+420 511 444 369

Po-Pá 8:30 - 16:00

Doprava zdarma

k vybraným produktům

Doručení do

24 hodin
15 000 produktů

skladem

Výrobci

Odběr novinek

Blog

Pes kašle, může to být psincový kašel?

43107 Shlédnutí 6 Líbí se

Odborně nazývaná infekční laryngotracheitida, mezi lidmi známá pod pojmy psincový nebo kotcový kašel. Jde o nemoc, kterou se váš pejsek může lehce nakazit. Jaké jsou jeho příznaky a jak jej léčit? A je možné jej proti němu očkovat? Pojďte se na to společně s námi podívat.

Co je psincový kašel?

Psincový kašel u psů je infekční onemocnění horních cest dýchacích. Psincový kašel je velmi nakažlivý a ohrožuje všechny věkové kategorie psů! 

Onemocnění psincovým kašlem je způsobené různými původci, a to nejčastěji virového či bakteriálního původu. Mezi původce patří psí adenovirus typu 2 a virus parainfluenzy psů také typu 2. Dále bychom tam mohli zařadit bakterie Bordetellu bronchisepticu, Pasteurellu či Pseudomonas.

Jak se může pes nakazit psincovým kašlem?

Je to typická kapénková infekce, takže k přenosu stačí, aby se dva psi očuchali, hráli si se stejnými hračkami, pili z jedné misky nebo byli v blízkém kontaktu. Lehce se šíří na psích cvičištích, výstavách, v parcích pro psy nebo na různých kynologických závodech a akcích.

I lidé jsou častěji nastydlí, jakmile přijde sychravé počasí (od podzimu do jara), stejné to je i s psincovým kašlem. Záleží vždy na obranyschopnosti daného jedince. Náchylnější většinou bývají štěňátka a starší psi, ale bohužel se mezi pejskaři obávaný psincák nevyhýbá ani dospělým psům v plné síle. 

Jak poznáte, že má váš pes psincový kašel?

U psincového kašle má pes nejčastěji výtok z nosu i očí, suchý dávivý kašel nebo naopak produktivní kašel, při kterém vykašlává hleny. Některým psům se také může změnit hlas při štěkání. Dále může být váš pes unavený a bez energie. Onemocnění psincovým kašlem je také často doprovázeno sníženou chutí k jídlu. Pokud jste uvedené příznaky u vašeho mazlíčka zaznamenali, pak byste měli zbystřit!

Co dělat, když pes kašle?

U psincového kašle platí, že čím dříve jej začnete léčit, tím větší šanci máte na hladký a krátkodobý průběh této nemoci. Nejdůležitější je, aby byl váš pes v teple a klidu. Dále je nutné zabezpečit dostatečný příjem tekutin a kvalitní stravy obohacené o imunostimulanty. 

Mezi pejskaři je také rozšířené podávání sirupu proti kašli. S tímto postupem sice ne každý veterinář souhlasí, ale jitrocelový sirup proti kašli bez umělých sladidel je osvědčenou volbou chovatelů. Dávkování je podobné jako u lidí, záleží na hmotnosti vašeho pejska. Malým a středním plemenům se podává 1 čajová lžička třikrát až pětkrát denně, velkým psům nad 30 kg pak 1 polévková lžíce opět 3–5x denně. Pamatujte, že sirup byste měli dávat nejpozději v 17 hodin, aby pak pes zbytečně nevykašlával v noci a mohl v klidu spát.

Při psincovém kašli je třeba vašemu pejskovi podávat opravdu vydatné krmivo, pokud má váš pes navíc kašel suchý a dráždivý, je třeba volit krmivo měkké! Ideální volbou jsou tak navlhčené masové granule nebo kvalitní psí konzervy – obojí ohřáté na cca 35 stupňů. Pokud pes klasickou stravu odmítá, začněte mu co nejrychleji podávat speciální energetické pasty jako je Probican, Reconvalescent dog pasta nebo Aptus Sport pasta pro psy.

Jakou součást léčby psincového kašle je vhodné k běžné krmné dávce přidat doplněk stravy na posílení obranyschopnosti. Tím můžou být probiotika, betaglukany nebo funkční pochoutky pro posílení imunitního systému. Nejčastější volbou veterinářů pro léčbu psincového kašle jsou játrové tabletky Canvit Immuno, které vhodně podporují léčbu a zároveň je pes přijímá stejně ochotně jako běžné masové pamlsky. Pro psy, kteří by tablety při nemoci odmítali sníst, je možné ji rozdrtit na prášek nebo rozmíchanou v malém množství energetické pasty podat přímo do tlamy.

