+420 511 444 369

Po-Pá 8:30 - 16:00

Doprava zdarma

k vybraným produktům

Doručení do

24 hodin
15 000 produktů

skladem

Výrobci

Odběr novinek

Blog

Jak ostříhat drápy psovi?

173 Shlédnutí 0 Líbí se

Malé, velké, chlupaté nebo dokonce spojené plovacími blánami. O čem je řeč? Samozřejmě o psích tlapkách, všechny mají totiž něco společného, a to jsou drápky. I přes to, že drápky zabírají malou část celé packy, jsou pro psa nesmírně důležité. Ačkoli by se to nemuselo zdát, tak psí drápy plní zásadní funkci spojenou s pohybem i ochranou kloubů nohy. Prostřednictvím tohoto článku, se vám pokusíme přiblížit nejen kouzlo perfektní psí manikúry, ale také vám vysvětlíme, proč jsou drápy pro psa tak důležité. 

Jaká je funkce drápů? 

Pro začátek si dáme zlehka lekci anatomie. Psí packa je rozdělena na několik částí, na předních nohách má pes 4 prsty a pátý je zakrnělý (avšak má svou funkci a běžně i plnohodnotný drápek) na zadních nohou má většina plemen 4 prsty. Výjimečně se objevují tzv. paspárky, které jsou buď na noze jedné, nebo obou. Můžete je vidět např. na plemeni beauceron, ale i mnoha dalších, které má paspárky jako plemenný znak. Packa psa, rozdělená na prsty s polštářky, se tedy volně pohybuje dle terénu, po kterém pes chodí. To znamená, že ideálně dlouhé drápy psa nijak neomezují. 

Pakliže má pes drápy přerostlé, dochází ke změně pozice prstů. Změna osy prstů má za následek přetížení vazů, kloubů i svalů v celé končetině. Následně se pes pokouší ulevit tím, že váhu přenáší na polštářky, což se velmi často projevuje špatným pohybovým vzorcem, lidově řečeno, začne kulhat. I opomíjený pátý prst má svoji funkci, stabilizuje zápěstí psa při doskoku, otočce a podobně. 

Přerostlé drápy se změnou postavení prstů packy

Přerostlé drápky s viditelnou změnou postavení prstů packy.

Mezi nejzásadnější rizika dlouhých drápů patří: 

  • přetěžování pohybového aparátu

  • poruchy stability

  • bolestivost celých pacek a prstů (s tím spojená nechuť chodit)

  • velmi nepříjemné úrazy drápů

  • u štěňat s přerostlými drápy může dojít k špatnému vývoji kostry 

Jak tedy poznat ideálně dlouhý dráp?

Správně dlouhý drápek poznáte snadno. Nesmí se žádný z drápů dotýkat podlahy a při chůzi NECVAKÁ o podložku.

Přerostlý dráp a dlouhé lůžko

Přerostlý dráp a viditelně dlouhé lůžko (prokrvená část).

SEDM tipů pro dokonalé psí drápy

Opakování anatomie máme za sebou. Nyní se podíváme na 7 tipů, jak se vypořádat s delšími drápky. 

1. Kdy je načase přistoupit ke stříhání drápků u psa? 

Pakliže se psí drápek dotýká podložky, nebo při chůzi cvaká, je ten správný čas drápky zkrátit. Nejčastěji je nutné stříhat drápky menším a lehčím plemenům, která si je nezvládají přirozeně obrušovat (např. chůzí po asfaltu) jako větší plemena. 

2. Jak ostříhat psovi drápky?

Než přistoupíte k samotnému stříhání drápků ujistěte se, že pes nemá z kleští, brusky nebo pilníku panický strach. Pokud ano, začněte se psem nejdříve pracovat a ukažte mu, že kleště nejsou nepřítel, pomocí pamlsků/hraček odvádějte pozornost a jemně manipulujte s packou. Postup je třeba pravidelně opakovat. Na uvolnění je možnost podat psímu miláčkovi zklidňující přípravky

Samotné stříhání drápků je snadné, naprostá rychlovka. Pokud si nejste jistí pozicí lůžka (především u černých drápků to nemusí být na pohled patrné) používejte pilník, nebo brusku. Pakliže máte pouze kleště, stříhejte vždy pouze po 1 až 2 mm délky. 

