+420 511 444 369

Po-Pá 8:30 - 16:00

Doprava zdarma

k vybraným produktům

Doručení do

24 hodin
15 000 produktů

skladem

Výrobci

Odběr novinek

Blog

Kočičí rýma

21354 Shlédnutí 6 Líbí se

Kočky se mohou během svého života setkat s různými chorobami a jedním z nejčastějších onemocnění je i kočičí rýma. Pojem kočičí rýma zahrnuje v podstatě komplex nemocí, které se projevují různě – od mírného nachlazení, přes nadměrné slinění, slzení, zánět spojivek, kýchání, rýmu, zánět dutin až po výskyt vředů v tlamičce.

Jak se může kočka nakazit kočičí rýmou?

Stejně jako u jiných infekcí respiračního traktu, tak i kočičí rýma se přenáší kapénkovou infekcí při kýchání, přímým kontaktem s nakaženým zvířetem, případně kontaminovanými chovatelskými pomůckami nebo i přes člověka, který hladil kočku nakaženou a pak se pomazlil s jinou kočičkou.

Mezi nejčastější původce kočičí rýmy patří kočičí kalicivirus, herpesvirus, Chlamydia Felis, Bordetella bronchiseptica a jiné. Podstatou infekce bývá silná viróza, která bývá u jedinců s oslabenou imunitou následována bakteriální infekcí.

Jak poznat kočičí rýmu?

Akutní průběh tohoto onemocnění je provázen těmito nejčastějšími projevy:

  •        Kýchání a výtok z nosu,
  •        zánět spojivek a výtok z očí.

Mezi méně časté příznaky patří nechutenství, únava, spavost, zrychlený dech či kašel.

Proč je kočičí rýma nebezpečná?

Může se zdát, že je to "jen obyčejná rýma", ale u malých koťat nebo u starých koček může být kočičí rýma život ohrožující infekce. Také u jedinců s onemocněním imunitního systému (např. FIV, FeLV), zvířat ve stresu, podvyživených zvířat či po úrazu nebo delší nemoci bývá průběh kočičí rýmy obtížnější.

U zdravých koček často tato nákaza probíhá zcela bez příznaků nebo jen jako mírné několikadenní nachlazení. I když má ale kočka pouze mírné příznaky, není radno onemocnění kočičí rýmou podceňovat.

Jak léčit kočičí rýmu?

Každý pozorný páníček si samozřejmě všimne změny chování i stavu své vrnící kamarádky. Pokud vaše kočka začne kýchat, začne jí téct z nosu nebo z očí, zpozorněte! U kočičí rýmy platí, že čím dříve ji začnete léčit, tím máte větší šanci na lehký průběh a rychlé odeznění nepříjemných příznaků.

Domácí léčba kočičí rýmy spočívá v kvalitní výživě, dostatku klidu a podpoře obranyschopnosti organismu. 

5 jednoduchých kroků k rychlému vyléčení kočičí rýmy:

1.) Kočce předkládejte vydatné krmivo, které je měkké, extra chutné a ohřáté na cca 35 stupňů (vhodnou teplotu poznáte tak, že vezmete sousto mezi prsty a přiložíte si jej na vnitřní stranu zápěstí – teplota krmení je stejná jako teplota vašeho těla v tomto místě. Krmení na požadovanou teplotu ohřejete nejlépe ponořením misky s porcí jídla do horké vody na 4–5 minut nebo v mikrovlnné troubě při 360 wattech po dobu cca 1 minuty).

Pod pojmem vydatné měkké krmivo jsou myšleny granule namočené ve vodě či kočičím mléce a masové kočičí kapsičky či konzervičky. Pokud kočka tento typ potravy odmítá, začněte jí co nejrychleji podávat energetické pasty jako je Probican pasta nebo Reconvalescent Cat pasta.

2.) Umožněte kočce trvalý přístup k čerstvé čisté vodě a kontrolujte její pitný režim. Pokud kočka nepije, je třeba jí čas od času doplnit tekutiny podáním masového pyré. Ideální jsou pochoutky Inaba Churu Pureé. Pyré můžete nechat kočku přímo lízat nebo jej můžete zkusit rozmíchat ve vodě, čímž namotivujete kočku k pití. Také můžete zkusit dát kočce napít z tekoucího zdroje (vodovodního kohoutku či fontány pro kočky).