Pes by měl mít trvalý přístup k čerstvé čisté vodě a vy byste měli jeho pitný režim pravidelně kontrolovat. Pokud váš pes nechce vodu z misky pít, přidejte mu do ní tekutý pamlsek Inaba Churu Pureé nebo mu zkuste místo vody dát do misky vlažný nesolený vývar z masa a zeleniny. 

Domácí zábava při léčbě psincového kašle

Jak jsme zmínili, tak důležitou součástí léčby psincového kašle u psů je klidový režim. Ten by měl trvat alespoň týden. Minimálně po tuto dobu zapomeňte na dlouhé procházky, návštěvy u ostatních pejskařů či psí sporty. Kontakt s ostatními pejsky byste v případě nákazy psincovým kašlem měli omezit na absolutní minimum z důvodu snadného šíření této nemoci. 

A co dělat, aby se pejsek doma nenudil, když se mu po pár dnech udělá lépe? Pokud se bude váš chlupáč cítit lépe, můžete si doma procvičovat základní povely, vyzkoušet zábavu s čmuchacím koberečkem či lízací podložkou, naučit ho nové triky s pomocí klikru. Mozkové závity můžete zaměstnat interaktivní hračkou, hlavolamem nebo různými hračkami, které se dají naplnit pochoutkami. Více tipů od nás najdete v samostatném článku

Prevence psincového kašle u psů

Během podzimu je vhodné preventivně podávat rostlinné přípravky a doplňky stravy na podporu imunity. Oblíbenou volbou veterinářů pro posílení obranyschopnosti u psů je přírodní doplněk stravy Canvit Immuno. Tento imunostimulant ve formě chutných játrových tabletek obsahuje aktivované betaglukany a prebiotika. Pokud váš pes nepreferuje tabletky, můžete vyzkoušet sirup z Echinacey či oblíbené betaglukanové sirupy. Vhodným doplňkem jsou také funkční pamlsky Brit Care Functional Snack Immunity či Canvit Snacks Immunity.

Je nutné s psincovým kašlem navštívit veterináře?

Psincový kašel mívá většinou lehký průběh a jeho domácí léčba trvá 5 až 14 dní. Již po pár dnech léčby by se měl pejsek cítit lépe. Pokud se však ani po několika málo dnech stav vašeho mazlíčka nezlepší, je vhodné veterináře kontaktovat – ne vždy je ale nutné k němu jít s pejskem osobně a často postačí i konzultace po telefonu.  

Veterinární lékař vám může doporučit očkování proti psincovému kašli, jedná se o speciální typ vakcíny, která chrání před nejčastějšími původci a aplikuje se přímo do nosu. Původcem mohou být viry i bakterie nebo jejich kombinace, vakcína proto není 100% účinná, a i tak se může vakcinovaný pejsek psincovým kašlem nakazit.

4 nejčastější otázky a odpovědi na téma psincový kašel

  1. Otázka: Jak poznám, že má pes psincový kašel

Odpověď: Psincový kašel u psů se nejčastěji projevuje výtokem z nosu a očí, suchým dráždivým kašlem nebo naopak produktivním kašlem s vykašláváním hlenů. Občas se u psů objevuje únava, nechutenství a zvýšená spavost. 

  1. Otázka: Jak se léčí psincový kašel?

Odpověď: Základem pro léčbu je klidový režim, podávání vydatné stravy a dostatečný příjem tekutin. Mezi pejskaři je oblíbené podpořit léčbu sirupem proti kašli nebo vhodným imunostimulantem s obsahem prebiotik či betaglukanů.

  1. Otázka: Existuje očkování proti psincovému kašli?

Odpověď: Ano, bohužel ale není 100% účinné. Nejlepší prevencí proti psincovému kašli je posilování imunity u štěňat a starších psů a také v obdobích masivnějšího výskytu kašle na jaře a na podzim. 

  1. Otázka: Je psincový kašel nebezpečný?

Odpověď: Psincový kašel mívá většinou lehký průběh a jeho léčba trvá 5–14 dní. Nebezpečný je především u štěňat, starších psů a psů s oslabenou imunitou například při onkologických nebo jiných dlouhodobých onemocněních. 



Publikováno v: Poradna

Zanechte komentář

Bezpečnostní kód

Komentáře

  • Od:Neveterinar Na 01.04.2021

    Dobry den pani Motikova, s pejskem jdete radeji ihned k veterinari - muze mit zvetsene srdce a vlivem toho edem na plicich. Nic nepodcenujte!

  • Od:Motikova Helena Na 16.03.2021

    Dobrý den, můj pejsek asi tak 3 měsíce kašle teď je to každou chvíli až se dáví jak mu mohu pomoci můžete mě poradit děkuji Motiková