+420 511 444 369

Po-Pá 8:30 - 16:00

Doprava zdarma

k vybraným produktům

Doručení do

24 hodin
15 000 produktů

skladem

Výrobci

Odběr novinek

Blog

Návod: stříhání drápků

311 Shlédnutí 0 Líbí se

předchozím článku jsme se seznámili s produkty na zkracování drápků. Teď si vysvětlíme střihy a ukážeme si i alternativní způsoby zkracování delších drápků. 

Ale nejdříve… 

Pojďme se detailně seznámit s tím, jak dráp vypadá uvnitř. Ten se skládá z několika přilehlých částí, řekněme vrstev. Svrchní vrstva, kterou všichni dobře známe je rohovina, pod ní se nachází mrtvá tkáň, která mívá bílou barvu. Vevnitř drápku se nachází lůžko, které je chráněno tenkou vrstvou živé tkáně. 

Anatomie psího drápku

Způsoby stříhání drápků

Nejčastějším způsobem stříhání drápků je prostě střihnout. Nasadíte na drápek gilotinové kleště a stlačíte v úhlu 45 stupňů. A později se o více nestaráte. Psům s měkkými a poddajnými drápy tento způsob bude vyhovovat, ale vás pravděpodobně čeká častější stříhání. Je možné, že se bude dráp třepit, pokud nepoužijete pilník a všechny drápky nezačistíte stejně jako manikérka. 

Existuje tzv. alternativní střih, který není u běžných pejskařů příliš známý, používají ho spíše majitelé výstavních psů. Ale díky svým výsledkům získává na oblíbenosti. Díky alternativnímu střihu můžete docílit výrazného zlepšení a trvalého zkrácení během několika týdnů. 

Střih provádíme po malých částech na větší ploše drápku, než je jeho špička. Postupujeme velmi opatrně, klidně po 1–2 mm. Výsledkem je, že lůžko se bude postupně stahovat a stane se kratším. Tím budete mít možnost zkrácení celých drápků na požadovanou délku. 

Zpočátku je třeba tento střih provádět 2x týdně, aby lůžko nemělo čas dorůst. 

Tradiční a alternativní střih drápku

Víte, že… Pokud budete stříhat drápy 1x za měsíc, nebo méně, nikdy nemůžete dosáhnout dostatečného zkrácení. 

Kdy začít drápky stříhat? 

Z našeho úhlu pohledu by štěňátko mělo od chovatele odcházet s ostříhanými drápky. A co více, zvyklé na manipulaci s packami, což oceníte v pozdějším věku. Pokud se tak nestalo, pusťte se do úpravy drápků vy. 

Měkké štěněčí drápky téměř nemají možnost se obrousit, spíše se ohýbají, proto je nutné dbát na ideální délku. Přerostlé drápky mohou mít negativní vliv na štěněčí vývoj, především na pohybový aparát. Výsledkem může být porucha stability nebo nechuť k pohybu, který je pro psa velmi nutný. 

Co je potřeba ke zkracování drápků? 

Výše zmíněné kleště na drápky jsou známou a rychlou variantou na zkrácení délky, kterou využívá většina majitelů, veterinářů a občas i v psích salonech. 

Při používání kleštiček dbejte na opatrnost, jak zní lidové moudro – dvakrát měř, jednou řež. Vhodnou alternativou ke zkrácení drápků je pilník, který zakoupíte za pár korun na internetu, nebo v drogerii. Používají se běžné pilníky, kterými manikérka brousí gelové a akrylové nehty. 

Označení pilníků:

  • 80/80 – jsou hrubé pilníky, které slouží k co nejrychlejšímu odstranění rohoviny. Takový pilník je velmi odolný a není potřeba ho často měnit.

  • 100/100 – jsou středně hrubé pilníky, které považujeme za ideální k pilování drápků středních a menších psů. 

  • 180/100 – kombinace měkčího a středně hrubého pilníku je velmi univerzální. Jedna strana dokáže efektivně drápek zkrátit a ta druhá zarovnat. 

  • 180/240 – jsou už pilníky jemné, které příliš nedoporučujeme, jinak budete pilovat, pilovat, pilovat…

Pokud považujete pilování drápků za zdlouhavé, máte pravdu. Tento způsob je nejzdlouhavější a nejvíce náročný na klid psa. Pro urychlení můžete použít brusku na psí drápky. 

