+420 511 444 369

Po-Pá 8:30 - 16:00

Doprava zdarma

k vybraným produktům

Doručení do

24 hodin
15 000 produktů

skladem

Výrobci

Odběr novinek

Blog

Efektivní úklid v domácnosti s mazlíčkem

2587 Shlédnutí 1 Líbí se

Domácí mazlíčci jsou lásky. Dokud ovšem nepřijdou domu poté, co proběhli čerstvě vyloveným rybníkem, nemají kolem misky na žrádlo chlív, jako by tam bylo psů deset a nebo zrovna nedělají doma jednu loužičku za druhou.

Úklid sám o sobě je pro spoustu lidí náročná a otravná disciplína. A udržení domácnosti uklizené a čisté, když žijeme s našimi milovanými zvířaty, se zdá být občas nadlidský úkol. 

Ať jste pyšným majitelem psa nebo kočky, existují osvědčené způsoby, jak harmonicky skloubit péči o vašeho chlupatého společníka s udržováním vašeho domova v pořádku a čistotě. 

Čtěte našich 5 praktických kroků pro čistý domov s mazlíčkem:


1. Vytvořte si rutinu

Stejně jako vy potřebují i vaši mazlíčci stabilní a pravidelnou rutinu. Vytvořte si harmonogram pro jejich krmení, venčení i hygienu. To pomůže minimalizovat nehody, které by zanechaly nepořádek ve vašem domě. 

Důslednost a rutina je klíčová nejen pro výcvik a výchovu mazlíčka, ale také pro udržení pořádku ve vaší domácnosti. A ideální je začít hned od štěňátka – zde jsou 3 zvyklosti, které vám usnadní úklid, pokud je vašeho psa naučíte:

  • Po každé vycházce zastavte psa před vstupem do bytu nebo domu a zvykejte ho na to, že mu otřete nohy a břicho ručníkem. Naučte psa stoupat na jedno konkrétní místo – může to být hadr na podlahu, rohožka přede dveřmi nebo starý ručník. Po tom co mu nožky otřete následuje samozřejmě pochvala nebo odměna – pes si po čase na tuto rutinu zvykne a bude na svém místě po každé procházce čekat, což oceníte zejména v momentě, kdy bude venku počasí, že by psa nevyhnal. :)

  • Dodržujte pravidelný čas na krmení. Pokud pes svou porci nedojí, misku mu schovejte. Po pár krmeních pes pochopí, že čas jídla je TEĎ a jindy je miska fuč. Díky tomu nebudou v miskách zůstávat zbytky, na které by se mohly slétat mouchy nebo by vám v bytě nepříjemně zapáchaly.

  • O tělesnou schránku vašeho parťáka pečujte každý den. Stejně jako vy si čistíte zuby 2x denně, dáváte si pravidelnou večerní sprchu a každé ráno si učešete vlasy, naučte vašeho psa, že se jeho těla pravidelně dotýkáte a používáte k tomu i různé nástroje. 

U štěněte si například můžete dát takovýto plán péče na každý den:

  • Pondělí – kontrola uší a případné vyčištění, pokud je potřeba

  • Úterý – vyčesávání kožichu

  • Středa – čištění zoubků

  • Čtvrtek – vyčesávání kožichu

  • Pátek – kontrola drápků a jejich případné zkrácení 

  • Sobota – koupání a vyčesávání kožichu

  • Neděle – čištění zoubků

furminator-2.png

2. Zbavte svou domácnost chlupů

Já vím, já vím… Snadno se to říká a hůř dělá. Jenže chlupy od domácích mazlíčků jsou nevyhnutelnou součástí soužití s nimi. 

Říkáte si zda lze odstranit psí chlupy z vašeho bytu jednou pro vždy? Pokud jste si nepořídili zcela bezsrsté plemeno, máme pro vás špatnou zprávu – všichni ostatní psi více či méně línají. Ano, bohužel i ta plemena, o kterých se říká, že nelínají. Stejně jako vy najdete vlasy na kartáči při česání, tak i nelínající plemena srst pravidelně obměňují a sem tam nějaký chloupek na oblečení či gauči najdete. 

5 tipů jak odstranit chlupy z bytu i oblečení:

  • Pravidelné kartáčování a péče o srst pomohou minimalizovat nežádoucí rozptylování chlupů po vašem domě. Investujte do kvalitního kartáče nebo hřebenu vhodného pro typ srsti vašeho mazlíčka. Kartáčování nejenže pomáhá udržet váš domov čistý, ale také posiluje váš vztah s mazlíčkem a funguje podobně jako masáž. A ano, stejně jako byste masírovali záda vašemu protějšku, i váš pes si česání oblíbí a bude vrnět jako kotě. 

  • Vysavač používejte na podlahy i na psa. Obohaťte výbavu vašeho vysavače o speciální nástavce na likvidaci chlupů z koberců, tvrdých podlah i psího kožichu. Nebudete litovat.