3.) Dopřejte vaší kočce klidový režim. Nezvěte si návštěvy, zatáhněte žaluzie, ztlumte hlasitou hudbu a připravte vaší kočce pelíšek na opravdu klidném místě, kde ji nebudou rušit ostatní členové domácnosti nebo si ji vezměte na klín či k sobě do postele a relaxujte společně s kočičkou.

4.) Podpořte obranyschopnost doplňkem stravy s obsahem L-Lysinu. L-Lysin potlačuje replikaci virů v průběhu kočičí rýmy, pomáhá zmírňovat její průběh a urychluje uzdravení. Kromě L-Lysinu je možné podávat také imunostimulanty, které pohotovostně nastartují obranyschopnost nemocné kočičky.

Veterináři nejdoporučovanější přípravek na kočičí rýmu je Canvit Immuno Booster, který obsahuje kombinaci dvou účinných látek L-Lysinu a kurkuminu. Díky tomu působí jak proti rozvoji kočičí rýmy, tak jako imunostimulant.

5.) V případě, že příznaky neustupují nebo se naopak horší, je vhodné konzultovat stav vaší kočky s veterinárním lékařem. Kontaktovat veterináře doporučujeme také, pokud máte podezření na kočičí rýmu u kočky se sníženou imunitou, malého koťátka nebo starší kočky. 

Jak kočičí rýmě předcházet?

Dobrou prevencí je vhodná péče o imunitu vaší kočky v průběhu celého roku a to skrze kvalitní výživu a podporu obranyschopnosti vhodnými doplňky. Nejčastější období výskytu kočičí rýmy je jaro a podzim. Minimálně v tyto rizikovější části roku je vhodné vaší kočce přilepšit kvalitnějším krmivem s probiotiky a vitamíny. Vyhnout se tomuto onemocnění pomůže samozřejmě také zamezení kontaktu s cizími kočkami, důkladná očista rukou po příchodu domů a nehlazení cizích koček.

Vakcinace proti kočičí rýmě

Veterinární lékař vám může nabídnout očkování proti kočičí rýmě vakcínou RCP, která účinkuje proti herpesviru, kaliciviru a chlamydiiím felis což jsou nejčastější původci kočičí rýmy. Očkování bohužel nedokáže přímo zabránit onemocnění kočičí rýmou, ale pouze pomůže snížit klinické příznaky onemocnění.  

4 nejčastější otázky a odpovědi na téma kočičí rýma 

1)     Otázka: Jak poznám, že má kočka kočičí rýmu?

Odpověď: Kočičí rýma se nejčastěji projevuje kýcháním a výtokem z nosu. Dále může mít kočka výtok z očí a zanícené spojivky. Méně často se pak objevuje únava, nechutenství, spavost, zrychlený dech a kašel.

2)     Otázka: Jak se léčí kočičí rýma?

Odpověď: Základem léčení kočičí rýmy je podávání vydatného, měkkého, vlažného a hlavně chutného krmiva, dostatek vody, klid a podávání imunostimulantů s L-Lysinem (např.: Canvit Immuno Booster).

3)     Otázka: Může se člověk nebo pes nakazit kočičí rýmou?

Odpověď: Kočičí rýma, psincový kašel a lidská rýma jsou velmi podobná onemocnění, ale mezi jednotlivými druhy se nepřenášejí. Nemocná kočka nemůže nakazit psa a naopak. Platí také, že pes ani kočka nemohou chytit rýmu od člověka a naopak.

4)     Otázka: Je kočičí rýma nebezpečná?

Odpověď: Kočičí rýma se může změnit v život ohrožující infekci, a to především u koček s oslabenou imunitou, u malých koťat a u starších kočiček. Čím rychleji začnete s léčbou, tím větší šanci má kočka na mírný průběh a rychlé odeznění příznaků.

{opfaqblock:2}

Publikováno v: Poradna

Zanechte komentář

Bezpečnostní kód