+420 511 444 369

Po-Pá 8:30 - 16:00

Doprava zdarma

k vybraným produktům

Doručení do

24 hodin
15 000 produktů

skladem

Výrobci

Odběr novinek

Blog

Jak naučit štěně čůrat venku?

3796 Shlédnutí 1 Líbí se

A je to tu! Náš malý vysněný chlupáč je doma. Konečně se můžeme mazlit, hrát si s ním, radovat se… a utírat jednu loužičku za druhou. Co s tím? 

Jak často venčit štěně?

Když si přivezete domů štěně, jsou mu přibližně 2 měsíce. To je období, kdy je mu úplně jedno (na rozdíl od vás), kde se vyčůrá. Ať už je to zrovna na plovoucí podlaze nebo na peršanu za desetitisíce, je mu to úplně fuk. Bude čůrat, když se probudí, bude čůrat, když si dohraje, bude čůrat po jídle. Počítejte s tím, že maximální rozestup mezi čůracími pokusy u malých štěňátek nebude delší než 3 hodiny!

Je na vás štěňátku vysvětlit, kde čůrat může a kde ne.

Jak naučit psa čůrat venku?

V ideálním případě si vyhraďte na štěně dovolenou a týden se mu intenzivně věnujte. Pokud se vám nepovede vzít si homeoffice nebo volno v práci, přivezte si štěně v pátek, ať máte volné alespoň dva víkendové dny.

3 + 1 krok, jak naučit štěně čůrat venku:

  1. Štěně se probudilo nebo dokončilo nějakou činnost, na kterou se soustředilo (hra, jídlo). S velkou pravděpodobností je to onen okamžik, kdy se mu bude chtít co nevidět čůrat. 

  2. Vezměte štěně do náruče a běžte s ním ven. Položte na trávu a čekejte. Případně choďte po okolí.

  3. Většinou se štěňátko vyvenčí v momentě, kdy ho položíte na trávu, nebo do pár sekund. 

  4.  Jakmile vykoná potřebu, pochvalte ho a dejte mu pamlsek. Když má radost páníček, má radost i štěně. :-)

Pokud vám volno v práci neprošlo nebo musíte na několik hodin odjet, budete se muset smířit s loužičkami. Ale nezoufejte, je to normální. 

Jak tedy učit štěně čůrat venku v tomto případě? 

  1. Po svém příchodu domů štěně ihned vezměte do náruče a vyběhněte s ním ven. 

  2. Případné loužičky ukliďte až po návratu z venčení – jinak by se vám mohlo snadno stát, že než uklidíte loužičky, přibudou vám další.

  3. Jakmile jsme doma, opět se věnujeme nácviku viz. výše.

Připravte se na několikadenní trénink. Štěňátko bude potřebovat pár dní, než se spolehlivě naučí čůrat jen venku.

Jakmile pejsek pochopí, že čůrání venku je spojené s pochvalou, dokáže s vykonáním své potřeby trochu počkat

Šikovnější štěňátka si za krátký čas dokážou dokonce říct, že potřebují čůrat. Jak to poznáte? Štěně bude nervózní, začne běhat ke dveřím, kňukat, čuchat po podlaze nebo chodit dokola. 

Každé štěně je jiné a každé reaguje trochu jinak. Je na vás vypozorovat ta správná znamení, která vám váš nový psík dává. Jakmile vysílané signály na potřebu zaregistrujete, utíkejte s pejskem ven!

menforsanProStenata_1.png

Podložky pro psy

Potřebujete naučit štěně na tréninkovou podložku? Proč ne. Trénujte stejným způsobem jako venku, jen místo trávy pokládejte štěňátko na podložku. Jakmile vidíte, že se štěně probudilo, dohrálo si, dojedlo svoji porci nebo se napilo, šup s ním na podložku a za každou vykonanou potřebu na správném místě jej pochvalte. 

Našli jste loužičku? Netrestejte!

Nehody se stávají. Je to stejné jako u dětí. Při nácviku to chce trpělivost. Rozhodně vám výcvik neurychlí staré dobré "chytnu za čumák a vyválím ho v tom". Pozitivní metody výcviku jsou daleko přínosnější a mnohem lépe upevní váš vztah s pejskem.