  • Sušička a kuličky do pračky – dva zázraky nejen pro pejskaře. Chlupaté oblečení, potahy i povlečení vyperte společně s pracími kuličkami, které na sebe nachytají především dlouhé chlupy a vlasy. Sušička pak dokončí to, co pračka nezvládla a poradí si i s krátkými chlupy, které se tak rády zapíchávají do každého vašeho oblíbeného kousku.

  • Odchlupovací kartáče, válečky, obyčejná izolepa i houbička na nádobí jsou hlavní pečovatelé nejen o oblečení, ale také o gauče a sedačky v autě. 

  • Slaďte barvy oblečení i polstrování s barvou vašeho psa. Všimli jste si, že bílé chlupy jsou nejvíce vidět na černé a naopak? Jděte optickým klamům naproti a slaďte se s vaším mazlíčkem. Že máte doma tricolor bígla? Nevadí – pořiďte si přehoz s tygřím nebo leopardím vzorem a uvidíte, že na něm ty chlupy neuvidíte. :)

vileda-16.png

3. Chraňte jejich oblíbená místa před chlupy i znečištěním

Jsme si jistí, že váš pejsek, nebo kočka mají své oblíbené místo na gauči nebo křesle. Což pravděpodobně znamená, že jejich chlupy jsou na tomto místě naprosto všude, čímž si miláčci pojistí, že to místo je opravdu jen a jen jejich. 

Zakryjte oblíbená místa svého mazlíčka přehozem nebo jim na ně položte jejich pelíšek. To zjednoduší úklid, deku můžete kdykoliv vyprat a váš kousek nábytku tuto ochranu také ocení. Nezapomeňte tímto způsobem chránit i čalounění v autě.  

Víme, že 100% ochrana neexistuje a nehody se prostě občas stávají v každé domácnosti. Jednou pes vběhne domů s tlapkami od bláta, jindy se pozvrací v novém autě těsně vedle svého pelechu, rozžvýká super smradlavou věc na našem světlém gauči, kam normálně nechodí nebo ho akutní průjem postihne zrovna v naší posteli. No i na takové situace máme pár osvědčených tipů:

  • Parní mop – Super efektivní mop, který je vysoce funkční i bez chemie.

  • Sprejový mop – naprosto nepostradatelný pro rychlý úklid nejen po zvířatech.

  • Vlhčené ubrousky – tady snad ani není potřeba žádného dalšího textu :-)

4. Předcházejte neplechám, které mazlíček natropí bez dozoru

Domácí mazlíčci mohou mít sklony ke žvýkání, škrábání nebo hrabání. O to více, když odejdete do práce a oni se sami doma nudí. 

Vyhněte se rozčarování z bytu převráceného naruby při každém návratu domů, díky pár jednoduchým tipům:

  • Před vaším odchodem mazlíčka řádně vyvenčete a unavte.

  • Nachystejte mu pár bezva hraček nebo zajímavých žvýkacích pochoutek, které zabaví a odvedou pozornost od vašeho nábytku nebo dekorací. 

  • Odstraňte z místnosti lákadla typu odpadkový koš nebo jídlo uložené na vyvýšeném místě.

  • Naučte vašeho psa nebo kočku trávit čas o samotě v jedné místnosti, kde je minimum věcí ke zničení (ideálním místem může být například chodba). 

  • Pes vám může v bytě udělat nepořádek nejen z nudy, ale může ho potkat nehoda, jako je průjem či zvracení – i z toho důvodu je vhodné minimalizovat škody předem a nechávat psa v místnosti, kde nemáte drahé koberce a gauče. 

5. Smrad není vidět, ale je otravný možná ještě víc než nepořádek


Inspirujte se 3 zaručenými tipy, jak zatočit se zvířecím pachem:

  1. Pravidelný rychlý úklid je nezbytností. Vytřít, vyvětrat, vyměnit podestýlky. A je to.

  2. Používejte dezinfekci. Vyberte takovou, kterou nemusíte oplachovat a neškodí zvířatům. Skvělou volbou je třeba Ivasan.

  3. Mějte v záloze pohlcovač pachů, který nepříjemný smrádek neutralizuje a prostor příjemně provoní.

Dodržováním jednoduchých tipů se vyhnete chaosu a nepořádku, který občas nastane v každé zvířecí domácnosti. Ale bez pravidelného úklidu to nepůjde. Bohužel. 

Zahrňte pravidelné vysávání, vytírání a utírání prachu do svého každodenního režimu úklidu. To pomůže odstranit chlupy a zabraňuje hromadění alergenů. 

Chemické driáky do chlupaté domácnosti nepatří – 99 % bakterií a virů můžete odstranit díky 3 pomocníkům: Kvalitní vysavač, parní mop a hadříky z mikrovlákna. To je základní výbava pro čistou domácnost s mazlíčkem.




Publikováno v: Poradna

Zanechte komentář

Bezpečnostní kód