsky i kočičky.

Antiparazitní spreje

Antiparazitní spreje se jednoduše používají, je u nich výhodné, že můžete nastříkat při zvýšeném riziku napadení parazity. Často se také dají používat u mladších štěňat i koťat, ale vždy si před nanesením přečtěte pečlivě příbalovou informaci.

Sprej Frontline chrání až pět týdnů proti klíšťatům a proti blechám účinkuje 1–3 měsíce, proti všenkám je to 63 dní u psů a 42 dní u koček. Znovu byste sprej neměli aplikovat alespoň 4 týdny. Vhodný také pro koťata i štěňata od stáří 2 dnů.

Effipro sprej je na tom podobně, proti klíšťatům chrání po dobu 4 týdnů a proti blechám 6 týdnů u koček a až 3 měsíce u psů. Opětovné použití je zase možné po 1 měsíci a můžete nanášet i na koťata a štěňata starší 2 dnů.

Přípravek BioKill je určen pro psy, exotické ptáky, křečky a morčata, pro kočky je toxický. Blechy, klíšťata, vši ani roztoči nemají šanci. Oblíbený je také BioKill na použití v prostředí na boudy, pelíšky.

Antiparazitika pro kočky

Antiparazitní šampony

Jedná se většinou o šampony s repeletním účinkem po koupeli. Vhodné jsou pokud potřebujete např. rychle zlikvidovat blechy. Predator pro psy účinkuje 14 dní a není vhodný pro kočky.

A co vy? Objednáváte každý rok stejné antiparazitikum, nebo experimentujete? Podělte se s námi o vaše zkušenosti do komentářů.

Publikováno v: Poradna

Zanechte komentář

Bezpečnostní kód

Komentáře

  • Od:Jana Na 24.03.2021

    Hezky den,
    dvakrat do roka kupuju obojek Kiltix, aby muj pes byl chraneny po cely rok.
    Osvedcil se mi ze vsech obojku nejvic, i kdyz zadny nema stoprocentni ucinky.
    Vyhodu ma take v barve, mam bileho ovcaka a zluty obojek na nem nejde skoro videt.
    S pozdravem,
    Jana