+420 511 444 369

Po-Pá 8:30 - 16:00

Doprava zdarma

k vybraným produktům

Doručení do

24 hodin
15 000 produktů

skladem

Výrobci

Odběr novinek

Blog

Jak odnaučit štěně kousat

8706 Shlédnutí 2 Líbí se

Přivezli jste si domů chlupatou kuličku, těšili jste se na spoustu hezkých zážitků a místo toho? Štěně kňučí, tahá boty a všechno okusuje – od lidí přes nábytek.

Štěně kouše

Štěně kouše, to je fakt. Nedělá vám to naschvál, to vůbec ne, takhle ani pes neumí uvažovat. Štěně kouše, protože je to pro něj přirozený instinkt. Ve své původní smečce si štěně trénovalo své kousací dovednosti na ostatních sourozencích, aby vidělo, jakou má sílu.

Pomocí kousání objevuje svět a zkouší, co svými zoubky dokáže.

Mimo jiné si kousáním ulevuje od bolesti a svědění zubů, například v období přezubování psů, které může přijít už kolem 4. měsíce věku a pár týdnů – měsíců se s vámi potáhne. V tomto období buďte obzvlášť shovívaví a mějte vždy po ruce nějakou „kousací“  hračku, kterou štěněti dáte.

Kousání je dobré. Mimo jiné je to známka, že si u vás štěně zvyklo a že se cítí dobře.

Ok, ale přece nenecháme štěně, aby se cítilo skvěle, na úkor našeho nábytku a jiných věcí. Je to sice fajn, ale štěně obzvlášť potřebuje nastavit jasná pravidla soužití.

Štěně kouše

Návod jak odnaučit štěně skákat a kousat?

Každé štěně je jedinečné a na každé tak platí něco jiného. Pokud chcete štěně odnaučit kousat ruce, nohy, nábytek, nebo cokoliv jiného, existuje řada osvědčených návodů. My vám představíme jeden, který je jednoduchý a přináší rychlé výsledky. 

Stop kousání u štěněte

Nejdříve si zvolíme tzv.: zákazový povel, který budeme používat. V podstatě existují dva druhy zákazových povelů:

  •  „nesmíš“ nebo „fuj“ – povel, který použiji pro činnost, kterou štěně nesmí za žádných okolností provozovat - tento povel použijeme například když štěně kouše boty.

  • „ne“ – povel, který použiji, když nechci, aby štěně vykonávalo činnost teď. Například teď na mě neskákej, když ti to dovolím, tak můžeš, ale teď „NE“.

Postup: jak odnaučit štěně kousat do ruky

  • štěně kouše ruku
  • řeknu rázné „nesmíš“
  • štěněti vyndám ruku z tlamy 
  • štěně si zavolám k sobě a dám mu nějaký jednoduchý povel, za který ho ihned odměním, začnu se s ním přetahovat o hračku nebo mu hodím aportek 

Zkrátka odvedu pozornost štěněte od kousání a pomocí motivace převedu pozornost na cokoliv jiného, chtěného. Pokud štěně kouše do lidí, chce si hrát, volá o pozornost. Využijte jeho pozornost a pracujte s ním. Máte skvělý základ pro výcvik. 

Pozor: Pokud vaše štěně kouše lidi a jiné psy agresivním způsobem, nejlepší způsob, jak ho to odnaučit, je vzít ho na cvičiště k profesionálům, kteří vám pomohou odhalit příčinu jeho agrese. Většina štěňat nemá důvod být agresivní a může se jednat o poruchu chování. 

Jak odnaučit štěně kousat nábytek nebo boty?

Zvolte úplně stejný postup – zákazový povel, ukončení činnosti, odvedení pozornosti a odměna formou pamlsku nebo hry za jeho spolupráci.

Co si z toho štěně odnese?

Kousat ruku se nevyplatí, lepší je hrát si nebo pracovat s páníčkem, je to větší zábava.

Kdy přestane štěně kousat?

Buďte důslední a pejsek se to rychle naučí. Většina štěňátek zákazové povely pochopí velmi rychle a za 2–3 dny se raději věnují svým hračkám a neupínají pozornost na vás, nábytek ani boty.

Jak zabavit štěně, když nejste zrovna doma?

Vaše štěně kouše věci jenom, když nejste doma? Nudí se! I pro tyto situace máme jednoduchý návod, který ve dvou krocích odvede pozornost štěněte od kousání nábytku nebo bot. 

  1. Štěně před vaším odchodem řádně unavte – fyzicky i mentálně. Vyražte na delší procházku, zahrajte si s interaktivní hračkou nebo hlavolamem, procvičte si nové povely a užijte si společné přetahování a aportování.

  2. Těsně před odchodem nachystejte pejskovi zábavu na chvíle samoty. Buďte kreativní a na každý den přichystejte pro pejska jedno z těchto překvapení:

Než necháte pejska s hlavolamem či plněnou hračkou samotného, ukažte mu několikrát jak správně z předmětu dobrůtky „vydolovat”.

Štěně venku

Aby bylo štěně doma samo spokojené, je potřeba mu dobře připravit prostor, kde bude v čase naší nepřítomnosti. 

  • Štěně by mělo být v co nejvíce vyklizené místnosti – pokud například zavíráte psa na chodbě, nenechávejte na zemi volně položené boty, ale ukliďte je do šatny nebo botníku.

  • Štěněti nechte k dispozici pelíšek na který je zvyklé. Mnozí výcvikáři doporučují pořídit pejskovi klec a do té pelíšek umístit. Štěně si tak na klec zvykne jako na svoje útočiště a vám to dává možnost psa v případě potřeby zavřít nebo jej v ní bezpečně převést.

  • Pořiďte štěněti zklidňující obojek, sprej nebo náplň do zásuvky. Díky tomu bude štěňátko lépe zvládat stres z odloučení. Pro více tipů si přečtěte náš článek Co dělat, když se pes bojí.

  • Můžete vyzkoušet speciální postřiky proti okusování. Nábytek, boty či koberec, který je terčem okusování, ošetřete proti kousacím sprejem těsně před vaším odchodem. Odpuzovací postřik je třeba pravidelně opakovat.

Výchova psa je běh na dlouhou vzdálenost, ale rozhodně si ji můžete užít.

Publikováno v: Poradna

Zanechte komentář

Bezpečnostní kód