+420 511 444 369

Po-Pá 8:30 - 16:00

Doprava zdarma

k vybraným produktům

Doručení do

24 hodin
15 000 produktů

skladem

Výrobci

Odběr novinek

Blog

Máme kotě: jak o něj pečovat?

5139 Shlédnutí 1 Líbí se
3 Komentáře
Hodnocení
5.0

Rozhodli jste se, že si pořídíte kočičku a nyní už jen čekáte, až vámi vybrané koťátko dosáhne požadovaného věku, aby mohlo „vyletět z hnízda“ a opustit kočku i své sourozence?

Koťátko jste jistě navštívili a možná ne jednou, chovatel vám udělil mnoho rad do začátku, ale nových informací je hodně a pokud nechcete nic ponechat náhodě, tak právě pro vás jsme sepsali tento článek.

Dozvíte se, co by vám nemělo chybět v základní výbavě, jak se o koťátko starat a také čím jej krmit.

Jak se připravit na příchod koťátka?

Od chovatele jistě dostanete společně s koťátkem nějaký startovací balíček, kde budete mít pár důležitých věcí, které usnadní vašemu kotěti zvykání u vás doma. Je proto fajn, se dopředu domluvit, s čím můžete počítat a co naopak budete muset sami pořídit. To nejlepší, je vždy nějakou dobu, co si přivedete kotě domů, pokračovat v používání steliva, krmiva atd., na které je šelmička zvyklá.

Před příchodem koťáka je vhodné odstranit z jeho potenciálního dosahu všechno, co by pro něj mohlo být nebezpečné. Pozor si dejte na jedovaté rostliny, které by mohlo pozřít.

Základní výbavička

Rozhodně budete potřebovat kočičí záchod a stelivo k jeho naplnění, připravte si misky, na krmivo je dobré mít dvě, jednu na suché granulky a druhou pak na vlhké kapsičky a konzervy. Dále se neobejdete bez misky na vodu, i když některé kočičky z misek moc nepijí, a proto se jim pořizují speciální fontány na pití. Každá kočička potřebuje pelíšek a rozhodně by nemělo chybět škrabadlo, kde si bude moc brousit drápky – navíc se vyhnete tomu, aby vám nový přírůstek ničil nábytek. Kotě by mělo mít k dispozici i hračky, aby se mohlo rozvíjet a vyblbnout se.

Jak koťátko správně krmit?

U chovatele kromě mateřského mlíčka poznalo koťátko již i granule a paštiky. Pokud např. neměla kočka dost mléka, je možné, že chovatel musel sáhnout i po mléce Royal Canin Babycat Milk. Každopádně byste s sebou do výbavy měli dostat i krmení, na které je koťátko zvyklé.

„Royal

První fáze růstu: od mlíčka ke granulím

První krmivo, kterým začíná přikrmovat ještě chovatel může být Royal Canin Mother & Babycat, které je vyvinuto speciálně pro maminky a jejich koťátka. Podporuje přirozenou obranyschopnost a imunitní systém náchylných koťátek.

Toto je velmi důležité, protože ve věku 4 až 12 týdnů se snižuje množství protilátek, které koťata přijímala z mateřského mléka, ale zárověň ještě sama nemají dostatek vlastních protilátek, protože ty se teprve tvoří, jedná se o tzv. imunitní okno a je nutné koťátkům dopřát vhodné krmivo – Royal Canin Mother & Babycat. K dostání je ve formě rehydrovatelných granulí granulí a nebo konzervy s chutnou pěnou, která usnadní kotěti přechod z mléka na pevnou stravu. Granule jsou velmi malé přizpůsobené mléčnému chrupu koťátek.

Druhá fáze růstu: od 4 měsíců do 1 roku

V této době je již koťátko u svého nového páníčka – u vás, a vy mu musíte zajistit to nejlepší. Ve čtyřech měsících je vhodná doba přejít z krmiva Royal Canin Mother & Babycat na řadu Royal Canin Kitten, která obsahuje kvalitní a vysoce stravitelné bílkoviny a prebiotika, která podporují správné trávení. K dispozici je také vlhké krmivo – kousky v želé, kousky ve šťávě a nebo paštika pro všechny mlsné jazýčky.

Pokud své kotě kastrujete, je nutné tomu přizpůsobit k krmivo a přejít na řadu Royal Canin Kitten Sterilised, která dodá vašemu koťátku všechny potřebné živiny, ale zároveň nezpůsobí nadměrný energetický příjem, který by mohl vést k obezitě. Pozitivně působí i na močové ústrojí a napomáhá jej udržovat zdravé.

Přechod na dospělácké granule

Po prvním roce věku můžete svou kočičku začít krmit dospěláckými granulemi. Vybírat byste je měli na základě životního stylu a potřeb vaší kočky. Royal Canin nabízí kromě řady Breed, jež je cílena na jednotlivá plemena, také pestrou nabídkou cílenou i na ostatní kočky.