Pokud se pejsek počůrá doma, situaci ignorujte a loužičku bez řečí ukliďte. 

Kdy začít cvičit štěně - čůrání

Hned. Nečekejte. Čím déle budete čekat, tím více si zafixuje špatný zvyk.

Štěně nechce čůrat venku – co dělat? 

I to se může stát. Pes je smečkové zvíře a ve smečce panují určitá pravidla, například: Co počůrám, to je moje. Velmi často se stává, že malé štěně se prostě bojí počůrat cizí teritorium, není to pro něj bezpečné. V takovém případě si pobudete venku o něco déle.

Pokud se váš pejsek takto chová, potřebuje kromě trpělivosti při nácviku, také zvýšit sebevědomí a musíte zapracovat na socializaci vašeho psího kamaráda, aby se i v cizím prostředí cítil bezpečně a dokázal v klidu vykonávat potřebu i mimo domov. 

7 pravidel, které pomohou naučit štěně vyprazdňování venku

  1. Buďte trpěliví! Nic není hned, ale na rozdíl od jiných zvířátek jsou štěňata sama o sobě velmi čistotná! 

  2. Sledujte u svého psa signály, které by mohly značit, že se mu chce vykonat potřebu, např. čichá po zemi či na koberci, zrovna se probudil, najedl se nebo si dohrál se svými hračkami.

  3. Jakmile zpozorujete signály, vyrazte rychle na procházku, i kdyby to mělo být jen před dům. Pes si tak snadněji zafixuje, že loužičky i bobky je potřeba nechávat za dveřmi vaší domácnosti.

  4. Venčete štěně často – čím častěji tím lépe – optimálně každé 2–3 hodiny, pokud na to máte časový prostor. 

  5. Venčete co nejčastěji také v noci. Pokud nechcete vstávat, jděte co nejdéle před spaním a pak ihned po probuzení.

  6. Oprostěte se od trestání v jakékoliv formě. Trestáním psa naučíte spíše zlozvykům a nedůvěře ve vás, než samotnému venčení venku.

  7. Za každé vyprázdnění venku parťáka pochvalte a dejte mu odměnu.

Čemu se při učení vyhnout?

  1. Nenamáčejte čumák do loužičky ani do výkalů.

  2. Netahejte štěňátko za kožich na krku.

  3. Zapomeňte na fyzické tresty! Neplácejte štěně novinami, ani rukou. 

  4. Na štěně nekřičte, ani mu nenadávejte.

absorbcniPodlozky_1.png

Nečůrá moc často?

Malé štěně čůrá v průměru cca každé 2–3 hodiny. Čím je pejsek menší, tím čůrá častěji, ale tento interval se postupně natahuje. Pokud váš malý chlupáč čůrá častěji, například v 30–60 minutových intervalech, může mít:

a)      psychika – štěňátko se může počůrat při různých situacích, např. když se bojí, pokud mu budete hubovat, proto k němu přistupujte klidně a s trpělivostí, ať si nevychováte uzlíček nervů. Další možností jsou naopak události, při kterých je štěně až moc natěšené – typicky např. vítání páníčka, pokud přijde domů. 

b)      zdravotní problém – nachlazení, záněty močových cest, u fen i vaginální infekce způsobují častější močení. V případě podezření proberte tento stav s veterinářem, infekce jsou tou lepší variantou. Horší varianta je chronické selhání ledvin, to bývá spojené s nadměrným pitím.

Pomocníci při nácviku

  1. pamlsky k odměňování za čůrání na správném místě

  2. podložka na čůrání

  3. výcvikové kapky nebo spreje, které pomohou vykonávat potřebu přesně na konkrétní místo

  4. desinfekce, kterou uklidíte nejen loužičky, ale i domácnost

  5. záchody pro psy

Každé štěně je unikát a nemusí odpovídat tabulkám. Když se vaše štěně bude učit déle, nevadí, je to tak v pořádku. Dopřejte mu čas. Dříve nebo později se to naučí. 

Zanechte komentář

Bezpečnostní kód