+420 511 444 369

Po-Pá 8:30 - 16:00

Doprava zdarma

k vybraným produktům

Doručení do

24 hodin
15 000 produktů

skladem

Výrobci

Odběr novinek

Blog

Probiotika pro psy

2540 Shlédnutí 1 Líbí se

U psů je to stejné jako u miminek. S každým bobkem kontrolujeme, jestli je všechno v pořádku a našeho svěřence nic netrápí. S každým pěkným hovínkem srdce zaplesá, sebere se a jde se hrdě dál. Ale co když to není úplně ono? Bobek je moc řídký nebo moc tvrdý, divně zapáchá, má nezvyklou barvu, je ho moc nebo naopak podivně málo? Tak to jistě začnete v hlavě přemítat, čím jste psíka krmili a kde mohla nastat dietní chyba.

Ne vždy je ale chyba v krmivu. Často jsou na vině probiotika, respektive jejich nedostatek.

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které si spokojeně žijí v trávicím traktu psů a jsou důležité pro udržení rovnováhy střevní mikroflóry. 

Pokud však dojde k narušení této rovnováhy, mohou se objevit různé problémy:

  • průjmy,

  • záněty,

  • alergie,

  • snížená imunita.

A právě v takových případech stojí za zvážení nasazení probiotik, která by pomohla pejskovi střevní mikroflóru obnovit, a od obtíží ulevit.

Nechali jsme pro vás otestovat probiotika CANVIT Probio naší testerkou Klárou, která má doma dvě vlčice, ehm teda psice – fenky plemene československý ovčák – Queenie a Breu.

probiotika.png

Klárčina recenze – Canvit Probio


Svým psům jsem dávala probiotika 2x. Jednou měla probiotika Queenie, když byla mladší. Měla slabší zažívání a každá změna jídelníčku jí způsobovala průjmy. Od té doby jí přidávám probiotika pravidelně. (pozn. PETHOME.cz: v tomto případě doporučujeme probiotika Canvit Probio, které jsou na dlouhodobé používání ideální).

U Brey to bylo jiné. Ta měla vždy zažívání perfektní... alespoň dokud nedostala antibiotika. To bylo něco! Brea prděla takovým způsobem, že nechat jí v nevětrané místnosti znamenalo vejít do dané místnosti s plynovou maskou. Hrůza! Trvalo to celých 5 dní. U druhých antibiotik dostala Canvit Probio a to byla naprostá paráda. Nejen pro naše nosy. Vzhledem k tomu, že se jedná o sypký prášek, tak i Brea, která vypreparuje každou tabletu ze všech mlsek, probiotika v klidu pozře, neremcá, nevyndá je z misky. (pozn.PETHOME.cz. Při akutním problému je možné vybrat i Purina VD Canine Fortiflora, které je hodně doporučováno i veterináři a nebo Probican pasta, která je vhodná i pro štěňata a veterináři ji také rádi doporučují.)

Takže za mě:

  • Super snadné podání,

  • Jednoduché dávkování (přiložená lžička je součástí balení),

  • Dávkovací tabulka je součástí balení,

  • Hlavně fungují, minimálně mým psům rozhodně ulevily při obtížích.

Jak fungují probiotika?

Probiotika produkují kyselinu mléčnou, která u vašeho chlupáče plní spoustu funkcí: 

  • vyživuje buňky tlustého střeva, takže se pejskům lépe tráví a mají tak zdravější bobky se správnou konzistencí,

  • podporuje vstřebávání vápníku a železa, minerálů důležitých pro správnou funkci organismu, vápník pro zdravé kosti a železo je skvělé pro zdravé srdce. Pokud dáváte pejskům stravu obsahující hodně hovězího masa, nebo krvavých vnitřností, můžete si všimnout, že jejich exkrementy mají až černou barvu, podáváním probiotik se barva vrátí do normálu,

  • tlumí růst patogenních bakterií způsobujících různé nemoci,

  • podporuje trávení bílkovin a cukrů. 

probiotikapropsy.png

Pokud je střevo poškozeno (většinou nesprávným stravováním), není zevnitř dostatečně chráněno střevní výstelkou. To může způsobovat větší náchylnost k nejrůznějším nemocem a horší obranyschopnost. U postižených psů se často vyskytuje průjem a nevolnost. Kromě toho ztrácejí chuť k jídlu a postupně hubnou.

Bakterie ve střevech a jejich funkce
 

Pokud je vše v pořádku a ve střevě se hemží dostatečné množství potřebných bakterií (např. Escherichia coli), jsou schopny zajistit potřebné funkce. 

  • Jsou důležitou součástí imunitního systému a bojují proti patogenním zárodkům.

  • Produkují důležité vitamíny (např. vitamíny B2, B12, K), které může střevo přes sliznici absorbovat.

  • Štěpí nestravitelné části potravy, jako je vláknina a mastné kyseliny s krátkým řetězcem.

  • Metabolizací určitých léků dosahují jejich požadovaného účinku.

  • Některé bakterie dokážou způsobit neúčinnost karcinogenních a toxických látek.

Průjem u psa – kdy nasadit probiotika?


Nejčastější důvod je právě výše zmíněný průjem. To je také na první pohled jednoznačný důvod, proč probiotika nasadit. Také pokud má pes nějaké poruchy trávení nebo onemocnění střev. V těchto případech je vhodné upravit střevní mikroflóru pomocí probiotik. Pokud tedy váš pes trpí průjmem, plynatostí a nebo pokud užívá antibiotika, určitě doplňte jeho stravu o probiotika.

Jak dlouho probiotika pro psy podávat?


Dokud se nevyřeší problém. A už jsme opět u toho. Pokud vyhodnotíte, že jsou hovínka vašeho pejska tak akorát, ani příliš tvrdá a ani pes netrpí průjmem, můžete léčbu ukončit. Většinou se vše do 14 dní vyřeší.

Pokud však váš pejsek trpí onemocněním střev, je dobré používat probiotika i několik týdnů. V tomto případě je lepší poradit se s veterinářem.

A pokud se chcete podobných problémů vyvarovat, podávejte pejskovi probiotika průběžně. Podpoříte tak jeho zdravé trávení a zažívání. Zároveň podporují i jeho imunitu a zdravou srst, která je odrazem zdravé kondice. Probiotika nemají vedlejší účinky a jsou bezpečné.

Zanechte komentář

Bezpečnostní kód