+420 511 444 369

Po-Pá 8:30 - 16:00

Doprava zdarma

k vybraným produktům

Doručení do

24 hodin
15 000 produktů

skladem

Výrobci

Odběr novinek

Blog

Sportování se psem

1878 Shlédnutí 0 Líbí se

Pohyb. Radost. Láska. To je sport. Ale pokud sportujete společně se svým čtyřnohým kamarádem, získáváte ještě víc. Každého asi první napadne ZDRAVÍ. Sportem ku zdraví je jistě pravdivé tvrzení. Ale překvapivě to u sportování se psem není to hlavní. To nejcennější co získáte je VZTAH. Pevné vzájemné pouto. Takové pouto, které časem sílí a přechází v partnerství, přátelství a psí lásku na celý život.  

 

Asi víte, že kromě procházek se můžete se svým psem věnovat mnoha sportům.

A důvodů proč se pustit do psích sportů je hned několik.

Mrkněte na 3 rozhodující fakta, proč začít sportovat se psem:

1) Sport příznivě ovlivní váš vzájemný vztah. Upevní a utuží přátelství psa a člověka. A z vás dvou se stane tým. Nerozlučná dvojka se společným koníčkem!

2) Budete se společně hýbat. A protáhnete nejen tělo - u většiny psích sportů totiž potrápíte i hlavičku (jak tu psí, tak tu lidskou). Vy i váš pes příjemně vybijete přebytečnou energii a naopak se nadopujete endorfiny. Doma pak budete všichni spokojeně odpočívat. A to někdy fakt hodí! Například pro velmi aktivní jedince, kteří mají sklony o samotě z nudy ničit věci nebo štěkat.

3) Poznáte nové lidi a navážete nová přátelství se stejně zapálenými lidmi do řádění se psem jako jste vy. A i váš pejsek bude nadšený z možnosti si zadovádět s dalšími chlupáči.

 

Hurtta sportovní vybavení pro psy i páníčky

Jaký sport pro vašeho psa vybrat?

 

Každý sport je jiný a vy se v první řadě musíte přizpůsobit právě psovi. Plemen psů jsou desítky a tak je nejlepší vybrat takový psí sport, pro který má váš pes vlohy. I když samozřejmě existuje spousta výjimek a jistě není třeba se bát jít například s dogou na dogdancing nebo s čivavou na coursing.

 

Dalším bodem je fyzická zdatnost a zdravotní stav psa i psovoda. U některých psích sportů se oba hodně naběháte a jiné jsou méně fyzicky náročné. Pokud víte, že kondice vaše nebo vašeho psa není 100%, sportujte pouze rekreačně. Zátěž zvyšujte postupně a fyzickou zdatnost budujte společně.

 

Důležité je také to, zda vás i vašeho psa vybraný sport baví. Už po pár „lekcích“ jistě poznáte, zda je to ono. Pokud vás sport nechytne za srdce, tak vyzkoušejte jinou disciplínu. Každý tým psa a člověka je jedinečný a nikde není psáno, že pokud máte Německého ovčáka, musíte se věnovat sportovní kynologii. A že byste byli se svým plemenem první v nějaké disciplíně? Tak je to skvělé a držíme pěsti!

 

Jak začít sportovat se psem?

Jakmile si vyberete, jaký psí sport chcete vyzkoušet, zajděte na cvičiště, jeďte na seminář nebo začněte cvičit doma. Platí, že čím dříve začnete, tím lépe. Základy pro většinu psích sportů se rozvíjejí již od štěněčího věku formou společných her a výcviku ovladatelnosti.

 

Pro některé psí sporty stačí do začátku jen vaše chuť, a pro pejska neodolatelná hračka či hora chutných pochoutek na motivaci. Jen pro některé sporty je třeba pořídit i speciální vybavení nebo navštěvovat cvičiště, které tímto vybavením disponuje.

 

Máme doma psího sportovce!

Sport a zdraví jdou ruku v ruce. A základem pevného zdraví je kvalitní výživa. Psí sportovec má vyšší nároky a je třeba na to myslet i při nákupu krmiva. Maso na prvním místě, navíc chondroprotektiva na výživu kloubů a případně další nutriční doplňky se stanou součástí jídelníčku vašeho šampiona.

 

Pro čas tréningů a závodů je třeba sáhnout i po přípravcích pro mimořádné doplnění energie. Nutrisal iontový nápoj pro psy a Aptus Pro Sport Dog Vet pasta by měly být nezbytným doplňkem při zvýšené fyzické námaze. Po výkonu je možné psovi podat Reconvalescent pastu, jež rychle navrací sílu a energii, kterou pes při zátěži ztratil.