Nestříhejte všechny drápky na stejnou délku, protože se neobrušují stejnou rychlostí. Berte v potaz jejich původní délku. 

Ideálně zkrácené drápky

Foto: Ideálně zkrácené drápky. (Hannibal od Ba'al Erya Haryon, Stafordšírský bulteriér, majitelka Kristýna Srpová)

3. Co dělat s dlouhým lůžkem?

Krvené lůžko roste společně s drápem, pokud pravidelně drápky udržujete, pravděpodobně je lůžko velmi malé. Pokud je lůžko již přerostlé, stačí pomalu obrušovat a zkracovat drápek a bude se zmenšovat i prokrvená část. Chce to tedy dávku trpělivosti, jak vaší, tak vašeho svěřence. 

4. Jaký zvolit nástroj na zkracování drápků?

Kleštičky na drápky jsou nejběžnějším produktem na úpravu. Při jejich používání dbejte na dokonalou ostrost, aby se drápek při stříhání nekroutil, neohýbal a netřepil. Nejoblíbenější kleště na drápky bývají tzv. gilotinové

TIP: Pro malá štěňátka pořiďte běžné kleště, jen v menší velikosti. Naučíte se je používat vy a štěňátko si zvykne na zacházení s kleštičkami. 

Bruska na psí drápy je perfektním společníkem pro úpravu drápů. Je rychlá, efektivní a nehrozí proražení škáry (lůžka drápu). Někteří pejsci mohou být překvapeni ze zvuku, který bruska vydává a budou si tedy muset na tento zvuk zvyknout. 

Pilovat můžete i pilníkem na nehty – tímto způsobem také psovi nepoškodíte lůžko, ale co si budeme vykládat. Pokud byste  pilovali všechny drápky do ideální podoby ručně, pravděpodobně vám ruce upadnou. :-) Proto vám doporučujeme právě brusku, která má výhody pilníku, ale zároveň je rychlá. Pilník je však ideální na finální úpravu každého drápu po ostříhání kleštěmi.

5. Jak často psovi upravovat drápky? 

V tomto případě záleží na intenzitě obrušování drápků, která je velmi individuální. Záleží především na povrchu, po kterém se pes většinu dne pohybuje. To znamená, že pokud bydlíte v centru města, pravděpodobně pes často chodí po tvrdém povrchu, který drápy udržuje kratší. Pes pohybující se po loukách a lesích si nemá kde drápy přirozeně zkrátit.

V tomto případě je ideální kontrola drápků jednou za 2 až 3 týdny. Pokud včas přistoupíte k pravidelnému zkracování, ušetříte si později starosti. 

6. Co dělat, když poškodíte lůžko? 

Hlavně žádnou paniku! Pokud si pes poškodí dráp v domácím prostředí, vlivem stříhání, poškozený dráp dobře opláchněte. Na zastavení krvácení můžete použít různé prostředky. Nejčastěji lze použít hypermangan. 

Víte, že… Pokud si nevíte rady s krvácením drápku, použijte bramborový škrob, který se používá k zahuštění jídel. Packu opakovaně vkládejte do škrobu, chvilku to sice trvá, ale výsledek je zaručený. 

Úraz v domácím prostředí je ta lepší varianta, ale co když si pes poškodí dráp venku? Existuje drobná, nenápadná rostlina, která roste snad všude – kokoška pastuší tobolka, jež velmi efektivně zastavuje krvácení. Je však třeba ji porušit (rozdrtit kameny o sebe, rozmačkat) a přiložit na postižené místo. Obdobné účinky má i jitrocel. 

Kokoška pastuší tobolka

Foto: Kokoška pastuší tobolka

Pokud chcete být skvěle připravení, sbalte si do lékárničky spreje s obsahem stříbra na desinfekci, Traumacell (koupíte u veterináře), nebo prášek na zastavení krvácení a pro rychlejší hojení Alavis hemagel.


7. Kam na stříhání drápků, pokud se sami bojíte? 

Pokud si nevěříte, nebo se o psa bojíte, můžete stříhání drápků svěřit profesionálům v psích salonech, kteří navíc mají vhodné vybavení. Případně drápky ostříhá kterákoli veterinární ambulance ve vašem okolí.

Více o způsobech stříhání drápků se dozvíte ZDE.

Publikováno v: Poradna

Zanechte komentář

Bezpečnostní kód