+420 511 444 369

Po-Pá 8:30 - 16:00

Doprava zdarma

k vybraným produktům

Doručení do

24 hodin
15 000 produktů

skladem

Výrobci

Odběr novinek

Blog

5 tipů pro pohodové cestování se psem

3823 Shlédnutí 0 Líbí se

Léto přímo vyzývá k cestování!

A cestování si každý pes jistě zamiluje. Většina páníčků si nenechá ujít příležitost vyrazit se svým parťákem alespoň na výlet či krátkou dovolenou v rámci naší republiky. Nejsou však dnes vyjímkou ani dovolené se psem u moře nebo na horách.

Trápíte se s tím, co před cestou zařídit a co s sebou na společnou dovolenou sbalit? Ať už se chystáte s pejskem na do­volenou, výlet, výstavu nebo sportovní akci v Čechách nebo do zahraničí, mrkněte na našich 5 praktických tipů pro pohodové cestování se psem.

Užívejte si společné cesty na plno a bez starostí díky následujícím 5 ti jednoduchým radám.

 

  1.     1) Při cestování se psem do zahraničí má legislativa hlavní slovo

 

Nezbytností při cestování i v rámci ČR je pas zvířete v zájmovém chovu - jed­notný doklad platný ve všech člen­ských zemích EU, který slouží i jako očko­vací průkaz. V pasu musí být uvedená informace o očkování proti vzteklině. Očkovaná musí být zvířata od 3 měsíců stáří s povinností každoročního přeočková­ní. Očkování proti vzteklině je platné 21 dní od řádného očkování či ode dne přeočkování.

 

Na cesty v rámci EU obecně platí, že pes musí být vybaven mikročipem (ISO 11784 a ISO 11785) či tetováním (musí být čitelné a prokazatelně provedeno před 1. 7. 2011). Několik evropských států navíc vyžaduje před vstupem sérologické vyšetření na vzteklinu nebo i ošetření psa před cestou proti echinokokóze a klíšťatům.

 

Aktuální informace o legislativě vztahující se na cestování se psy je možné čerpat na webových stránkách Státní veterinární správy www.svscr.cz.

 

  1.     2) Plánujte cestu se psem od A do Z

 

Ujistěte se, že ubytovatel přivítá Vašeho pejska s ote­vřenou náručí. A to i v případě, že se plánujete ubytovat v kempu! Pokud jedete k moři nebo jinam za vodou, zjistěte si, zda psi v dané lokalitě mohou na pláž. Nezapomeňte si také vždy zjistit kontakty a otevírací dobu veterinární kliniky nebo ordinace v místě vašeho pobytu.

 

Předem si zjistěte předpokládanou délku cesty podle cílové destinace a trasu důkladně naplánujte. Pokud je cesta delší a venku horké počasí, cestujte se psem raději přes noc nebo v brzkých ranních hodinách. Nezapomínejte, že pes potřebuje pravidelné venčení a je tedy fajn zastavovat na místech, kde se může alespoň trošku proběhnout a vykonat potřebu.

 

NÁŠ TIP: u silnice psa raději z vodítka nepouštějte. Aby i tak měl dostatek volného pohybu, vezměte si do auta samonavíjecí Flexi vodítko. Pokud si k němu navíc přidáte ještě praktický Multi-box Vario se sáčky na psí exkrementy, tak máte venčení na odpočívadlech u silnice bez starostí.

 

  1.     3) Označkujte pejska na cestu i pobyt

 

Nikdo nechce, aby se jeho pes ztratil. Na cestu nasaďte pejskovi pohodlný obojek opatřený identifikační známkou. Obojek mu ponechte po celou dobu cesty i pobytu. Pokud cestujete do zahraničí, nezapomeňte před vaše telefonní číslo uvést předvolbu volání do ČR +420.

 

NÁŠ TIP: chytré QR známky jsou velmi lehké a přesto odolné. Navíc se na ně vejde mnohem víc než jen jméno psa a telefonní číslo. Do profilu vašeho miláčka můžete uvést velmi podrobné informace včetně vaší adresy nebo e-mailu.

 Identifikační známky pro psy Tag4Pet s QR technologií

   4) Výbava pro pohodové cestování se psem

 

Pro dlouhé cesty je pro psa nejpohodlnější cestování v kufru nebo na zadních sedadlech. Vždy však musí být prostor, kde je pes na volno oddělený bezpečnostní zábranou od kabiny auta. Další možností je použití klece a plastové nebo látkové přepravky. Pouze pro krátké cesty můžeme zvolit připoutání psa bezpečnostním postrojem a autopásem

 

Ať už pejsek cestuje v kufru, v kleci nebo na sedačce, tak by měl mít vždy k dispozici pohodlný cestovní pelíšek. Nejlepší je takový, na který je zvyklý už z domova a bude se v něm cítit bezpečně. V případě horkého počasí dejte pod psa chladící podložku, která brání přehřáti organismu v rozpáleném autě. Chladící podložka pro psa nahradí při cestování v horkém počasí pelíšek, který by psa zbytečně hřál.

 

Reflexní bezpečnostní prvky by měli být také nezbytnou součástí vaší výbavy. Pokud se budete se psem pohybovat v blízkosti silnice nebo se setkáte s nehodou či kolonou, měl by mít pes na sobě reflexní šátek, vestu nebo alespoň obojek či postroj.

 

Do auta si pro vašeho pejska připravte následující výbavu:

 

Pokud váš pes cestování špatně snáší (lidově řečeno se mu dělá blbě). Neváhejte mu před cestou podat tablety proti nevolnosti pro psy. Pro jistotu se vždy vybavte vlhčenými ubrousky určenými speciálně na psí srst, které pomůžou zlikvidovat případnou „nehodu“.

Samozřejmě nezapomeňte psa před cestou důkladně vyvenčit a "unavit". Krmivo podávejte ideálně několik málo hodin před plánovanou cestou. Dostatek čisté vody by měl mít pes k dispozici po celou dobu cesty nebo při pravidelných zastávkách. Praktickou skládací misku a lahev s vodou doma nesmíte zapomenout.

NÁŠ TIP na dlouhé cesty a do horkého počasí: do vody rozpusťte psovi iontový nápoj Nutrisal, který zabraňuje dehydrataci a vyčerpání vašeho psa.

 

  1.     5) Užijte si dovolenou se psem v klidu

 

Zabalte psovi do jeho kufříku oblíbené hračky, pochoutky a samozřejmě dostatek krmiva, na které je zvyklý z domova na celou dobu pobytu.

 

Aby byla dovolená se psem plná pohody, vybavte se dobře na každou situaci. Zabalte psovi na dovolenou i lékárničku, do které nezapomeňte přidat přípravek proti parazitům, pinzetu na klíšťata a přípravek na zastavení průjmu Attapectin.

 

Pokud cestujete se psem do míst, kde bude velmi teplé počasí, přibalte mu ještě chladící podložku a postroj nebo vestu a mast na tlapky (horký písek nebo asfalt může velmi nepříjemně podráždit polštářky!).

NÁŠ TIP do horkého počasí: chladící podložka pro psa když odpočívá a chladící vesta Hurtta když je aktivní je ideální sada pro horké letní dny nejen na cestách.

Publikováno v: Jak vybrat

Zanechte komentář

Bezpečnostní kód