+420 511 444 369

Po-Pá 8:30 - 16:00

Doprava zdarma

k vybraným produktům

Doručení do

24 hodin
15 000 produktů

skladem

Výrobci

Odběr novinek

Blog

Kupujeme štěně: jak se připravit na jeho příchod?

2169 Shlédnutí 1 Líbí se

Rozhodli jste se, že si pořídíte nový přírůstek v podobě čtyřnohého mazlíčka? Už máte vybrané štěňátko a těšíte se na jeho příchod domů? Než se k vám ta malá, roztomilá kulička nastěhuje, měli byste se na její příchod pečlivě připravit, to ale neznamená jen pořídit potřebnou výbavu, musíte také zabezpečit byt či dům, aby si štěně nemohlo ublížit a zajistit další věci. Pojďte se společně s námi podívat, na co byste rozhodně neměli zapomenout.

Základní výbava pro štěně

Než začnete nadšeně nakupovat mnoho věcí do štěňátkovské výbavy, tak si promluvte s chovatelem, od kterého štěňátko kupujete, protože je zvykem, že každý prcek dostane do nového domova balíček, kde je spousta potřebných věcí, tak abyste to zbytečně nekupovali podruhé.

Výbavička od chovatele

Většinou dostanete granule alespoň na první týden doma, takže si dopředu zjistěte, jaké to jsou, ať si je můžete pořídit do zásoby, abyste je pak nemuseli shánět na poslední chvíli. Součástí výbavy bývá obojek s vodítkem, na než je štěňátko zvyklé. Většina chovatelů připojí deku, která je načichlá pachem maminky, aby se štěně necítilo v novém domově tak samo. Můžete dostat i misku nebo hračku, ale těch není nikdy dost.

Co si koupit?

Jako první byste si rozhodně měli nachystat něco na bezpečný převoz štěňěte od chovatele. Ideálně nějakou přepravku nebo kennelku, ve které budete psa přepravovat i v budoucnu. Při koupi zohledněte jeho velikost v dospělosti. Použít můžete i speciální pás a postroj, ale v něm vám malé štěňátko nevydrží.

Dále by váš pejsek měl na svém místě doma mít od začátku nějaký pelíšek, kde se bude cítit dobře. Poblíž by měly být dvě misky – s vodou a na jídlo. Záleží na plemeni, ale prvních pár týdnů můžete ocenit ohrádku, kde bude štěně a zároveň i váš obývák v bezpěčí. Doporučujeme minimálně pro první dny v novém domově pořídit podložky pro vykonávání potřeby, protože ne vždycky to stihnete ven. Nezapomeňte ani na pamlsky, abyste mohli od začátku odměňovat, když se vašemu novému členovi rodiny něco povede. Důležité jsou také hračky na žužlání, aby se štěně zabavilo.

stene.jpg

Jak připravit domov?

Pokud máte děti, tak to znáte. Je potřeba doma schovat všechno nebezpečné, co by mohlo štěňátku ublížit. Nejrizikovější jsou elektrické kabely, které mohou lákat ke kousání. Dále byste měli z dosahu uklidit vše, co je vám drahé a mrzelo by vás, kdyby se to zničilo. Štěňátko budete muset od začátku vést k tomu, co může a co je naopak zakázáno, ale i tak počítejte, že nějaká nehoda se zřejmě přihodí.

Na co nezapomenout

Možná vás to ještě nenapadlo, ale s příchodem štěňátka, budete muset vyhledat veterinárního lékaře, kterého budete navštěvovat kvůli pravidelnému očkování a v případě zdravotních problémů. Poraďte se se známými, koho by vám doporučili. Nejlepší je, pokud máte veterináře v blízkosti, kdyby náhodou, abyste k němu dojeli rychle. Zjistěte si, zda slouží pohotovost, i když vám to možná připadá zbytečné, může se to někdy hodit. Pokud váš veterinář pohotovost nemá, pak si do telefonu uložtě nejbližší ordinaci, která ji slouží.

Od 1. 1. 2020 vešla v platnost novela zákona, kdy je nutné mít psa očipovaného. Pokud se o to nepostará chovatel, tak na to nezapomeňte a při prvním přeočkování se domluvte přímo s veterinářem. Čip si poté zaregistrujte v některém z registrů, aby se k vám pes mohl v případě ztráty snadněji vrátit.

A posledním bodem je přihlášení psa na úřadě, z čehož vám plyne povinnost odvádět povinný poplatek za psa, který je v každém městě odlišný. Někde jsou různé slevy, tak si to vše zjistěte.

Doufáme, že jsme vám s přípravou na příchod nového člena rodiny pomohli. A jak jste se na příchod štěňátka připravovali vy? Podělte se s námi o vaše zkušenosti do komentáře.

Publikováno v: Poradna

Zanechte komentář

Bezpečnostní kód

Komentáře

  • Od:Dáša Na 14.11.2020

    Dobrý den, zajímal by mne názor na granule Iams Puppy. Četla jsem mnoho názorů, ale velmi se různí. Děkuji Dáša