TIP: Pokud rádi zkoušíte nové věci, zkuste plochou desku obalit smirkovým papírem a psa naučit pilovat si packy sám. Mrkněte na video ukázku v podání fenky Anathema’s Walad aka Whiskey s jejím páníčkem Alešem Jarotkem z Dobré psí školy Hradec Králové.

Varianta použití brusky, která je vhodná jak pro majitele více psů, tak i pro jednoho pejska a jeho bezchybnou manikúru. Bruska je rychlá, bezbolestná pro psa. Proto po ní lecjaký majitel sáhne. Problémem může být strach psa z neznámého zvuku. V tomto případě platí, že je třeba postupovat opatrně a trpělivě. Za každý správný úkon psa odměnit. 

Na závěr...

Drápky jsou strašákem mnoha majitelů psích miláčků. Ve volné přírodě, předci psů, chcete-li vlci nachodí denně desítky kilometrů za potravou, což má za následek samovolně upravené drápy. Ne každý domácí pejsek má možnost putovat a lovit svojí večeři, takže se drápy nestihnou obrousit. V tom okamžiku musíme nastoupit my, jakožto vůdci smečky a problém vyřešit. 

Špatně upravený, dlouhý dráp může mít velký vliv na pohodu vašeho psa. Kromě narušení stability, úrazu drápu je možné, že pes začne z nevysvětlitelných důvodů kulhat… Vlastně, už víme, že za to můžou i drápy. :-) 

Ideálně dlouhý dráp při chůzi po pevném podkladu necvaká a při stání se špička drápu nedotýká podlahy. Takto krátký dráp dokonale plní svou funkci a věříme, že na vlastní oči uvidíte výraznou změnu v chůzi vašeho miláčka. Mějte na paměti, že všechny drápky se neobrušují stejnou rychlostí, proto délku přizpůsobujte původnímu stavu. 

V každém dobrém obchodě s chovatelskými potřebami naleznete mnoho produktů ke zkrácení drápků. Nůžky, kleště stranovégilotinové nebo brusky… Všechny varianty úpravy drápů jsme probrali výše, je jen na vás, který způsob úpravy sedne vám a vašemu mazlíčkovi. Pro inspiraci můžete zajít do veterinární ambulance nebo do psího salonu, kde vám ochotně pomohou a vy se podívate pod ruce profíkům. 

Doufáme, že vám náš článek pomohl. Pokud stále váháte, nebo hledáte tipy, doporučujeme se mrknout do facebook skupiny Jak na drápky. 

FAQ - Nejčastější otázky 

1. Musím psovi stříhat drápky pravidelně?

Ano, pokud se budou drápy upravovat pravidelně, začne se citlivé lůžko samo stahovat a po několika týdnech docílíte ideální délky drápků.

2. Jak mám zkrátit tmavý dráp?

Při zkracování nebo úpravě tmavých drápků postupujte opatrně a trpělivě. Vždy zkracujte maximálně o 2 mm. 

3. Jak mám použít kleště na stříhání drápků?

Dostatečně ostré kleště přiložte k psímu drápku, konkrétně na špičku, pod úhlem 45 stupňů. Stačí stlačit a je to. :-)

4. Mám stříhat drápky štěněti?

Ano, samozřejmě. Štěněčí drápky, dokud nezískají na pevnosti, jsou jemné a špatně se obrušují přirozenou cestou. 

5. Pes se bojí stříhání drápků, co mám dělat? 

Strach ze stříhání drápků je poměrně běžnou věcí. Než přistoupíte k samotnému stříhání, zvykejte psa na manipulaci s končetinami, zvuk stříhání nebo brusky. Za každý pokrok odměňujte oblíbenou pochoutkou. Pro zvýšení pohody psa můžete podat uklidňující tablety Alavis calming

6. Ostříhá mému mazlíčkovi drápky veterinář?

Ano, samozřejmě veterinární lékaři drápky ostříhat umí, ale raději se dopředu ujistěte, případně se na stříhání objednejte. 

Publikováno v: Poradna

Zanechte komentář

Bezpečnostní kód