+420 511 444 369

Po-Pá 8:30 - 16:00

Doprava zdarma

k vybraným produktům

Doručení do

24 hodin
15 000 produktů

skladem

Výrobci

Odběr novinek

Blog

Jak vybrat stelivo pro kočku?

4785 Shlédnutí 2 Líbí se
1 Komentář
Hodnocení
5.0

Pokud doma máte kočičku, tak se kromě kvalitního krmiva neobejdete ještě bez podestýlky, kterou budete plnit kočičí záchod. Kočky jsou velmi čistotné a pro ty, žijící doma, je přirozené, že se vyprazdňují do toalety. Na trhu je několik druhů podestýlek, které se liší materiálem i vlastnostmi. Nevíte, jaké stelivo vybrat? Společně se podíváme na jejich klady i zápory a poradíme vám, podle čeho se při nákupu orientovat.

Vlastnosti kočkolitů

To nejdůležitější, co vás u podestýlky bude zajímat, je schopnost absorbce tekutiny a pachů (či jejich navázání do sebe), prašnost a samozřejmě také cena. Dalším parametrem je možná likvidace podestýlky, některé jsou šetrné k životnímu prostředí a můžete je jednoduše spláchnout do toalety nebo se dají kompostovat.

Při výběru podestýlky bude záležet i na vaší kočce, můžete vybrat nejlepší kočkolit na trhu, ale pokud s ním vaše šelmička nebude spokojená, tak budete mít smůlu. Některým kočkám nevyhovují parfémovaná steliva, jiným vadí přílišná hrubost nebo velikost zrníček při došlapu na tlapky. Jestliže máte kočku, která hodně hrabe, pak se zaměřte na výrobky, které co nejméně práší.

Zohlednit byste měli, jak snadno se při použití jednotlivých typů steliv záchod čistí a kolik času vás to bude stát. Je lepší pro vás každý den vybírat hrudky a méně často pak uklízet celý obsah toalety?

Hrudkující bentonitová podestýlka

Jedná se o klasiku mezi podestýlkami, je finačně dostupná, fuknční a můžete si vybrat z velkého množství produktů. Výhodou tohoto steliva je, že vám dlouho vydrží, protože při kontaktu s tekutinou se bentonit (jílovitá hornina) mění na hrudky. Ty z kočičí toalety snadno odstraníte pomocí speciální plastové lopatky a nemusíte tak často měnit celý obsah záchodu.

Nevýhodou je vyšší hmotnost pytlů a také likvidace, klasická bentonitová podestýlka se nedá spláchnout do záchoda, ale musíte ji vynášet do popelnice. Bývá prašnější, takže nemusí vyhovovat každému.

>> Brit Fresh for Cats Excellent Ultra Bentonite 10kg

>> ZVERLIT zelený hrubá Podestýlka kočka 10kg

>> Podestýlka Biokat´s Bianco Fresh Control 10kg

podestylky.jpg

Silikátové stelivo

Tento kočkolit funguje na jiném principu, nehrudkuje, ale krystalky nasávají vlhkost do sebe. Každý den je nutné prohrábnout stelivo lopatkou, aby se vsákla i moč, která mohla protéct na dno. Moč tedy v toaletě zůstává, vyhazují se pouze exkrementy.

Silikát dobře pohlcuje pachy, ale postupným používáním se krystalky zabarví do žluta a když už je čas na výměnu, tak to ucítíte. Pak je potřeba vyměnit celou náplň, ta v toaletě vydrží asi po dobu 3 týdnů, ale záleží na konkrétním produktu.

Opět není možné spláchnout do wc, ale musíte vynášet do popelnice. Nevyhodou je, že krystalky mohou být ostřejší, a proto něterým kočkám nemusí vyhovovat. Navíc se mohou lepit na kočičí srst.

>> Kočkolit Magic Pearl Original 16l

>> Podestýlka Catwill Multi Cat pack 3,3kg

>> Podestýlka Smarty Exclusive silikát zel. jablko 10l

Organické kočkolity

Poslední kapitolou jsou podestýlky vyrobené z přírodních zdrojů a jejich hlavní výhodou je, že se dají likvidovat pomocí spláchnutí do toalety. Jedná se o dřevité, kukuřičné a nebo tofu steliva. Dobře pohlcují tekutinu i zápach. A co je důležité, jsou lehké, takže se nemusíte tahat s těžkými pytli.

Dřevité podestýlky mohou ulpívat na srsti koček, a proto se vynáší ven. Naopak tofu a kukuřičná steliva se skoro vůbec nevynáší. Jedná se o hrudkující steliva, takže opět se lopatkou odstraňují vzniklé hrudky. Tofu podestýlky se musí častěji měnit.

>> Podestýlka Cats Best Öko Plus Kočkolit 20l

>> Podestýlka Agrolit dřevěná lisovaná 26 litrů

>> Avicentra kukuřičná podestýlka 20l hrubá

Pokud by vám kočka začala stelivo jíst, je nutné ho vyměnit a při větším zkonzumovaném množství vyhledejte veterináře. Může se to stát např. u koťat, která zkouší všechno kolem.

Stelivo vybíráte pro kočku, a proto ji musíte pozorovat, jak jí vyhovuje a v případě potřeby ho změnit. Jaké stelivo máte vyzkoušené a jste s ním spokojeni? Napište nám do komentáře.

Publikováno v: Jak vybrat

Zanechte komentář

Bezpečnostní kód

Komentáře

  • Kočka vynáší stelivo
    Od:Jonas Na 09.11.2021
    Hodnocení
    5.0

    Dobry den,
    chtěl bych požádat o radu. Kočka vynáší písek ze záchodu, včetně výkalů. Značka je Cleo - hrudkující písek bentonitové stelivo.

    Odpověď od: Lada Mullerová Na 20.11.2021 Dobrý den, některé kočičky se takto chovají a je možné vyzkoušet několik věcí:
    1) Pokud ještě nemáte, tak vyzkoušejte pořídit kočičce krytý záchod s dvířky a umístěte jej na klidné místo, kde se může kočička v pohodě vyprázdnit.
    2) Vyměňte stelivo za jiný druh. Některé kočky upřednostňují silikátové podestýlky ve kterých nemají tendence tolik hrabat jako v přírodních nebo bentonitových kočkolitech.
    3) Snažte se kočičí toaletu čistit co nejdříve po tom co kočička vykoná potřebu - opět to zmírní její potřebu hrabat a vynášet stelivo mimo záchodek.
    Děkujeme za dotaz a přejeme hodně pohody s vaší kočičkou!