+420 511 444 369

Po-Pá 8:30 - 16:00

Doprava zdarma

k vybraným produktům

Doručení do

24 hodin
15 000 produktů

skladem

Výrobci

Odběr novinek

Blog

Jak pečovat o stárnoucího pejska?

892 Shlédnutí 0 Líbí se

Starším pejskům je nutné věnovat speciální péči a dopřát jim dostatek pohodlí, které si zaslouží. Se svým parťákem jste toho jistě mnoho prožili, a když na něm začnete pozorovat první známky stárnutí, může si říkat, jak je to nespravedlivé, že psi se dožívají tak nízkého věku narozdíl od lidí.

Ale pokud svému čtyřnohémi příteli poskytnete vše, co potřebuje, můžete si spolu ještě užít spoustu zábavy bez ohledu na jeho věk.

Přepočítávání psího věku na lidský je u majitelů pejsků velmi oblíbené a v povědomí lidí, je zažito, že jeden psí rok a rovná sedmi lidským. Ovšem tento přepočet není tak úplně pravdivý, ale velmi zjednodušený, protože pejsci stárnou jinak než lidé a hlavně záleží i na velikosti plemene, ale také na pohlaví.

Jak stárne váš pejsek?

Malá plemena obecně dospívají dříve a dožívají se vyššího věku. Štěněčí období u nich obvykle končí 12 měsícem věku, pak je vhodná doba přejít na dospělácké granule. Většina malých plemen může být i v chovu využita již od 15 měsíců věku. Malá plemena stárnou pomaleji, a to kolem věku 8 let.

U velkých a hlavně obřích plemen je období růstu prodlouženo téměř o rok! Dospívají až kolem 20 měsíců věku a pro představu je jejich využití v chovu možné většinou od věku 20–24 měsíců. Obří plemena psů se dlouho vyvíjejí, ale pak zase rychleji stárnou. Stárnoucího pejska tak máte doma od 5–6 let věku v závislosti na jeho velikosti.

Střední plemena jsou za dospělá povážovana kolem věku 15 měsíců a psími seniory se stávají v 7 letech. Ne všichni pejsci však budou přesně sedět do tabulek a je potřeba se řídit, jejich aktuálními potřebami, zdravotním stavem a přistupovat ke každému jedinci individuálně.

Ontario

Jak se starat o psího seniora?

V první řadě je důležité si uvědomit, že váš pejsek stárne a přizpůsobit tomu péči o něj a každodenní režim. Všmnout si můžete příznaků, které stárnutí doprovázejí.

Pohyblivost: Váš parťák již nevydrží to, co dřív a je více unavený. Pak je potřeba omezit aktivitu a nepřetěžovat jej. Mohou jej trápit bolavé klouby, je vhodné se poradit s veterinárním lékařem a podávat kloubní výživu a omezit náročnou aktivitu.

Problémy se zuby: Zejména malá plemena trpí usazováním zubního kamene a s věkem se to jenom zhoršuje, pejsci nakonec musí podstoupit čištění zubů v narkóze. Po celý život pejska je vhodné pečovat o zuby a pravidelně je čistit.

Šediny: Na první pohled si můžete všimnout, že váš pejsek začne šedivět, i když toto není úplně spolehlivý ukazatel pokročilého věku, protože někteří hafani začínají mít šedivou bradičku již od 4 let.

Změna hmotnosti: Ta souvisí se snížením pohybu, psí senioři většinou začnou přibírat na váze, a proto je potřeba přejít na vhodné krmení.

Ontario

Jak správně krmit?

Pejsek v pokročilém věku má jiné požadavky na výživu, dochází ke zpomalování metaboismu a je potřeba snížit příjem energie, aby váš parťák nepřibíral na váze, v granulích by měly být kvalitní bílkoviny, které jsou snadno stravitelné, aby příliš nezatěžovaly trávení.

Ideální volbou jsou granule Hill’s Youthful Vitality, které podporují vitalitu i a kognitivní funkce i ve zralém věku. Obsahují antioxidanty, které pozitivně působí na mozkovou činnost, vitamíny, jenž zajistí zdravý imunitný sytém a minerály pro zdravé močové ústrojí. Tato speciální receptura obsahuje kvalitní, chutné a lehce stravitelné ingredience, díky kterým bude váš pejsek prospívat po všech stránkách.

A protože Hill’s ví, jak je důležité přizpůsobit se potřebám každého pejska, jsou granule k dostání jako receptura pro malá, střední i velká plemena.

>> Hill's Youthful Vitality pro malá plemena

>> Hill's Youthful Vitality pro střední plemena

>> Hill's Youthful Vitality pro velká plemena

Pokud máte doma psího seniora, nezapomeňte jej převést na granule vhodné pro starší pejsky, jsou přizpůsobeny přesně jeho potřebám a zajistí, že se váš hafan bude i v pokročilém věku chovat jako štěně.

Publikováno v: Poradna

Zanechte komentář

Bezpečnostní kód