 Aptus speciality pro psí sportovce

5 + 1 aktuálně nejoblíbenějších psích sportů

 

Agility

 

Zřejmě nejznámější, nejoblíbenější a také nejrozšířenější psí sport. V podstatě se jedná o psí překážkový běh, který byl inspirován koňskými parkury. Úkolem psa je v co nejrychlejším čase překonat bez chyb rozestavěné překážky ve stanoveném pořadí, a to podle pokynů psovoda, který si nejen musí zapamatovat trať, ale i stíhat vést svého psa.

 

Agility je vhodné pro všechna atletická plemena psů. Jedná se o typicky týmový sport. Výcvikem agility získáte poslušného parťáka, který je hbitý a připravený s vámi spolupracovat. I s tímto sportem můžete začít první tréningy doma. Masové pochoutky nebo oblíbená hračka může být novým začátkem i pro vás a vašeho chlupáče.

 

Dogdancing

 

Tanec se psem je nový, ale velmi populární psí sport. Páníček se psem za doprovodu hudby prezentuje naučenou choreografii se zařazením různých předepsaných prvků. Se psem se můžete protancovat jednotlivými divizemi a získat kokardy i titul.

 

Většina lidí si začne se svým psem tančit dogdancing jen tak doma. Nejprve trénují jednotlivé psí triky a časem se pustí do divácky atraktivních tanečních sestav na hudbu. Na internetu najdete mnoho inspirace a návodů. Jediné co budete potřebovat, jsou chutné psí pochoutky nebo hračky, trpělivost a chuť naučit se společně něco nového.

 

Dogtrekking / Canicross / Bikejöring / Scootering

 

Extrémní psí sporty, při nichž pes a psovod společně překonávají určitou vzdálenost. Chůzí, během, na kole či koloběžce. Závody mohou být dlouhé pár set metrů nebo i 100 a více kilometrů. Při těchto psích sportech potrápíte především tělo. Ale hlava také maká – i když jinak než například u psích triků. Tady jde především o pevnou vůli a sílu vytrvat.

 

Stále oblíbenější jsou různé neoficiální akce a „procházky“ s prvky dogtrekkingu, canicrossu a dalších sportů. Nejjednodušší je najít si tu nejbližší a prostě si to zažít. Na trek můžete vašemu chlupáčovi pořídit třeba i speciání batohy a postroje pro psy. Sobě pak kupte speciální pás a pohodlné vám bude také vodítko s amortizérem. Nezapomeňte také na cestovní misky a lahve. Na delší túry se psem se bude hodit také mast na namáhané tlapky. A teď můžete vyrazit směle na první trek nebo si z původně všední procházky udělat pěkný zážitek.

 

Flyball

 

Flyball je pro pejsky, kteří milují aportování a míček jejich nejoblíbenější hračka. Jedná se o kolektivní psí sport, při kterém jsou vytvořena družstva (4 psi + 4 psovodi) a úkolem psů je doběhnout pro míček, jenž se nachází ve flyballovém boxu za 4 překážkami a zpět. V okamžiku překročení startovní čáry se předává štafeta a vybíhá další pes v pořadí.

 

Dogfrisbee

 

Je psí sport, při kterém hraje hlavní roli létající disk (frisbee). Podstatou je chycení létajícího talíře psem v určité vzdálenosti od psovoda. Divácky velmi atraktivní je freestyle dogfrisbee, kdy pes s psovodem provádějí sestavy s létajícím talířem za doprovodu hudby.

Vyzkoušet, zda bude mít váš pejsek vášeň pro aportování letajícího talíře, můžete nejprve doma. Vy se naučíte disky házet, pejsek je bude chytat a máte o zábavu na dlouhé letní večery postaráno. Dogfrisbee si snadno zamilujete a létající talíř se stane součástí všech vašich her i procházek.

 

Coursing / Psí dostihy

Jedná se o běh za střapcem na navijáku, tedy imitaci lovu - nahánění zajíce. Tyto sporty byly vyvinuty pro chrty, ale v dnešní době můžeme vidět obzvláště na coursingu různá plemena. Většina psů má totiž v sobě chuť lovit - běhat za střapcem – zakořeněnou od přírody.

 

Ať už chodíte jen na procházky, trénujete doma psí triky nebo jezdíte po závodech. Pamatujte, že společně se svým psem jste tým. Jste jedno. Jedno, jen ze dvou částí. Vždy jste na všechno dva. Ale pozor! To vy jste ten „chytřejší“. Ten kdo začíná a končí tréning, plánuje psychickou i fyzickou zátěž a ten kdo vybírá a vede veškeré aktivity (včetně odpočinku!). Ale také jste ten „zodpovědnější“. Ten kdo ochraňuje, pečuje, krmí, dává pít, léčí zranění a masíruje bolavé psí tělíčko. Sportujte s rozumem, citem a srdcem na pravém místě.

 

Publikováno v: Poradna

Zanechte komentář

Bezpečnostní kód