>> Royal Canin Feline Fit: pro mírně aktivní kočky, které mají přístup i ven

>> Royal Canin Feline Sensible: pro kočky s citlivým zažíváním

>> Royal Canin Feline Sterilized: pro kastrované kočky do věku 7 let

>> Royal Canin Feline Exigent Aromatic: s rybí příchutí pro vybíravé kočky

>> Royal Canin Feline Exigent Savour: se dvěma typy a chutí granulí pro extra vybíravé kočky

>> Royal Canin Feline Protein Exigent: s vyváženým poměrem tuků pro vybíravé kočky

>> Royal Canin Feline Indoor: pro kočky žijící doma

>> Royal Canin Feline Indoor Long Hair: pro dlouhosrsté kočky žijící doma

>> Royal Canin Feline Outdoor: pro kočky žijící venku

Péče o koťátko

Pro kotě je nejlepší, když jste s ním pár dní po jeho příchodu doma, aby si mohlo na vše v klidu zvyknout. Ideální je, když si pro něj jedete o víkendu. Malá koťátka se při poznávání světa brzy unaví a potřebují v klidu odpočívat, proto by měl jejich pelíšek být na nerušeném místě.

Koťátku musíte samozřejmě pravidelně čistit kočičí toaletu, zajistit čerstvou vodu a pravidelně jej krmit. Kromě těchto základních potřeb je nutné zajistit veterinární péči a povinná očkování. Je důležité koťátko zvykat na ošetřování očí a případně i uší. Pravidelně byste jej měli česat, omezíte tak tvorbu trichobezoárů.

S vaším kotětem byste si měli hrát a zvykat jej na nové podněty, aby bylo správně socializované. Nechcete, aby se vám dospělá kočka promenádovala po kuchyňské lince? Musíte již od mala vytyčit jasné hranice. Výchova je velmi důležitá.

Publikováno v: Poradna

Zanechte komentář

Bezpečnostní kód

Komentáře

  • Dotaz na kotě
    Od:Eva Romová Na 26.12.2023
    Hodnocení
    5.0

    Hezky den před třemi dny jsme si přivezli 4 měsíčního kocourka.Máme ho doma a třikrát denně se jdeme s nim projit po dvoře.Chteli by jsme aby žil i venku kde máme pro nej boudu.Kdy ho můžeme pustit ven bez vodítka.?Mám strach aby se hned neztratil.Je to kocka domácí.Dekuji Romová

    Odpověď od: Veronika Vencl Na 10.01.2024 Dobrý den, na venkovní prostředí zvykejte pomalu, zároveň v nepříznivém počasí určitě mějte kotě doma, aby neprochladlo. Kočičky jsou nevyzpytatelné a přístup je individuální, musíte vyhodnotit jeho chování, když jste venku. Na dvoře ho vždy odměňte oblíbenou pochoutkou, aby měl kocourek motivaci a věděl, že když tam bude, tak dostane něco dobrého.

    Za Pethome Veronika

  • Výchova kotěte
    Od:Anna K. Na 25.10.2023
    Hodnocení
    5.0

    Dobrý den,

    jde kočku odnaučit/naučit nechodit na vozovku (kterou máme bohužel přímo před domem) nebo nějak zvýšit bezpečí při pohybu po ní? Kočičce jsou 3 měsíce, staršímu kocourovi 5 let.

    Odpověď od: Jana Nekolná Na 16.11.2023 Dobrý den,
    kotě a silnice hned před domem není ideální situace, doporučujeme koťátko zatím hlídat a k silnici ho bez dozoru nepouštět, protože toto kočce opravdu jen tak nevysvětlíte. Můžete zkusit kotě ze silnice odhánět, či ji spojit s nějakým ne příliš příjemným zážitkem.
    Spolehlivou možností je zabezpečit plot či pořídit plot elektrický.

  • kotě á týdení Radgollka holčička
    Od:Irena Sochorova Na 24.07.2021
    Hodnocení
    5.0

    Dobrý den,
    marně hledám co koťátka nespí jíst,vím, čokoládu ,rozinky ,nic co obsahuje cukr ,dál nic nikde nenašla:-( ,poradíte?
    Děkuji za odpověď Sochorová

    Odpověď od: Veronika Vencl Na 29.03.2022 Dobrý den, Ireno,

    spíše bych se zaměřila na to, co kočička může – tedy vhodné granule, pamlsky, paštiky atd. pro ni určené. Lidské jídlo obecně není pro mazlíčky vhodné, ublížit ji může zejména čokoláda, káva, rozinky, alkohol, cibule, česnek, syrová vejce, mléčné výrobky a mnohé další.

    Za Pethome,
    Veronika